Santa Eulàlia 2019: els actes de cultura popular del dissabte 9 de febrer

Tradicionalment, el dissabte de Santa Eulàlia és una jornada dedicada als infants i a la cultura popular. Per això s’exhibeixen les seccions infantils de diverses colles: esbarts, diables, tabalers, sardanistes, geganters… Els altres actes destacats de la jornada són la trobada de gegants infantils, el correfoc i dues de les novetats d’enguany: la Diada Bastonera i la cercavila de reobertura de la botiga d’imatgeria festiva El Ingenio.

També és el dia que es representa més vegades la llegenda de Santa Eulàlia: en forma de dansa amb els esbarts Santa Eulàlia i Ciutat Comtal i en forma de ruta pels carrers de Ciutat Vella, amb l’Associació Cultural Joan Amades.

Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia. Plaça de Sant Jaume, a les 10.30
Les noves generacions de sardanistes es tornen a trobar en aquesta gran trobada anual per ballar la dansa nacional. Amb la Cobla Contemporània.

Trobada de gegantons infantils. El Born Centre de Cultura i Memòria, a les 10.30
Les figures infantils de les escoles de la ciutat i també les de les colles desfilen plegades pels carrers de la ciutat. Totes han estat creades al llarg dels anys per fomentar la participació dels infants en el món geganter i de la cultura popular en general. A més hi ha molta imaginació, riquesa i varietat!

Recorregut: plaça Comercial, passeig del Born, carrer del Rec, carrer de la Princesa, plaça de l’Àngel, carrer de Jaume I, plaça de Sant Jaume (arribada cap a les 12.30 h).

Diada Bastonera de Santa Eulàlia. Avinguda de la Catedral, a les 11.00
Les colles bastoneres de Barcelona volen donar a conèixer els diversos balls de bastons que conviuen a la ciutat i també han convidat altres colles de fora que ens mostraran la diversitat i la riquesa d’aquest ball i d’altres danses que hi estan relacionades. Enguany, les colles convidades són la Colla Bastonera de Londres, els Bastoners de Gavà, i el Ball de Pastorets de Vilafranca i el de Tarragona.

Recorregut: plaça Nova, carrer dels Arcs, Portal de l’Àngel, carrer de Santa Anna, carrer de la Canuda, plaça de la Vila de Madrid, carrer de Francesc Pujols, carrer del Duc, plaça de la Cucurulla, carrer del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, carrer de la Palla, carrer dels Banys Nous, baixada de Santa Eulàlia, plaça de Sant Felip Neri, carrer de Montjuïc del Bisbe, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume.

Mostra d’esbarts dansaires infantils i juvenils. Avinguda de la Catedral, a les 12.00
La dansa tradicional popular es manté ben viva i es transmet a les noves generacions de dansaires que formen part dels nombrosos esbarts infantils i juvenils del nostre país. Per Santa Eulàlia es reuneixen a l’avinguda de la Catedral per fer-nos gaudir dels seus balls i de la passió per la dansa. Amb la Cobla Ciutat de Terrassa.

Esbarts participants: Esbart Català de Dansaires, Esbart Ciutat Comtal, Esbart Joventut Nostra, Esbart Maragall i Esbart Sant Martí.

Els batecs de la Laia. Trobada de Tabalers. Plaça Reial, a les 17.00
Els tabalers de les colles de diables i bestiari de foc de Barcelona s’apleguen a la plaça del Rei amb motiu de la Trobada de Tabalers per evocar, amb els seus repics eixordadors, els batecs del cor de santa Eulàlia. Una gran tabalada per a escampar el ritme i el so de la festa pels carrers del Barri Gòtic.

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada cap a les 18.00 h)

Santa Eulàlia i els esbarts dansaires. Avinguda de la Catedral, a les 17.00
L’Esbart Santa Eulàlia ens ofereix una moderna representació del Ball de Santa Eulàlia. A continuació, amb l’acompanyament de la Cobla Ciutat de Terrassa, actuarà l’Esbart Català de Dansaires, fundat l’any 1908, el més antic de Catalunya.

Cercavila Kamerino de l’Enginy. Desfilada de celebració per la reobertura d’El Ingenio. La Rambla, a les 17.30
El Ingenio, l’emblemàtica botiga i taller d’imatgeria festiva que va haver de tancar fa més d’un any, celebra la seva esperada reobertura. Fundada el 1838, ho celebrarà amb una cercavila de màscares, capgrossos, gegants i altres elements festius.

Recorregut: la Rambla (davant del Gran Teatre del Liceu), pla de l’Os, la Rambla, carrer de Ferran, carrer d’en Rauric (aturada a El Ingenio), carrer de n’Alsina, placeta del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, carrer de Petritxol, carrer de la Portaferrissa, carrer del Pi, carrer de la Palla, carrer dels Banys Nous, carrer de la Boqueria, carrer d’en Rauric (El Ingenio).

Ruta Eulalienca. Diversos punts de sortida, a les 18.00. Cal inscripció prèvia.
L’Associació Cultural Joan Amades us descobrirà els indrets i racons de Barcelona relacionats amb la llegenda de santa Eulàlia, en una ruta nocturna guiada que fins i tot comptarà amb acompanyament musical.

Els correfocs. Plaça de Sant Jaume, a les 18.15
Quan ja és fosc, les bèsties de foc i els diables surten al carrer esperonats pel repic eixordador dels tabals i es reuneixen per iniciar una cercavila de disbauxa i pirotècnia. Inauguren els actes de foc els nens i les nenes, amb el correfoc dels petits diables i bèsties petites de dissabte al vespre, fet a la seva mida. Més tard, comença el Correfoc de Santa Eulàlia.

  • Correfoc dels petits diables. 18.15, plaça de Sant Jaume
    Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla, passatge de Colom i plaça Reial (final cap a les 20.00)
  • Correfoc de Santa Eulàlia. 20.15, plaça Nova
    Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume (final cap a les 21.00)

‘Eulàlia’, un espectacle de dansa a la Catedral. Catedral de Barcelona, a les 21.00
L’Esbart Ciutat Comtal presenta per setè any consecutiu Eulàlia (premi Ciutat de Barcelona 2013), un espectacle de música i dansa que es representa a l’interior de la Catedral de Barcelona, damunt la cripta que acull el sepulcre amb les relíquies de santa Eulàlia, per homenatjar la patrona i enaltir els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia.