Els actes imperdibles de les Festes de Sant Roc 2022

Les festes de Sant Roc de la plaça Nova, que enguany es duran a terme del 13 al 16 d’agost, són les més antigues que es fan a Barcelona. Van començar a celebrar-se l’any 1589, ara fa 433 anys (tot i que, a causa de guerres i epidèmies, no s’han pogut celebrar tots els anys). A més, les festes estan carregades d’elements que no es poden trobar enlloc més i que són centenaris, com ara la cucanya, els gegants vells, el globus del Capità Munyon, el porró llarg i els panellets.

Excepcionalment, enguany hi haurà uns convidats d’alçada que participaran de diversos actes. Amb motiu dels 30 anys dels gegants nous de la plaça Nova, prendran part de diversos actes de la festa els gegants el Cid i Doña Urraca de l’associació Capitonis Durii de Zamora, acompanyats dels seus dolçainers i els capgrossos Paco i Adela, Anastasio i Eva, Mocoso i Valeriana, Concha i Porfirio, i Abuelo i Abuela.

Us presentem els actes més destacats del programa d’enguany:

Divendres 12 d’agost

Cercavila infantil “Vestim els gegantets amb la ruta del Panellet”. Amb els gegantets Pippo i Gal·la, l’Àliga petita i els grallers La Pessigolla. A les 18 h des de la plaça Nova.

Dissabte 13 d’agost

En Cu-cut a dalt del ruc. Com moltes altres festes majors, les Festes de Sant Roc de la plaça Nova arrenquen amb una cercavila que, en aquest cas, és molt especial: l’encapçala el capgròs Cu-cut muntat en un ase! Els altres capgrossos de la colla, el nan Cu-cut i els grallers la Pessigolla completen el seguici. També hi haurà els capgrossos i dolçainers de Capitonis Durii, de Zamora, a més dels nans del Poble-sec. A les 18 h a la plaça Nova.

Hissada de la bandera heràldica de Sant Roc. Les Festes de Sant Roc de la plaça Nova no s’inauguren oficialment amb un pregó sinó amb la hissada de la bandera heràldica de Sant Roc. Enguany, se n’encarregarà en Jordi Petit, veí del barri. A les 19 h a la plaça Nova.

Agermanament amb Zamora. I presentació dels gegants i capgrossos de l’entitat vinguda des de Castella i Lleó. A les 19.10 h a la plaça Nova.

Ballada de sardanes. La sardana és una dansa arrelada arreu del país i a les Festes de Sant Roc fa molts anys que s’hi fa una ballada. L’encarregada de la música serà la cobla Ciutat de Granollers. A les 19.30 h a la plaça Nova.

Diumenge 14 d’agost

Capitonis Durii. Cercavila dels convidats a la Festa Major. A les 18 h des de la plaça Nova.

La festa del gos. La llegenda sempre pinta sant Roc acompanyat del seu gos inseparable. Per això, aquests animals també tenen el seu paper a la festa. Hi haurà proves d’exhibició canina i es farà la tradicional salutació del gos a sant Roc. Es tracta d’un acte en què tots els gossos del barri passen per davant de la imatge del sant per demanar-li protecció. A les 19.30 h a la plaça Nova.

Jocs populars i tradicionals. Hi haurà curses de sacs i de l’ou i la cullera, trencar l’olla i la popular cucanya. A partir de les 19.30 h a la plaça Nova.

Dilluns 15 d’agost

XLI Trobada de gegants a la plaça Nova. Els gegants nous de la plaça Nova, en Roc i l’Eulàlia, fan d’amfitrions de la trobada gegantera de la festa major. Però no estaran sols, els acompanyarà la família gegantera de la plaça Nova al complet: els gegants infantils Pippo i Gal·la i el nan Cu-cut. També hi haurà un bon reguitzell de colles convidades: els gegants petits del Pidel Casc Antic, de Sant Pere de les Puel·les, de Sant Jaume, del carrer de la Princesa i els de la colla Capitonis Durii de Zamora. A les 17 h a la plaça Nova.

Havaneres. Si hi ha unes cançons de mariners i pescadors, aquestes són les havaneres. Pròpies de les viles de platja, com cada any en podrem gaudir a les Festes de Sant Roc. A càrrec del grup Barcarola. A la mitja part hi haurà rom cremat. A les 22 h a la plaça Nova.

Dimarts 16 d’agost, diada de sant Roc

Seguici de Sant Roc. El dia de Sant Roc l’activitat començarà d’hora amb la sortida del seguici que es dirigirà cap a la missa de la Basílica del Pi. L’encapçalarà el Diable de Sant Roc, un personatge que només es pot veure una vegada l’any, i el formaran tot d’entitats de cultura popular del barri: el ball de bastons de l’Esbart Català de Dansaires, l’Àliga, el Lleó de Barcelona, el nan Cu-cut, els gegants infantils Pippo i Gal·la, els gegants centenaris de sant Roc de la plaça Nova… El veïnat del barri tancarà la comitiva amb la tradicional bandera verda. Sortida a les 9.30h de la plaça Nova.

Renovació del vot. Sant Roc és venerat des de l’any 1589 perquè va preservar el barri del flagell de la pesta. Per això, cada any, per la festa major, es fa una missa solemne a la parròquia del Pi en què es canten els goigs, es venera la relíquia del sant i es beneeixen els famosos panellets. A les 10.30h a la basílica del Pi.

Balls a la Catedral i al Bisbat. Quan acaba la cerimònia, tot el seguici es dirigeix a la Catedral on, des de fa uns anys, l’Àliga balla davant la capella de Sant Roc. Tot seguit, es fa una visita al Palau Episcopal. Allà, s’hi fan balls d’honor al pati i s’hissa la bandera verda de la comissió a la balconada principal, un privilegi de les festes. Després de la missa i la visita al Palau Episcopal, es farà l’ofrena floral a la imatge de sant Roc, que està situada a l’antiga porta d’entrada de la muralla romana, just on hi havia hagut la plaça Nova. A les 11.45 h a la Catedral.

Ball dels gegants centenaris i sardanes. Tot seguit, els gegants centenaris faran el seu ball i hi haurà una petita ballada de sardanes a càrrec de la cobla Ciutat de Cornellà. Cap a les 12.30h a la plaça Nova.

El porró llarg. Us atreviu a beure amb un porró que té un galet de cinquanta-cinc centímetres? Com cada any des del 1830, el porró llarg, ple de bon vi, romandrà tot el dia a la plaça Nova perquè en begui tothom que pugui aixecar el seu llarguíssim galet. A partir de les 13 h a la plaça Nova.

Festival infantil. Els festivals per a la mainada són un dels actes més freqüents en qualsevol festa major, però el que es fa a la plaça Nova té un element especial: el globus del Capità Munyon. Es tracta de l’enlairament d’un petit globus aerostàtic casolà que cada any pren la forma d’algun personatge escollit per la seva condició negativa. A part, hi haurà titelles i màgia. A partir de les 18 h a la plaça Nova.

Dansa tradicional. L’Esbart Català de Dansaires, degà dels esbarts de Catalunya, oferirà un any més la seva actuació a les festes. Amb la cobla Ciutat de Cornellà. A les 19.30 h a la plaça Nova.

Foc a dojo. La tarda de dissabte començarà amb la “Va tocada” amb el grup de percussió Percúdium (22 h). A les 22.15 h començarà el correfoc de les festes, amb la participació dels Diables del barri Gòtic i la Víbria.

Castell de focs. El darrer instant de la festa serà el castell de focs a càrrec de la pirotècnia Estalella, que farà espetegar coets i trons per posar el punt final a les celebracions. A les 22.55 h a la plaça Nova.

Aquí trobareu el programa complet de les Festes de Sant Roc 2022.