Tots Sants

Arriba Tots Sants, la festa més esperada de la tardor

Tots Sants és la festa de tardor més esperada, durant la qual hi ha el costum de menjar castanyes i fer panellets. Però la festivitat també és el moment de l’any en què recordem els nostres difunts i anem al cementiri a portar flors als avantpassats. De fet, el dia de Tots Sants és l’1 de novembre, moment en què es mengen les castanyes i els panellets. L'endemà, el 2 de novembre, és el dia de difunts, quan es visiten els morts al cementiri i es fan les representacions teatrals.

Per Tots Sants s’acosta el fred i els dies s’escurcen com més va més; i la natura, després de l’estiu, entra en una època de mort aparent. Per tot això, no és estrany que des de l’antiguitat moltes cultures instituïssin el dia de record dels morts entorn d’aquestes dates. De fet la festa de Tots Sants és herència d’una celebració celta. L’1 de novembre feien les festes del ‘Semain’ en honor dels morts, perquè és quan comença el període més fosc de l’any, un moment que consideraven màgic perquè creien que s’establien connexions entre els dos mons, el dels vius i el dels morts.

Tots Sants, la festa dels difunts

Tots Sants és una festivitat on es recorden els difunts. Per això hi ha el costum d’anar al cementiri a visitar la tomba dels avantpassats, arranjar-la i ornar-la amb flors. Aquesta tradició està estretament lligada al cristianisme però el culte prové d’antigues creences celtes.

Per atendre les necessitats dels ciutadans, pels volts de la diada de Tots Sants els cementiris de Barcelona amplien l’horari i també ofereixen concerts de música clàssica i misses en honor als difunts. De la mateixa manera Transports Metropolitans de Barcelona reforça el servei d’autobusos que connecten amb els principals cementiris de la ciutat.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Horaris cementiris

Tots els cementiris romandran oberts de 8.00 a 18.00 hores els dies 26 i 27 d’octubre i l'1 de novembre.

El dissabte 26 i el diumenge 27 es podrà realitzar qualsevol tipus de consulta o tràmit als cementiris de Sant Andreu, Collserola, Montjuïc, Poblenou i les Corts de 8 h a 14.30 h. El divendres 1 de novembre es podran fer gestions administratives als nou cementiris de la ciutat des de les 8 h fins a les 17.30 h.

Transport públic

Fins al 3 de novembre Transports Metropolitans de Barcelona posa en marxa un pla per reforçar el servei de línies d’autobús 21, 102, 103, 104 i 107 que comuniquen amb els cementiris.

Així del 21 d’octubre al 3 de novembre la línia 107 de bus (la línia interior del cementiri de Montjuïc) es reforçarà amb més cotxes. A partir del 26 d’octubre la línia 102 (plaça d'Eivissa - Cementiri de Collserola) sumarà més vehicles. A partir de diumenge 27 d’octubre es reforçaran amb més vehicles les línies 21 (Paral·lel - El Prat) i 104 (Fabra i Puig - Cementiri de Collserola). La línia 103 (Montcada i Reixac - Cementiri de Collserola) també es reforça a partir del dia 30 d’octubre. A més, del 21 d’octubre a l’1 de novembre la línia 107 prolongarà el seu horari fins a les 18.00 hores.

A més, l’1 de novembre un servei especial de bus llançadora enllaçarà la plaça d’Espanya i el cementiri de Montjuïc per facilitar una connexió més directa. L’horari de funcionament serà de 8.30 a 18.00.

On podem comprar castanyes i moniatos? 

Un dels elements més distintius de la festa de Tots Sants són les parades que s’instal·len en diversos indrets de la ciutat i on es venen castanyes torrades ben embolicades en paperines i moniatos escalivats. Enguany se’n podran trobar més de 30 de repartides pels deu districtes de la ciutat.

  • Ciutat Vella

- Avinguda de Francesc Cambó, 16 (Mapa +)
La Rambla, 120 (Mapa +)
Carrer del Doctor Aiguader, 3 (Mapa +)
- Passeig de Joan de Borbó, 1 (Mapa +)
Pla de la Boqueria, 3 (Mapa +)
Ronda de Sant Antoni, 78 (Mapa +)
Ronda de Sant Antoni, 102 (Mapa +)
- Ronda de Sant Pau, 76 (Mapa +)

  • Eixample

- Rambla de Catalunya, 2 (Mapa +)
- Passeig de Sant Joan, 2 (Mapa +)
- Carrer d'Aribau, 2 (Mapa +)
Gran Via de les Corts Catalanes, 522 (Mapa +)

  • Gràcia

Avinguda del Príncep d’Astúries, 66 (Mapa +)
Carrer de Bailèn, 207 (Mapa +)

  • Horta-Guinardó

- Carrer del Tajo, 39 (Mapa +)

  • Les Corts

- Avinguda Diagonal, 589 (Mapa +)
- Avinguda Diagonal, 668 (Mapa +)
- Carrer de Déu i Mata, 49 (Mapa +)

  • Nou Barris

- Passeig de Verdum, 26 (Mapa +
Plaça de Francesc Layret, 1 (Mapa +)

  • Sant Andreu

Plaça del Comerç, 1 (Mapa +) -> Només el 27 d'octubre
- Passeig de Maragall, 160 (Mapa +)
- Passeig de Fabra i Puig, 116 (Mapa +)

  • Sant Martí

- Avinguda Diagonal, 26 (Mapa +)
- Carrer dels Enamorats, 154 (Mapa +)
- Carrer de Pallars, 63 (Mapa +)
- Rambla del Poblenou, 57 (Mapa +)
- Rambla del Poblenou, 124 (Mapa +)

  • Sants- Monjuïc

- Carrer de la Creu Coberta, 24 (Mapa +)
- Carrer de Vila i Vilà, 101 (Mapa +)
- Plaça de Sants, 1 (Mapa +)

  • Sarrià- Sant Gervasi

- Plaça de Joaquim Folguera, 3 (Mapa +)
- Carrer Major de Sarrià, 1 (plaça d'Artós) (Mapa +)
- Plaça d'Adrià, 1 (Mapa +)

La gastronomia de Tots Sants

Castanyes ben torrades!

Són la menja estrella de Tots Sants: se serveixen embolicades en paperines i la seva flaire s’escampa per tota la ciutat.