Aplec de Santa Madrona

Dates de celebració

Dates de celebració

El quart diumenge després de Pasqua

Diada: 15 de març

La parròquia de Santa Madrona del Poble-sec, situada al carrer de les Tapioles, organitza el tradicional aplec en honor de la santa, el quart diumenge després de Pasqua.

Aquest aplec festiu és dels pocs que es conserven a la ciutat i comença amb una cercavila a càrrec de la imatgeria festiva del barri que surt de la plaça de Santa Madrona i porta els assistents fins a l’ermita de Montjuïc dedicada a la santa.

Els actes de celebració comencen amb un esmorzar popular i una missa. En acabat, un conjunt d’activitats per a grans i petits animen la jornada, amb la tradicional tómbola que organitza l’Esplai Xerinola, tallers i activitats per als assistents més joves i un dinar popular que clou la jornada.

La festivitat de Santa Madrona és el 15 de març, però per motius meteorològics es va decidir de celebrar la trobada quatre setmanes després de Pasqua.

Motiu

L’aplec de Santa Madrona se celebra en honor de la santa, copatrona de Barcelona juntament amb Santa Eulàlia i la Mare de Déu de la Mercè. La llegenda explica que Madrona va morir un 15 de març. I aquest és el dia que ha restat per a retre-li homenatge.

Orígens

Les parròquies del Poble-sec volien reivindicar la figura d’aquesta patrona barcelonina oblidada i per això, ja fa anys, decidiren d'organitzar l’aplec. Des de llavors no únicament s’ha mantingut, sinó que ha anat agafant força al barri i de mica en mica s’hi han implicat nombroses entitats, com ara colles de gegants, esplais, grups musicals, etc. 

Sabies que...?

Sabies que...

L’ermita de Santa Madrona, que és al carrer de Montanyans, és documentada des del 1406 i és considerada una de les més importants de Montjuïc de l’època, perquè custodiava les relíquies de la santa. Tanmateix, les relíquies foren cremades durant la Setmana Tràgica, juntament amb el mobiliari de l’església. Actualment només es pot visitar un cop l’any, amb motiu de l’aplec de Santa Madrona.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Cercavila. De bon matí, una cercavila festiva amb els gegants i els grallers del Poble-sec com a amfitrions condueix el públic fins a l’ermita de Santa Madrona, on es fan totes les activitats de l’aplec.

Missa. A les onze del matí, després d’un esmorzar popular a fora de l’ermita, es fa la missa d’homenatge a la santa.

Tómbola i tallers. L'Esplai Xerinola del Poble-sec és l’encarregat d’organitzar la tradicional tómbola de la trobada i un seguit d’activitats i tallers per a entretenir el públic més jove.

Dinar popular. L’aplec s’acaba amb un dinar de germanor.

Elements d'interès

Elements d'interès

Segons la llegenda, Santa Madrona va viure al segle III en una vil·la romana de Montjuïc. De ben jove va quedar òrfena i fou afillada per un oncle que vivia a Roma. Allà conegué el cristianisme i es batejà, però aviat fou denunciada davant l’emperador Dioclecià. Confessà amb sinceritat la seva fe i, com que no hi va voler renunciar, la condemnaren a morir en martiri.

L’any 892 uns mercaders de Marsella compraren el cos de la santa i l’embarcaren cap a casa seva. En passar per davant de Barcelona van trobar-se amb un temporal marítim terrible que els obligà a arrecerar-se i, en arribar al port, la mar es va encalmar. Quan van voler salpar novament la mar va tornar a desbaratar-se i finalment decidiren de deixar a la ciutat les relíquies de Santa Madrona. D’aquesta manera, el vaixell va poder reprendre el viatge sense cap més impediment i la santa va poder restar a la seva terra natal.

Informació complementària

Organitzadors

Parròquies del Poble-sec i Coordinadora d’Entitats del Poble-sec.