Presentació

Jo espio, tu espies, ell espia 

De nou, el mes de febrer la ciutat se submergeix en la intriga i l’emoció del gènere negre, aquest any més envoltats d’espies que mai. O potser ho estem sempre, acompanyats d’espies? I nosaltres, també som espies? El lema d’aquesta edició així ho afirma. I el magnífic cartell de Javier Olivares ens dona pistes de per on va aquest “espionatge”: la sensació és que ens trobem en uns moments en els quals, gràcies a —o potser millor dir “per culpa de”— les noves tecnologies, som més vulnerables que mai i la nostra intimitat i privacitat cada vegada ho són menys, d’íntimes i privades.   

Al llarg d’una setmana parlarem d’espies, sí, tan presents en el gènere des dels seus inicis, però també de moltes altres qüestions relacionades amb la literatura més fosca. I ho farem amb un centenar llarg d’autores i autors, d’aquí i de fora, uns de llarga trajectòria i d’altres que fa poc que cultiven el noir. Ens espera un BCNegra 2024 farcit de moments únics i que, creiem, seran del vostre gust.

Les converses i les taules rodones són l’eix central d’un dels festivals més matiners de l’any i que gaudeix d’una gran popularitat a la ciutat; però tampoc no hi mancaran les rutes literàries, els tallers, les exposicions, les projeccions de cinema a la Filmoteca, el cabaret i, fins i tot, un joc de preguntes i respostes creat per a l’ocasió. El festival ja ha superat la majoria d’edat —ara fa un any en celebràvem la divuitena edició i anem, de cap, a les dues dècades de vida— i és una referència dins el circuit de festivals literaris d’Europa. És un esdeveniment que en cada edició vol ser diferent, i una de les maneres que té d’aconseguir-ho és obrint-se a nous espais: aquest 2024 ens esperen actes en indrets tan històrics i emblemàtics com ara la sala La Paloma o els cinemes Bosque, entre altres.

Us convidem, doncs, a escriure plegats una nova pàgina del llibre del BCNegra. Que tingueu un bon festival, espies! 

 

Xavier Marcé Carol, regidor de Cultura i Indústries Creatives

 

Xavier Marcé

Xavier Marcé Carol

BCNegra 2024: Espies com nosaltres

Fa no gaire, alguns anys —que, atesa la velocitat de la nostra època, semblen segles—, escriure, llegir o fins i tot visionar una sèrie o pel·lícula d’espies semblava antiquat, si no excèntric. Però s’ha de reconèixer que la realitat s’ha posat a favor de John le Carré i companyia i, així, hem pogut organitzar una edició de BCNegra per donar-nos el luxe d’anomenar cada activitat amb el títol d’una novel·la o narració de Graham Greene. 

S’espien secrets d’Estat, però també la nostra intimitat, i nosaltres, la dels altres. La geopolítica, el terrorisme, la política de blocs han fet que l’espia, aquell que conviu com un de nosaltres per trair els nostres secrets, estigui d’actualitat. La informació sempre ha estat poder i avui dia estem saturats d’informació exacta, falsa, alternativa o absurda que és poder per a alguns i intempèrie per a la majoria. 

Si, a més, hi afegim la mutació que ha operat en nosaltres la tecnologia (que ven, si no regala, la nostra privacitat perquè els algoritmes ens diguin què desitjar, votar o comprar) i com ens hem convertit en espies i espiats, això ens farà convenir que el lema d’aquest any, “Espies com nosaltres”, no pot ser més oportú. És una excusa com qualsevol altra per anar a BCNegra i espiar, a cara descoberta, l’obra de Seicho Matsumoto o personatges com Lònia Guiu, creat per M. Antònia Oliver, o autors com Jo Nesbø, Eduardo Mendoza, Elaine Vilar, Kike Ferrari, Chris Offutt, Juan Tallón, Carles Porta, Susana Martín Gijón, Sandrone Dazieri, Rosa Ribas, Alicia Giménez Bartlett, Marc Pastor, Andreu Martín, Joe Thomas, José Ovejero, Virginia González, Carmen Mola, Pablo Maurette, Alan Parks, Rosa Montero, Toni Hill, Jérôme Leroy i Bernard Minier, entre els més d’un centenar de convidats aquest any.

 

Carlos Zanón, comissari de BCNegra

 

Carlos Zanón

Carlos Zanón