Prop de 50 joves comparteixen les seves recerques científiques per combatre l’emergència climàtica

09/04/2024 - 12:20

El passat 26 d’abril, alumnat de vuit dels dotze centres de la xarxa d’Escoles + Sostenibles participants  a “Joves per l’emergència climàtica”, va trobar-se a la cita anual per presentar les recerques als científics i científiques i compartir-les amb altres centres participants. 

Joves per l’emergència climàtica està adreçat a alumnat d’ESO, batxillerat i Cicles Formatius. L’objectiu d’aquesta proposta és apropar la ciència als joves, a partir d’un procés de recerca científica sobre algun aspecte de l’emergència climàtica que els sigui proper, acompanyats de la mà d’un equip de científics i científiques expertes. Enguany, les temàtiques investigades han estat: 

  • Consum responsable: roba i moda  
  • Consum responsable: dades i aparells electrònics 
  • Litoral, mar i canvi climàtic  
  • Mobilitat i emissions de gasos d’efecte hivernacle  

La jornada va començar amb un ambient festiu i distés a la sala d’actes de l’Espai Jove La Fontana, a Gràcia. Com a dinàmica de coneixença, els i les joves van anar responent unes preguntes relacionades amb diferents hàbits de consum i mobilitat i, en funció de la resposta, es van haver de  distribuir a l’auditori. 

Amb aquest joc, es va fer palesa la diversitat i tendència de cada resposta relacionada amb els hàbits quotidians en referència als quatre eixos de treball i l’alumnat va conèixer diferents opcions possibles per millorar aspectes que combaten l’emergència climàtica.   

A continuació, els diferents centres educatius es van distribuir segons la temàtica investigada, per explicar la recerca a la persona científica de referència i tenir un retorn, un espai de diàleg on compartir impressions, les dificultats que han trobat durant el procés de recerca, dades rellevants, etc. Enguany, s’ha pogut oferir als assistents l’oportunitat de poder escoltar també les recerques d’altres temàtiques, aportant així una mirada més àmplia a la crisi climàtica. 

Tots els participants es van dividir en el grup de mobilitat sostenible que va comptar amb l’Oriol Marquet, del Grup d’Estudis en Mobilitat, Transport i Territori (GEMOTT), i el de consum responsable de moda sostenible, que durant tot el procés de recerca ha estat acompanyat per la Federica Massa, professora de l’Escola de Negocis EADA i membre de l’associació Moda Sostenible, que malauradament no va poder assistir a la jornada. 

L’altre grup va estar format pel d’aparells electrònics, acompanyat per la Laura Talens, del Dept. de Geografia UAB-UPF; , Grup Sostenipra a ICTA-UAB,  i la Carine Simon, investigadora de l’Institut de Ciències del Mar (ICM), que va ser l’encarregada de fer el retorn a les propostes sobre litoral, mar i canvi climàtic. i Els centres educatius van presentar les investigacions i recerques que han desenvolupat al llarg dels últims mesos, aportant dades i coneixements molt interessants. Per exemple, un centre va calcular, partint de 400 enquestes, les emissions de CO2 que alumnat i professorat emet per arribar a l’escola.  

També es van donar a conèixer altres recerques per veure l’impacte de diferents productes de protecció solar del mercat (cremes, gels …) en l’ecosistema marí. Un altre projecte va mostrar com el canvi climàtic provoca la migració d’algunes espècies que ja comencen a no  ser freqüents a les nostres costes, i com els nostres hàbits d’alimentació s’han d’adaptar a la disminució d’algunes espècies i a la proliferació d’altres.  

Pel que fa al grup de roba i moda, una de els recerques va constatar que el model actual de consum (preus baixos o els freqüents canvis de col·leccions més d’un cop per temporada) incentiva el consum excessiu i comporta una major petjada de carboni. En una altra recerca, es va mostrar que la distribució de la roba només representa un 1% de la contaminació que genera aquesta indústria. 

Després de rebre diferents comentaris, suggeriments i apunts per part de les persones expertes, els i les joves i el professorat van marxar amb molt bones sensacions. I no només per la feina feta i per tenir un retorn que ben segur ajudarà a millorar les seves propostes, sinó també per haver pogut compartir una estona amb l’alumnat d’altres instituts, que han detectat necessitats i problemàtiques similars, creant així sinergies que ajudin a millorar el seu entorn i, també, el seu futur. 

Aprofitem l’avinentesa per enviar un agraïment especial als centres que, durant aquest curs 2022-23, han participat a Joves per l’emergència climàtica: Escola Regina Carmeli d’Horta, Institut Joan d’Àustria, Institut Lluís Domènech i Montaner, Escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia, Col·legi Canigó, Col·legi Sagrat Cor Diputació, Col·legi Sant Gabriel, Col·legi Jesuïtes Gràcia- Kostka, Escola Betània Patmos, Institut Escola Coves d’en Cimany, Col·legi Asunción de Nuestra Señora, Col·legi FEP Sant Ramon.