Refugis antiaeris de la Guerra Civil: darreres troballes a Sants-Badal

Refugis antiaeris de la Guerra Civil: darreres troballes a Sants-Badal

dimecres, juliol 5, 2017 - 11:38

Les obres de reurbanització dels carrers de Sant Frederic i Casteràs, a Sants-Badal, hi han descobert un refugi antiaeri subterrani a mig construir. L'informe del Servei d'Arqueologia de Barcelona recomana conservar-lo, habilitant-ne dos accessos però sense obrir-los al públic, atès el mal estat de conservació. Dilluns, 10 de juliol, a les 18 h a la Sala Anselm Cartañà de la seu del Districte, en parlarem amb l'arqueòleg que ha fet l'informe i diversos membres de la Taula de Memòria Històrica de Sants-Montjuïc.

A finals d’abril, les obres de reurbanització dels carrers de Sant Frederic i Casteràs van topar amb un dels accessos al refugi número 538 dels que es van construir durant la Guerra Civil perquè el veïnat es protegís durant els bombardejos de la ciutat. D’entrada, les obres es van aturar en aquest punt per on ha de passar un nou col·lector d’aigües residuals a tres metres de fondària a l’espera del dictamen del Servei d’Arqueologia de Barcelona, que va accedir al refugi el 15 de maig. Segons s’explica a l’informe adjunt, les escales d’accés des del carrer de Casteràs i els primers metres de galeria presentaven molt bon estat de conservació, però passats uns metres van observar que el refugi no s’havia acabat de construir, així que s’havia esfondrat tot un tram de paret i hi ha cada cop més blocs d’argila despresos en diversos punts.

Els arqueòlegs recomanen conservar aquest refugi tal com està, autoritzen el desmuntatge de les escales d’accés del carrer de Casteràs per permetre el pas del col·lector i recomanen que s’hi faci un registre amb escala de gat per baixar-hi. També demanen desenrunar l’accés de l’altre extrem del refugi, a la cantonada del carrer de Sant Frederic amb el de Carreras i Candi, i habilitar-lo perquè tècnics qualificats baixin a fer inspeccions periòdiques de l’estat de l’estructura. Ara se n’ha fet una topografia detallada i, un cop s’obri aquest accés, es documentarà fotogramètricament i en 3D tot el refugi.

Per saber més d’aquest refugi i de tots els que s’han descobert als barris de Sants i Badal, aquest dilluns fem una taula rodona oberta a tothom a la seu del Districte de Sants-Montjuïc amb el títol Refugis antiaeris de la Guerra Civil: darreres troballes a Sants-Badal. Hi participaran Josep Bertran, del Servei d’Arqueologia de Barcelona; Joan Sanromà, conseller de Cultura del Districte; Agust Giralt i Marta Sánchez, veïns i membres de la Taula de Memòria Històrica de Sants-Montjuïc. La xerrada començarà a les 18 h a la Sala Anselm Cartañà, al soterrani de la seu del Districte de Sants-Montjuïc.