L'escola Miquel Bleach rebrà el premi Ciutat de Barcelona

L'escola Miquel Bleach rebrà el premi Ciutat de Barcelona

dijous, febrer 4, 2016 - 13:21

L’escola Miquel Bleach del barri d’Hostafrancs rebrà el premi Ciutat de Barcelona el proper 15 de febrer. Han rebut el premi en l’apartat d’Educació, pel seu procés de transformació del projecte pedagògic a partir de la integració de les arts com a eix vertebrador de
l’aprenentatge. El projecte Tàndem amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya, ha permès convertir la complexitat del centre en un factor d’innovació.

Tots els premiats

El Premi Projecció Internacional de la Ciutat de Barcelona ha estat per a l’historiador britànic Paul Preston, per “la seva significativa trajectòria d’abast internacional com a historiador de la Segona República, la Guerra Civil espanyola, l’exili i la transició, uns períodes transcendentals per a Barcelona”.

El jurat dels premis de Mitjans de Comunicació ha guardonat el periodista Carles Capdevila, director del diari Ara els últims cinc anys, a qui es reconeix “el seu esforç constant en la defensa de l’educació des dels mitjans, que ha tingut una fita el 2015 amb l’extraordinària difusió a través de les xarxes socials de la conferència ‘Educar amb humor’”. Pel que fa al premi en la categoria de Gastronomia ha estat per a Joan Bayen pels seus 75 anys d’ofici al capdavant del Bar Pinotxo de La Boqueria.

En l’apartat literari, el Comitè Executiu del Consell de la Cultura de Barcelona ha proposat com a guanyadors Ricardo Piglia -en llengua castellana- per la seva obra autobiogràfica “Los diarios de Emilio Renzi. Años de formación” i a Najat El Hachmi -en llengua catalana- per la seva novel·la “La filla estrangera”. El Premi Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona ha estat per al llibre “Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986), de Marc Andreu Acebal.

La iniciativa “Arquitectes de capçalera”, impulsada al barri del Raval des de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, ha estat reconegut amb el Premi d’Arquitectura i Urbanisme i en Arts Visuals ha estat guardonada l’associació A Bao A Qu pels seus programes Cinema en curs, Fotografia en curs i Creadors en residència; En Audiovisuals ha estat premiat el productor d’Ikiru Films Edmon Roch pel film “Atrapa la bandera”, mentre que la cinta “Game Over”, d’Alba Sotorra, ha rebut una menció especial. En l’apartat de Música s’ha reconegut el disc “Loloísmo”, del duo Za!, i en el Circ, la companyia Animal Religion per l’espectacle “Sifonòbor”.

Pol López ha estat premiat en Teatre per “la memorable construcció del personatge de Christopher en l’obra ‘El curiós incident del gos a mitjanit”; i Ramon Monton com a millor Traducció en Llengua Catalana per la seva versió d’”Els quaranta dies del Musa Dagh”, de Franz Werfel, un àmbit en el qual també ha rebut una menció Josep Maria Jaumà per la traducció de l’antologia “Irlanda indòmita en 150 poemes”, de William Butler Yeats.

Els Castellers del Poble-sec (Cultura Popular i Tradicional) pel seu projecte “Castelloscopi”; La Poderosa (Dansa) per la producció “Fer Història(s)”; i l’exposició “Disseny per viure. 99 projectes per al món real”, comissariada per Òscar Guayabero (Disseny) també han estat altres dels premiats.

En l’àmbit de les Ciències de la Vida, la ciutat premia Maria Pía Cosma, per la seva nova visió de com l’ADN s’organitza en la compactació del genoma, una investigació publicada a la revista Cell; i ha concedit una menció especial a Paloma Mas pel seu treball per dilucidar els mecanismes dels ritmes circadiaris (nit-dia) en plantes, que evidència paral·lelismes amb els rellotges dels mamífers.

L’obra “La resistència íntima: assaig d’una filosofia de la proximitat”, de Josep Maria Esquirol (Assaig, Ciències Socials i Humanitats); Teresa Puig i Xavier Obrador (Ciències experimentals i Tecnologia) pel descobriment d’un procediment de producció de superconductors assequible i industrialitzable; i l’escola Miquel Bleach de Hostafrancs (Educació) també han resultat guardonats.