Sant Martí espigolarà per donar una segona vida a les taronges amargues

16/01/2024 - 14:40 h

El dissabte 3 de febrer es farà la recollida comunitària de taronges amargues dels arbres de Sant Martí per fabricar melmelada i promoure el reaprofitament alimentari. Cal inscripció prèvia.

El nucli antic de Sant Martí de Provençals tornarà a ser l’epicentre d’una nova recollida de taronges el primer dissabte del mes de febrer. L’objectiu és donar una segona vida a les taronges amargues i convertir-les en melmelada.

Les persones interessades en participar en aquesta acció cal que s’inscriguin prèviament a través d’un formulari. Hi ha temps fins al 2 de febrer.

Espigolada a Sant Martí 2024
Dissabte 3 de febrer, de les 10 a les 13 h
Plaça d’Ignasi Juliol i pati de l’església de Sant Martí de Provençals
Formulari per a la inscripció

Les taronges recollides es processen i transformen en melmelada de taronja amarga a l’obrador social de la Fundació Espigoladors, entitat dedicada a fomentar l’aprofitament alimentari i el dret a l’alimentació. Una melmelada batejada amb el nom de La Marga, que posteriorment es distribueix a entitats socials dels districtes que atenen persones que pateixen situacions de pobresa alimentària o altres situacions d’exclusió o vulnerabilitat social.

El projecte també inclou accions de comunicació i sensibilització més enllà de les espigolades, a través de tallers a entitats participants i centres educatius.

Barcelona Espigola, a cinc districtes més  

L’espigolada a Sant Martí forma part de “Barcelona Espigola” que es durà a terme entre els dies 2 i 4 de febrer a sis cinc districtes més: Gràcia, les Corts, Ciutat Vella, Sant Andreu i l’Eixample.

El projecte està impulsat per l’Ajuntament de Barcelona a través de Parcs i Jardins i gestionat per la Fundació Espigoladors. Aquesta iniciativa s’emmarca s’emmarca en l’eix 3 del Pla Natura:  “amb i per la ciutadania i en l’Estratègia de l’Alimentació Sostenible 2030”.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona és l’encarregada d’analitzar tant les taronges en cru com la melmelada per assegurar la qualitat del producte final.

La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen la ciutat.