La Ciutadella del Coneixement pren forma amb la reobertura de l’Hivernacle

21/12/2023 - 13:25 h

L’Hivernacle, juntament amb el nou complex de recerca de l’antic Mercat del Peix, forma part de l’estratègia Ciutadella del Coneixement, que pretén convertir el parc i els entorns en un espai de recerca i innovació de referència.

La Ciutadella del Coneixement comença a prendre forma amb la primera peça tangible, l’Hivernacle, que reobre a la ciutadania després de 15 mesos d’obres.

Aquesta construcció forma part de l’estratègia de la Ciutadella del Coneixement, que inclou cinc projectes i té una inversió global associada de 290 milions d’euros:

  • La consolidació d’un eix d’equipaments d’alt valor patrimonial i científic, format pel Hivernacle (el primer equipament obert al públic), el Centre Martorell d’Exposicions, l’Umbracle i el Castell dels Tres Dragons.
  • Nou complex de recerca de l’antic Mercat del Peix, amb tres edificis en marxa dedicats a la biomedicina (Barcelona Institute of Science and Technology, BIST), la biodiversitat (Institut de Biologia Evolutiva del CSIC) i la relació entre el canvi climàtic i el benestar de les persones (Centre de Recerca i Innovació per al Benestar Planetari de la UPF).
  • Construcció d’un centre de biociències del CSIC al solar de l’antic Parc Mòbil de l’Estat.
  • Construcció de la Biblioteca Central de Barcelona.
  • Impuls i reforç de l’activitat científica i divulgativa del Zoo.

La previsió és que aquest mandat un 80% del projecte estigui enllestit i que d’aquí a deu anys el conjunt de la Ciutadella del Coneixement sigui una realitat de dimensió internacional que reuneixi prop de 1.600 investigadors.

La reobertura de l’Hivernacle del parc de la Ciutadella

A partir d’ara, l’Hivernacle obrirà des de les deu del matí fins al vespre i l’entrada serà lliure, amb aforament limitat. A més de la col·lecció botànica, a l’espai es programaran activitats per promoure la divulgació del patrimoni natural, cultural, científic i històric de la ciutat.

L’edifici es va construir fa 135 anys, durant l’Exposició Universal del 1888. Projectat per Josep Amargós i Samaranch, és un exemple rellevant de l’arquitectura del ferro, una tècnica constructiva que va aparèixer i es va desenvolupar arran de la Revolució Industrial.

L’obra, catalogada com a bé cultural d’interès local (BCIL), és una de les joies del parc de la Ciutadella, també protegit com a bé cultural d’interès nacional (BCIN).

L’any 2021 es va encarregar un projecte per acabar la rehabilitació de l’edifici. Les obres van començar al setembre del 2022. Han durat 15 mesos i han servit per recuperar la imatge original de l’Hivernacle i resoldre les patologies que havien aparegut al llarg dels 135 anys d’història.

Més informació