Entra en funcionament el nou edifici de l’Hospital Evangèlic de Barcelona

25/04/2024 - 10:57 h

L’Hospital d’Atenció Intermèdia obre les seves portes al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou fet que permetrà millorar la cobertura assistencial del districte de Sant Martí.

El nou edifici de l’Hospital Evangèlic de Barcelona, gestionat per l’entitat privada sense ànim de lucre Fundació Privada Hospital Evangèlic, està ubicat al carrer Ciutat de Granada 108, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou.

El nou edifici al cor del 22@ suposa un pas endavant en el benestar de les persones cobrint una necessitat de serveis sociosanitaris als districtes de Sant Martí i Ciutat Vella, que pateixen un dèficit crònic d’estructures assistencials.

El nou hospital donarà suport a l’Hospital del Mar i altres institucions assistencials com ara l’Hospital de Sant Pau per atendre, especialment, persones amb patologies cròniques complexes, necessitats de rehabilitació intensiva, control clínic continu, necessitats neurològiques i psicogeriàtriques o d’acompanyament al final de la vida.

Aquest suport continuat, sumat a l’enfortiment de l’Atenció Primària i la unitat de curta estada, permetrà un millor coordinació i accés als recursos, creant una xarxa més sòlida d’acompanyament per als pacients.

L’Hospital Evangèlic de Barcelona és un dels hospitals amb més trajectòria de Barcelona on es presenten serveis sanitaris des de 1879. Aprofitant el trasllat al nou edifici des de les antigues dependències del carrer Camèlies, al barri de Gràcia, l’hospital ha canviat de nom, passant de Nou hospital evangèlic a Hospital Evangèlic de Barcelona.

El nou edifici al 22@

L’edifici té una superfície de 10.348 metres quadrats, compta amb 203 llits d’atenció intermèdia i capacitat per atendre uns 2.700 pacients anuals. Consta de sis plantes d’hospitalització destinades a persones convalescents, en situació subaguda, amb necessitats de cures pal·liatives i amb malalties neurodegenreatives (psicogeriàtriques i dany cerebral).

L’àrea ambulatòria, situada a la planta de baix, compta amb 38 places d’hospital de dia terapèutic, a més de les consultes ambulatòries de trastorn cognitiu.

Les instal·lacions són de primer nivell on cada planta disposa del seu gimnàs (sis en total), espais de teràpia i la recreació d’una cuina i un bany per treballar l’adaptació i rehabilitació del retorn a casa. A més, el soterrani alberga un auditori pensat per oferir conferències, formacions, reunions i altres esdeveniments.

Una de les novetats són les habitacions empàtiques. Dissenyades amb una concepció humana, és un model d’habitació doble que prima l’autonomia, la independència i el màxim benestar possible de les persones, de la mateixa manera que facilita la feina del personal assistencial.

A la planta baixa i en un futur hi haurà la Unitat Comunitària de Fragilitat. La seva gestió es durà a terme amb una aliança estratègica entre el Grup Assistencial Evangèlic i l’Institut Català de la Salut.

L’atenció intermèdia 

Fins ara anomenada atenció sociosanitària, l’atenció intermèdia és el conjunt de recursos oferts entre el domicili i l’hospital basats en les cures i la rehabilitació personalitzades i integrades, a casa o en un entorn hospitalari adaptat, per prevenir ingressos urgents a l’hospital si és possible, facilitar l’alta precoç i permetre una recuperació més ràpida després de la malaltia. També s’hi inclouen les cures pal·liatives al final de la vida.

L’aposta per aquest tipus d’atenció es planteja com una necessitat essencial per poder assistir de manera integral una població cada cop més envellida que afronta una significativa mancança de llits.