Obre l’American Space Barcelona, un espai per promoure l’intercanvi cultural amb els EUA

Obre l’American Space Barcelona, un espai per promoure l’intercanvi cultural amb els EUA

dimarts, novembre 15, 2016 - 09:00

Aquest dilluns 14 de novembre Barcelona ha estrenat l’American Barcelona (ASB), una oferta cultural que s’ha integrat a la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra i que té com a objectiu principal promoure l’intercanvi cultural i el diàleg entre Barcelona i els Estats Units, a través d’un seguit d’activitats, programes i tallers gratuïts i oberts al públic. 
Aquest dilluns s’ha inaugurat amb un acte que ha comptat amb la presència del tinent d’Alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni; la regidora del Districte de Sant Andreu, Carmen Andrés; el cònsol general dels Estats Units d’Amèrica a Barcelona, Marcos Mandojana, i el subsecretari d’Estat adjunt de l’Oficina d’Afers Europeus del Departament d’Estat dels EUA, Benjamin Ziff.

A l’acte, Jaume Collboni, ha destacat el “simbolisme” d’ubicar l’American Space Barcelona a l’antic recinte de Can Fabra, “un espai fabril on l’Ajuntament va recollir la reivindicació dels veïns i veïnes per augmentar la seva capacitat d’accedir al coneixement i la cultura”. Collboni ha celebrat que Barcelona pugui comptar amb un American Space “per superar estereotips, prejudicis i idees preconcebudes sobre els Estats Units d’Amèrica” sobretot entre la gent jove, “que té una aproximació a la cultura nordamericana molt mediatitzada”. Ha opinat que “la societat americana també és plural i hi ha una part emprenedora, creadora, oberta i innovadora”, en al•lusió als recents resultats de les eleccions al país nordamericà. El tinent d’alcadia ha considerat que “el resultat electoral no s’ha entès des d’Europa o no ha agradat” i ha fet una crida als representants polítics i des de les administracions a “fer l’esforç d’explicar que hi ha moltes amèriques, i moltes ciutats americanes que tenen més punts en comú amb Barcelona que allò que els resultats electorals aparenten”.

En el marc de la jornada inaugural, una de les primeres activitats a l’American Space ha convocat 80 estudiants de 1r d’ESO de l’Institut Doctor Puigvert de Sant Andreu. Amb el nom de Youth Innovation Day l’objectiu d’aquesta activitat ha estat incentivar les vocacions científiques entre els joves a través de l’experimentació amb diversos tallers d’impressió 3D, robòtica i programació, entre d’altres, organitzats conjuntament amb el Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Universitat Pompeu Fabra.

Fomentar l’emprenedoria i l’impuls dels estudis ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques

L’ASB és un espai de col•laboració i exploració on la tecnologia juga un paper principal que fomenta l’aprenentatge informal i incentiva el creixement professional a través de diverses activitats i mitjançant la utilització de tecnologies punteres. Comptarà amb un programa d’activitats, estructurades en quatre pilars: facilitar informació sobre els EUA, promoure l’ensenyament i aprenentatge de la llengua anglesa, assessorament acadèmic per estudiar als EUA, i programació cultural. 

Les àrees prioritàries de la programació cultural seran el foment de l’emprenedoria, l’impuls dels estudis STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i artístics entre els joves i la promoció de l’ús de les darreres innovacions tecnològiques i tot el que comporten, des de robòtica fins a programació, passant per la impressió en 3D i activitats relacionades amb el moviment makerspace. Aquest servei va dirigit especialment a estudiants de secundària i universitaris, però també la ciutadania interessada en aquests camps temàtics. Tindrà un equipament tecnològic punter per tal de poder desenvolupar el programa tecnològic, que inclou material informàtic Apple (Ipads, Imacs,…) i impressora 3D, Lego Mindstorm, entre d’altres.

L’American Space Barcelona (ASB) és un servei que forma part d’una xarxa global de més de 750 centres ubicats a 169 països i que al 2015 van aplegar més de 16 milions d’usuaris. Es tracta del tercer espai d’aquest tipus que s’obre a Espanya, després dels de València i Madrid, inaugurats el 2014 i 2015 respectivament. Està finançat pel Departament d’Estat, a través del consolat general, dels Estats Units d’Amèrica, i per l’Ajuntament de Barcelona.

L’Ajuntament de Barcelona i el Consolat General dels Estats Units d’Amèrica van signar un conveni de col•laboració a l’estiu per obrir un American Space integrat a la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra, al Districte de Sant Andreu i dins de la xarxa de Biblioteques de Barcelona.

A la web i al facebook  de la Biblioteca Ignasi Iglésias podeu trobar més informació.