Benvinguts a Gokuraku: el paradís manga de Can Fabra

Benvinguts a Gokuraku: el paradís manga de Can Fabra

dijous, maig 25, 2017 - 14:06

La biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra acull a partir d'aquest divendres una fira de cultura japonesa i manga amb concursos, tallers, exposicions i concerts per a tot tipus de públic.

Gemma Domingo dirigeix la biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra, equipament cultural que aquests divendres 26 i dissabte 27 acull les jornades Gokuraku. La programació inclou desenes d’activitats per als amants del manga i de la cultura japonesa. En aquesta entrevista, la directora de Can Fabra ens desgrana les iniciatives més atractives per a tots els públics.

Què és Gokuraku?

Gokuraku vol dir paradís en japonès. Se’ns va acudir anomenar així les jornades fa un parell d’anys, quan va començar tot açò amb la primera edició de les jornades. Vam pensar que era un nom adient pel significat i perquè s’assembla al nom de Goku, un dels personatges manga més coneguts de tots els temps.

Com va sorgir la idea de muntar aquestes jornades?

Organitzem Gokuraku perquè nosaltres tenim una col·lecció molt important especialitzada en còmic i volíem fer una fira d’aquestes característiques per apropar-nos al públic jove. Quan vam fer la primera edició els resultats van ser molt positius perquè va venir un segment de públic, sobretot jove, que normalment costa d’atreure a les activitats quotidianes de les biblioteques. Va ser una manera d’orientar-nos i enfocar-nos molt a ells i elles.

Però hi vindrà gent de totes les edats…

De fet, la programació de Gokuraku està orientada a tot tipus de públic: jove, familiar, nostàlgic. Tenim, per exemple, l’exposició dels Metxes (es pronuncia meques, o meca, en singular), que són els robots gegants usats en l’anime i el manga. El primer i més reconegut d’aquests grans robots va ser Mazinger Z. Podem dir que el públic que en el seu dia va veure Mazinger Z ara té 40 anys o més i ja tenen nens petits, i llavors la mostra està orientada al públic familiar per tal que els pares i mares puguin introduir en aquest món als fills i filles.

Quins són els principals atractius de la jornada?

A grans trets, hi ha xerrades, tallers, concursos, tornejos i concerts. Tenim xerrades orientades a adults: una que és com una aproximació al manga i una altra sobre els eroge, que són una tipologia de videojocs de temàtica sexual bastant popular al japó. Després cal destacar els concursos: de cosplay, que són desfilades de persones disfressades de personatges de manga, i de karaoke. A banda, farem tallers de fabricació d’orelles de gat, de maquillatge d’efectes especials, maquillatge per a cosplays, de fanalets japonesos… No ens hem d’oblidar de la demostració de kimonos i del concert d’un músic de molt de prestigi japonès, Rai Tateishi, que tocarà tambors taiko. Tindrem, a més, un concert de música anime en el que el públic cantarà perquè es coneix totes les cançons de Bola de Drac o Arale.

Es pot dir que Gokuraku mescla activitats pedagògiques i molt d’entreteniment.

La jornada té un component educatiu especialitzat sense deixar de banda les propostes més lúdiques perquè, finalment, el que volem és que la gent vingui a passar el dia.

 

*En l’arxiu adjunt hi trobareu la programació completa.

Més informació