Cercavila i balladeta de la Laia

3

1

Divendres 12, 8.45 h
Sortida al Palau de la Virreina

9.30 h, balladeta a la plaça de Sant Jaume

Recorregut de la cercavila de la Laia: Palau de la Virreina, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume. A les 9.40 h, inici de la cercavila de La balladeta de la Laia. Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer del Bisbe, plaça Nova, Pla de la Seu, carrer dels Comtes, carrer de la Pietat, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume

Enguany Santa Eulàlia cau en festiu i la gegantona Laia té més temps per convidar-vos a ballar plegats i a desfilar en cercavila pels carrers de la ciutat. Ho aprofita obsequiant-vos amb aquesta balladeta i passeig de propina, poc habitual.


Cerimònia del Penó de Santa Eulàlia

1

Divendres 12, 9.15 h
Plaça de Sant Jaume

El divendres 12 de febrer comença amb la tradicional cerimònia de col·locació del Penó de Santa Eulàlia a la balconada principal de l’Ajuntament, a càrrec de l’alcaldessa de Barcelona acompanyada dels regidors. Mentre sona l’himne d’Els Segadors, la gegantona Laia i la secció muntada de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra saludaran des de la plaça el Penó de Santa Eulàlia, que presidirà la diada tota la jornada.


Santa Eulàlia i els esbarts dansaires a la plaça de Sant Jaume

1

Divendres 12 i dissabte 13, pl. de Sant Jaume

El Ball de Santa Eulàlia amb l’Esbart Santa Eulàlia
Divendres 12, 10 h, plaça de Sant Jaume

Esbart Català de Dansaires amb la cobla Ciutat de Terrassa
Dissabte 13, 17.30 h, plaça de Sant Jaume

Divendres 12, l’Esbart Santa Eulàlia ens ofereix a la plaça de Sant Jaume una moderna representació del Ball de Santa Eulàlia. L’endemà, amb l’acompanyament de la cobla Ciutat de Terrassa, actuarà l’Esbart Català de Dansaires, fundat l’any 1908, el més antic de Catalunya.


La Moixiganga de Barcelona

5

1

Divendres 12, 10 h, avinguda de la Catedral
10.30 h, plaça de Sant Jaume

Divendres 12, a les 10 h
Actuació a l’avinguda de la Catedral

Cercavila a les 10.10 h
Sortida  de l’avinguda de la Catedral

Recorregut: carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer d’Avinyó, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume
Actuació a la plaça de Sant Jaume: 10.30 h
La Moixiganga de Barcelona celebra el seu segon aniversari després de presentar-se durant la Festa Major d’hivern de 2014 i continua treballant en la recuperació d’una antiga tradició que s’havia perdut a Barcelona. La moixiganga, precursora dels castells, és un conjunt de dansa popular, figures i torres humanes que representen escenes o misteris de la passió de Crist.
La Moixiganga de Barcelona va néixer al barri del Clot i compta amb la música original de Jordi Fàbregas


Els Falcons de Barcelona

5

1

Divendres 12
10.30 h, inici de la cercavila a l’avinguda de la Catedral

Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe, plaça de Sant Jaume
Actuació a les 11 h a la plaça de Sant Jaume

Les espectaculars figures humanes que els Falcons de Barcelona aixequen desafiant l’equilibri i la gravetat no us deixaran indiferents. A més de les construccions clàssiques dels Falcons, com són l’Escala o la Pira, a la colla de Barcelona li agrada innovar i arriscar-se per oferir-nos contínuament noves figures. Els Falcons de Barcelona es van presentar a les Festes de Santa Eulàlia del 2003 i tenen el seu origen en el Sokol («falcó» en txec), una associació gimnàstica creada a Praga el 1862 que va estendre el seu model per diversos països europeus, entre ells Catalunya, on es va implantar cap al 1928.


XIII Mostra d’esbarts dansaires infantils i juvenils

5

Divendres 12 i dissabte 13, 12 h
Avinguda de la Catedral

La dansa tradicional popular es manté ben viva i es transmet a les noves generacions de dansaires que formen part dels nombrosos esbarts infantils i juvenils del nostre país. Per Santa Eulàlia es reuneixen a l’avinguda de la Catedral per fer-nos gaudir dels seus balls i de la seva passió per la dansa.

Amb la Cobla Ciutat de Terrassa dirigida per Jordi Núñez, en la mostra participen els esbarts següents:

Divendres 12: Esbart Gaudí, Esbart Lluís Millet, Esbart Sant Jordi del Foment Martinenc, Esbart Dansaire Renaixença i Esbart Maragall     

Dissabte 13: Esbart Català de Dansaires, Ballets de Catalunya, Esbart Sant Jordi de Badalona, Esbart Sant Martí i Esbart Dansaire d’Andorra


Sardanes. XIII Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia

1

5

Divendres 12, 12 h i 18.30 h
Diumenge 14, 11 h

XIII Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia. Amb la Cobla Ciutat de Cornellà
Divendres 12, 12 h, a la plaça de Sant Jaume

Ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona
Divendres 12, 18.30 h, a la plaça de Sant Jaume

Ballada doble de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà i la Cobla Mediterrània ACFB
Diumenge 14, 11 h, a l’avinguda de la Catedral

Les sardanes són un element imprescindible de les Festes de Santa Eulàlia i cada dia s’hi celebra una ballada. Trieu i afegiu-vos a una rotllana per gaudir del ball nacional i, si no en sabeu prou, potser els més petits us n’ensenyaran a la XIII Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia.


Fira d’artesania de Santa Eulàlia

5

Divendres 12 i dissabte 13, de 10 a 21 h. Diumenge 14, de 10 a 15 h
Avinguda de la Catedral

Per Santa Eulàlia, artesans del ram de la fusta, la terrissa, el metall o l’alimentació natural, munten les seves parades a l’avinguda de la Catedral per oferir-vos els seus productes elaborats a mà.


La passejada i el ball de les Laies

14

1

Divendres 12, a les 18.30 h
Plaça de Sant Josep Oriol

Cercavila: a les 19.15 h
Recorregut: carrer del Pi, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada cap a les 20.15 h)

Per la diada de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona canvien de nom i passen a dir-se Laia per celebrar un dels actes més antics i significats de la Festa Major d’hivern. Després de trobar-se a la plaça de Sant Josep Oriol, les gegantes inicien una processó encapçalada per les Laies de la plaça Nova i del Pi i per la gegantona Laia, en un passeig que les durà fins a la plaça de Sant Jaume.

Abans, però, cap a les vuit del vespre i al seu pas per la baixada de Santa Eulàlia, la comitiva s’atura davant la imatge de la patrona per fer-li una ofrena floral i ballar, amb la música dels grallers, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec de la Laieta i la Laia, les dues gegantes de la plaça Nova. A la plaça de Sant Jaume, un cop tot el seguici ha desfilat sota el Penó de Santa Eulàlia col·locat al balcó de l’Ajuntament, les mateixes gegantes repeteixen el ball al mig de la plaça, aquesta vegada acompanyades per la Cobla Ciutat de Barcelona.

 


XIII Mostra de gegantons infantils i d’escoles de Barcelona

11

Del 7 al 12 de febrer
El Born CC

Del 7 al 12 de febrer, de 10 a 19 h (dilluns 8 tancat)
Inauguració: dissabte 6, a les 18 h
El Born CC (pl. Comercial, 12)

Des de l’any 2004, la Trobada de gegantons infantils i d’escoles reuneix les seves creacions, que durant set dies es podran veure al Born Centre Cultural.


Ruta Eulalienca

15

Divendres 12, 21 h, sortida a la plaça del Pedró

Activitat gratuïta. Cal inscriure’s prèviament aquí

L’Associació Cultural Joan Amades us descobrirà els indrets i racons de Barcelona relacionats amb la llegenda de santa Eulàlia en una ruta nocturna guiada que fins i tot comptarà amb acompanyament musical.


La Lali Jove: la Festa Major Juvenil i Associativa de Barcelona

5

Divendres 12 de febrer
Avinguda de la Catedral

Activitats per a infants i tallers per a joves

De les 17 a les 20 h, simultàniament

Reciclar saltant!
Inflable perquè els infants aprenguin a reciclar jugant

Tirem de la manta!
Taller de l’Aixada Antiracista amb jocs i activitats per reflexionar sobre el racisme

Mou-te amb cadira de rodes i bastons!
Circuit de mobilitat impulsat per diverses entitats de diversitat funcional

Participa en la retransmissió de la Lali Jove!
Taller de ràdio

Mostra d’activitats de cultura dispersa
Cal·ligrafia japonesa, jocs de taula per a infants i joves i DDR (videojoc de ball)

El concert de la Lali Jove

19.30 h Melocoton Band
20.30 h Roba estesa
21.30 h Dalton Bang
22.50 h Lágrimas de sangre
00.30 h Green Valley