Les Laies

3

Exposició de gegantes i gegantones

Del 4 al 9 de febrer, de 10 a 20 h
Divendres 10 i dissabte 11, de 10 a 24 h

El director de fotografia i il·luminador teatral Josep Maria Civit, artista convidat de les festes, fusiona la màgia de la cultura popular, que s’expressa a través de la seva imatgeria festiva, amb el poder de la llum com a llenguatge creatiu. En una escenificació plena de teatralitat, les gegantes i gegantones de Ciutat Vella, que per Santa Eulàlia canvien totes de nom per dir-se Laia, es veuen per primer cop en una passarel·la de moda com si fossin models del segle XXI.

Veniu a la Virreina i us podreu fer una foto amb la gegantona Laia al photocall que hem preparat per a l’ocasió.


Josep Maria Civit
Guanyador del Premi Gaudí 2016 a la millor fotografia per la pel·lícula El Rey de La Habana, d’Agustí Villaronga, per la qual també va ser nominat als Goya, Josep Maria Civit va treballar com a fotògraf de premsa en publicacions com el Diari de Barcelona, Mundo, Triunfo, Cambio 16 o Interviú, fins que l’any 1979 va decidir dedicar-se plenament al cinema. Ha participat en produccions cinematogràfiques nacionals i internacionals de directors com Monte Hellman, Bigas Luna, Agustí Villaronga i Paul Leduc, entre d’altres. També és il·luminador de teatre i ha treballat en obres dirigides per Hermann Bonnín, Jordi Mesalles, Pere Portabella i Carles Santos.


El pregó dels infants

1

divendres 10, 10:00h

El pregó dels infants per les Festes de Santa Eulàlia és una activitat educativa adreçada a l’alumnat de 3r, 4t i 5è de primària, que té com a objectiu que els infants coneguin les institucions polítiques i de participació ciutadana de Barcelona i que s’iniciïn en els processos participatius basats en la corresponsabilitat i la ciutadania activa. Enguany, el pregó se celebra a la plaça de Sant Jaume, davant l’alcaldessa de Barcelona i el consistori municipal.


Audicions de Carilló

1

des del Palau de la Generalitat

divendres 10, 12:00h to 12:15h
divendres 10, 19:15h to 19:30h

Programa festiu d’inici de la Festa.
Horaris subjectes a modificacions per raons de força major.


Organitza: Generalitat de Catalunya


Els Protocols de l’Àliga

1

2

divendres 10, 20:15h

Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Jaume I, plaça de l’Àngel, carrer de l’Argenteria, carrer dels Sombrerers, placeta de Montcada, passeig del Born, carrer de Santa Maria, Fossar de les Moreres i plaça de Santa Maria. Arribada a la basílica de Santa Maria del Mar cap a les 20.50 h.

21 h, ball de l’Àliga a Santa Maria del Mar

L’Àliga de la Ciutat, acompanyada de la Coronela de Barcelona, els Ministrers Espremulls, el Lleó de Barcelona, els Gegants de Santa Maria del Mar i els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda, que conformen els Protocols de l’Àliga, encapçala una cercavila que surt de la plaça de Sant Jaume i culmina amb un dels actes més emotius i solemnes de la celebració: el tradicional ball de l’Àliga al presbiteri i davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar.

L’Àliga de Barcelona, documentada des del segle XIV, tenia el privilegi de ballar dins les esglésies i el seu ball es considerava l’honor més gran que es podia fer als visitants il·lustres. El Decret de Nova Planta i les prohibicions del 1771 van minvar el seu simbolisme fins a fer-la desaparèixer. L’any 1989, l’Àliga de Barcelona va ser recuperada dins del Projecte de Recuperació de la Imatgeria Festiva de la Barcelona Vella. 


Eulàlia, un espectacle de dansa a la Catedral

6

divendres 10, 21:00h
dissabte 11, 22:00h

L’Esbart Ciutat Comtal celebra el cinquè aniversari d’Eulàlia (Premi Ciutat de Barcelona 2013), un espectacle de música i dansa que es representa a l’interior de la Catedral de Barcelona, damunt la cripta que acull el sepulcre amb les relíquies de santa Eulàlia, per homenatjar la patrona i enaltir els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia.

Dirigida pel coreògraf Lluís Calduch i amb música del compositor Francesc Cassú, Eulàlia recrea la vida de la santa des de la seva professió de fe fins a la crucifixió, passant pels martiris que li van infligir, a través de seqüències de ball, quadres d’interpretació gestual i composicions amb moviments coreogràfics que prenen com a referència diferents manifestacions folklòriques i religioses.


IX Trobada de gegantons d’escola de Barcelona

11

1

dissabte 11, 10:00h

Cercavila a les 11 h. Recorregut: plaça de Castella, carrer dels Tallers, la Rambla (descendent), carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada cap a les 12 h)

Per Santa Eulàlia els més petits són els protagonistes, i a les escoles de Barcelona construeixen, en dimensions reduïdes, els seus propis gegants i altres figures. Una manera de conèixer la cultura popular des de la seva particular visió de la imatgeria festiva que culmina amb aquesta desfilada pels carrers i places de la ciutat. 


IX Trobada de gegantons infantils de les colles geganteres de Barcelona

13

1

dissabte 11, 11:00h

Cercavila a les 11.30 h. Recorregut: Museu Marítim, la Rambla (ascendent), carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada cap a les 12 h)

Per Santa Eulàlia, els nens i nenes de les colles geganteres de Barcelona mostren el que han après dels més veterans: amb l’inimitable toc infantil, han construït els seus propis gegantons per fer-los desfilar pels carrers de la ciutat.


XIV Mostra d’esbarts dansaires infantils i juvenils

5

dissabte 11, 11:00h
diumenge 12, 11:00h

La dansa tradicional popular es manté ben viva i es transmet a les noves generacions de dansaires que formen part dels nombrosos esbarts infantils i juvenils del nostre país. Per Santa Eulàlia es reuneixen a l’avinguda de la Catedral per fer-nos gaudir dels seus balls i de la seva passió per la dansa. 

Amb la Cobla Ciutat de Terrassa, dirigida per Jordi Núñez, en la mostra participen els esbarts següents:

Dissabte 11: Esbart Sant Martí, Esbart Joventut Nostra, Esbart Maragall, Esbart Català de Dansaires i Esbart Lluís Millet
Diumenge 12: Esbart Sant Jordi del Foment Martinenc, Esbart Ciutat Comtal, Esbart Rocasagna de Gelida, Esbart Gaudí i Esbart Olesà

Sardanes

5

1

XIV Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia

Amb la Cobla Ciutat de Terrassa

dissabte 11, 13:00h

Les sardanes són un element imprescindible de les Festes de Santa Eulàlia. Trieu i afegiu-vos a una rotllana per gaudir del ball nacional i, si no en sabeu prou, potser els més petits us n’ensenyaran a la XIV Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia.


Santa Eulàlia i els esbarts dansaires

5

dissabte 11, 17:00h

El Ball de Santa Eulàlia amb l’Esbart Santa Eulàlia
Dissabte 11, 17 h, avinguda de la Catedral

Esbart Català de Dansaires amb la Cobla Ciutat de Terrassa
Dissabte 11, 17.30 h, avinguda de la Catedral


Dissabte 11, l’Esbart Santa Eulàlia ens ofereix a l’avinguda de la Catedral una moderna representació del Ball de Santa Eulàlia.
A continuació, amb l’acompanyament de la Cobla Ciutat de Terrassa, actuarà l’Esbart Català de Dansaires, fundat l’any 1908, el més antic de Catalunya.


Els batecs de la Laia VI Trobada de Tabalers

8

1

dissabte 11, 17:00h

Els tabalers de les colles de Diables i Bestiari de Foc de Barcelona s’apleguen a la plaça del Rei amb motiu de la VI Trobada de Tabalers per evocar, amb els seus repics eixordadors, els batecs del cor de santa Eulàlia. Una gran tabalada per escampar el ritme i el so de la festa pels carrers del Barri Gòtic.


Correfocs

1

8

12

5

dissabte 11, 18:15h

 

Correfoc dels petits diables
Dissabte 11, 18.15 h, plaça de Sant Jaume
Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla (ascendent), passatge de Colom i plaça Reial (arribada cap a les 19 h)

Correfoc de Santa Eulàlia
Dissabte 11, 20 h, plaça Nova-avinguda de la Catedral
Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, carrer de Sant Honorat, plaça de Sant Jaume (arribada cap a les 20.30 h)

Quan ja és fosc, les bèsties de foc i els diables surten al carrer esperonades pel repic eixordador dels tabals i es reuneixen per iniciar una cercavila de disbauxa i pirotècnia. Inauguren els actes de foc els nens i nenes, amb el Correfoc dels diables petits de dissabte al vespre, fet a la seva mida. Més tard, comença el Correfoc de Santa Eulàlia: el Drac, la Víbria o la Tarasca, i altres figures de les colles de Diables i Bestiari de Foc dels barris de Ciutat Vella, dansen entre flames i guspires amb els Diables de la Quinta Forca, els del Gòtic, els Tarascaires o els del Casc Antic, fins a arribar a la plaça de Sant Jaume i al final del correfoc, on les diferents colles participants ofereixen un espectacle de trons i flamarades. 

 

ATENCIÓ: La festa del foc és un dels moments més divertits de Santa Eulàlia, però cal viure-la amb la màxima precaució. Si hi voleu participar, no oblideu que:
• Us heu de posar una gorra, un mocador de coll i roba de màniga llarga. Vestiu sempre cotó, no feu servir materials sintètics. Heu de dur un calçat còmode per córrer quan calgui.
• Absteniu-vos de tirar aigua durant el correfoc: la pólvora molla és imprevisible.
• Tingueu una cura especial si aneu amb infants i manteniu-vos a una distància prudencial del foc. No deixeu anar els nens i nenes de la mà i recordeu que, per a ells, hi ha un correfoc a mida en què la intensitat del foc és menor.
• Si el correfoc passa per davant de casa vostra o de la vostra botiga, retireu els tendals, tapeu els vidres i abaixeu les persianes.
• No oblideu que el correfoc és molt divertit, però, si no respecteu les normes bàsiques de seguretat, també és perillós. Afegiu-vos a la festa, però gaudiu-ne amb seny!
• Recordeu que sempre heu de seguir les indicacions del servei d’ordre, que estarà ben identificat.
 
 

 


Ruta Eulalienca
dissabte 11, 21:00h

Activitat gratuïta. Cal inscriure’s prèviament aquí  

L’Associació Cultural Joan Amades us descobrirà els indrets i racons de Barcelona relacionats amb la llegenda de santa Eulàlia en una ruta nocturna guiada que fins i tot comptarà amb acompanyament musical.

Més informació al web 
barcelona.cat/santaeulalia


Matinada de grallers

7

Baixada de Santa Eulàlia

diumenge 12, 08:00h

De bon matí, la música dels grallers que desfilen pels carrers del Barri Gòtic us recordarà que la ciutat celebra la Festa Major d’hivern. Feu cas de la crida i sortiu al carrer per gaudir de les Festes de Santa Eulàlia.


Cercavila i balladeta de la Laia

3

1

8

diumenge 12, 09:00h

9 h, sortida del Palau de la Virreina
9.45 h, balladeta a la plaça de Sant Jaume

Recorregut de la cercavila de la Laia: Palau de la Virreina, la Rambla (central), carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume.
A les 10 h, continua la cercavila de La balladeta de la Laia. Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, plaça Reial

De bon matí, la gegantona Laia surt del Palau de la Virreina per participar en la cerimònia de col·locació del Penó de Santa Eulàlia i fer una ballada davant l’Ajuntament i l’alcaldessa de Barcelona. Acabada la cerimònia, us convida a seguir ballant mentre desfila per alguns dels carrers de la ciutat.


Cerimònia de col·locació del Penó de Santa Eulàlia

1

diumenge 12, 09:45h

El diumenge 12 de febrer comença amb la tradicional cerimònia de col·locació del Penó de Santa Eulàlia a la balconada principal de l’Ajuntament, a càrrec de l’alcaldessa de Barcelona acompanyada dels regidors. La gegantona Laia saludarà des de la plaça el Penó de Santa Eulàlia, que presidirà la diada tota la jornada.


Els Falcons de Barcelona

12

5

1

diumenge 12, 10:00h

Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe, plaça de Sant Jaume

Actuació a les 10.30 h a la plaça de Sant Jaume

Les espectaculars figures humanes que els Falcons de Barcelona aixequen desafiant l’equilibri i la gravetat no us deixaran indiferents. A més de les construccions clàssiques dels Falcons, com són l’Escala o la Pira, a la colla de Barcelona li agrada innovar i arriscar-se per oferir-nos contínuament noves figures. Els Falcons de Barcelona es van presentar a les Festes de Santa Eulàlia del 2003 i tenen el seu origen en el Sokol («falcó» en txec), una associació gimnàstica creada a Praga el 1862 que va estendre el seu model per diversos països europeus, entre ells Catalunya, on es va implantar cap al 1928.


La Moixiganga de Barcelona

12

diumenge 12, 10:15h

La Moixiganga de Barcelona celebra el seu tercer aniversari després de presentar-se durant la Festa Major d’hivern del 2014 i continua treballant en la recuperació d’una antiga tradició que s’havia perdut a Barcelona. La moixiganga, precursora dels castells, és un conjunt de danses populars, figures i torres humanes que representen escenes del misteri de la passió de Crist. La Moixiganga de Barcelona va néixer al barri del Clot i compta amb la música original de Jordi Fàbregas.


XXXV Trobada de gegants de Ciutat Vella i Seguici de Santa Eulàlia

8

1

diumenge 12, 10:30h

Diumenge 12, 10.30 h, trobada a la plaça Reial. Seguici a les 11.30 h

Ball de Santa Eulàlia pels gegants de la plaça Nova i ofrena floral, a les 12 h, a la baixada de Santa Eulàlia 

Ball de la gegantona Laia, de l’Àliga, dels Gegants de la Ciutat i Ball de Santa Eulàlia pels gegants de la plaça Nova, a les 13.15 h, a la plaça de Sant Jaume

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla (lateral ascendent), carrer de la Portaferrissa, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada cap a les 12.45 h)


Els gegants de totes les colles geganteres de Barcelona i d’altres de convidats d’arreu de Catalunya i amb tot el seguici popular de Barcelona, es reuneixen en aquesta gran trobada a la plaça Reial per després integrar-se al Seguici de Santa Eulàlia, l’acte més antic i un dels més solemnes de la Festa Major d’hivern. La primera edició, que es va celebrar l’any 1983, va ser l’origen de les Festes de Santa Eulàlia contemporànies.

La gegantona Laia i el Penó de Santa Eulàlia encapçalen la cercavila, seguits de l’Àliga, el Lleó i altres membres del bestiari històric i festiu. A continuació, encapçalats pels Gegants de la Ciutat, la resta de gegants, nans i gegantons concentrats a la plaça se sumen al seguici, que els portarà fins a la plaça de Sant Jaume. A les 13.15 h aproximadament se celebra el ball de la Laia, el de l’Àliga i el dels Gegants de la Ciutat i, per acabar, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec dels Gegants Nous de la plaça Nova.


Diada castellera amb les colles de Barcelona

12

1

diumenge 12, 11:00h

 

Cercavila: 10.30 h, sortida a la plaça Nova
Recorregut 1: plaça Nova, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume
Recorregut 2: plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de la Pietat, carrer del Paradís i plaça de Sant Jaum
e

Les colles castelleres de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble Sec, la Sagrada Família i la Jove de Barcelona es congreguen a la plaça Nova a les 10 del matí per sortir repartides en dues cercaviles cap a la plaça de Sant Jaume. Al carrer del Bisbe, davant la porta de Santa Eulàlia de la Catedral, les colles s’aturen per aixecar uns pilars en honor de la patrona. A les 11 h, a la plaça de Sant Jaume, començaran a aixecar els seus castells davant la balconada de l’Ajuntament per encetar la temporada amb la primera diada castellera de l’any. Aquesta primera actuació de la temporada es fa a l’antiga: les colles hauran d’aixecar els seus castells tant bon punt els tinguin preparats,
i l’actuació es limitarà a cent cinc minuts.


IX Trobada de Puntaires

9

diumenge 12, 11:00h

Cinc-centes puntaires vingudes d’arreu de Catalunya paren els seus coixins, fils, boixets, patrons i agulles entre el carrer dels Arcs i el Portal de l’Àngel, per mostrar-nos la seva mestria en l’art de fer puntes de coixí, una activitat que va tenir una gran importància a la indústria tèxtil catalana entre el segle XVIII i la meitat del XX. No us perdeu el tamborineig inconfusible dels milers de boixets de fusta sota els hàbils moviments dels dits de les artesanes que mantenen viva aquesta tradició.


Desfilades musicals i gran Big Band

10

13

diumenge 12, 12:00h

Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris de Barcelona: plaça de Catalunya, Portal de l’Àngel, carrer dels Arcs, plaça Nova, carrer dels Boters, plaça de la Cucurulla, carrer del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, carrer del Cardenal Casañas, la Rambla, carrer de Sant Pau, Rambla del Raval i avinguda de les Drassanes (13.30 h)

Banda del Col·legi del Pare Manyanet de Barcelona: plaça de Catalunya, la Rambla, carrer de l’Hospital, Rambla del Raval i avinguda de les Drassanes (13.30 h)

La Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris i la Banda del Col·legi del Pare Manyanet es concentraran a la plaça de Catalunya per desfilar separades en dues cercaviles i es retrobaran al Museu Marítim, on actuaran conjuntament com una gran Big Band.


Sardanes

5

1

Ballada doble de sardanes amb la Cobla Nova Vallès i la Cobla Ciutat de Cornellà

diumenge 12, 16:15h

Les sardanes són un element imprescindible de les Festes de Santa Eulàlia. Trieu i afegiu-vos a una rotllana per gaudir del ball nacional i, si no en sabeu prou, potser els més petits us n’ensenyaran a la XIV Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia.


Sardanes

5

1

Ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona

diumenge 12, 18:00h

Les sardanes són un element imprescindible de les Festes de Santa Eulàlia. Trieu i afegiu-vos a una rotllana per gaudir del ball nacional i, si no en sabeu prou, potser els més petits us n’ensenyaran a la XIV Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia.


La passejada de les Laies

14

1

diumenge 12, 18:30h

Cercavila: a les 19 h. Recorregut: carrer del Pi, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada cap a les 19.45 h)

Per la diada de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Ciutat Vella canvien de nom i passen a dir-se Laia per celebrar un dels actes més antics i significats de la Festa Major d’hivern. Després de trobar-se a la plaça de Sant Josep Oriol, les gegantes inicien una processó encapçalada per les Laies de la plaça Nova i del Pi i per la gegantona Laia, en un passeig que les durà fins a la plaça de Sant Jaume.

Abans, però, cap a dos quarts de vuit del vespre i al seu pas per la baixada de Santa Eulàlia, la comitiva s’atura davant la imatge de la patrona per fer-li una ofrena floral i ballar, amb la música dels grallers, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec de la Laia i la Laieta, les gegantes de la plaça Nova. A la plaça de Sant Jaume, un cop tot el seguici ha desfilat sota el Penó de Santa Eulàlia col·locat al balcó de l’Ajuntament, les mateixes gegantes repeteixen el ball al mig de la plaça acompanyades per la Cobla Ciutat de Barcelona.