Com un llum
A

El Born Centre de Cultura i Memòria

(plaça Comercial, 12)

 

Lola Solanilla

Com un llum és un taller que permet gaudir de la llum mentre encara és de dia i que proposa als infants i a tota la família experimentar amb les ombres, filtres de colors, llanternes, fluorescències i fosforescències incloses en un circuit. A l’espai «Ombres per un tub», on es recrea el mar, la muntanya i el desert, nens, nenes i tothom que ho vulgui pot jugar lliurement amb els projectors mòbils d’ombres, amb els quals els participants es converteixen en els principals artistes, tot creant les seves pròpies escenografies i transformant l’espai.

A l’espai de llum negra, la canalla podrà participar en la creació d’un gran grafiti fosforescent amb l’ús de gomets o etiquetes adhesives. A més, els participants també podran experimentar i expressar-se amb les fascinants «taules de llum».

Divendres 10, de 17 a 22 h
Dissabte 11, d’11 a 14 h i de 17 a 22 h
Diumenge 12, de 17 a 21 h


AI_Vectors
B

El Born Centre de Cultura i Memòria

(plaça Comercial, 12)

 

Onionlab

Cinc braços robòtics apareixen entre tenebres per avisar-nos de la imparable ascensió dels robots en la seva pròpia escala evolutiva. Una exhibició del poder de la seva intel·ligència artificial per controlar la llum, en una atmosfera marcada pels làsers, les ombres, el fum i uns efectes sonors angoixants que proporcionen al públic una experiència sensorial única.

Quatre dels braços robòtics, equipats amb miralls, formen un cercle al voltant del robot principal, que té en el seu poder la font de llum, un feix làser que fa canviar constantment de forma i direcció. Els robots que l’encerclen mouen els miralls per captar i reconduir el làser en un espectacular aquelarre lumínic que inunda l’espai de dibuixos geomètrics.


Direcció: Jordi Pont
Promoció: Stäubli www.staubli.es
Disseny de so: lekunn www.lekunn.com
Productor: Martí Morató
Desenvolupador: Urbez Capablo
Artista 3D: Santi Morriso


Kílim
C

El Born Centre de Cultura i Memòria

(plaça Comercial, 12)

 

Playmodes Studio

Kílim cobreix, amb una catifa de llum, un dels carrers de l’antic barri de la Ribera que va romandre sepultat durant tres-cents anys i que avui podem contemplar al jaciment arqueològic del Born Centre de Cultura i Memòria. Els models tradicionals d’aquestes peces d’artesania, reproduïts fidelment, cobren vida per transformar-se i passar d’un disseny a un altre de diferent a través de l’animació dels seus dibuixos. Al mateix temps, els valors cromàtics, els eixos de simetria i les pautes de repetició de la catifa es transformen en sons i melodies que fan transmutar els patrons visuals en patrons musicals.

Kílim és una paraula turca d’origen persa que designa una catifa teixida de llana o d’un altre material que serveix per cobrir i adornar el terra d’una habitació o corredor, els graons d’una escala, etc. Elaborades per la mà d’artesans de moltes cultures arreu del món, i en especial a gran part de la Mediterrània, algunes de les seves varietats han estat declarades Patrimoni Cultural Intangible de la Humanitat per la UNESCO.


Mediterrània, llum i ombra
D

Plaça Comercial

 

AOAPIX

Mediterrània, llum i ombra s’uneix al crit contra la barbàrie que es produeix dia rere dia al Mediterrani central. És un homenatge a totes les persones que han mort, als equips de rescat que treballen incansablement i als milers de vides que pengen d’un fil cada dia que passa. Un mar plaent i agradable per a la majoria d’europeus i turistes, l’hem convertit en una trampa per a milers de persones víctimes de la indiferència. Mediterrània, llum i ombra va participar a la passada edició del festival Lluèrnia d’Olot.

Les espelmes sobre el mar i la seva llum càlida són un homenatge a les víctimes, als supervivents i als equips de rescat i, alhora, simbolitzen l’esperança d’una solució. Una llum més freda descobreix les restes del vaixell abandonat, que representa la suposada civilització. Mentrestant, la llum del far giravolta imparable, impassible, indiferent al que passa al seu voltant. Com mirant cap a una altra banda, representa l’actitud de la nostra societat, però, també, un port i una solució possible. 


Fusiona’t
E

Plaça Comercial

 

Marta & Petra.  Art per tots costats

Photocall Fusiona’t!
Interactua amb la imatge i deixa’t fotografiar!

Fusiona’t és un photocall que crida els barcelonins i visitants de totes les edats perquè es facin una foto davant d’un fons divertit i imaginatiu. Participeu en una experiència única en un ambient de llum i festa, i interactueu amb les imatges que heu triat projectades a la paret.

L’objectiu de Fusiona’t és aconseguir que tothom participi activament en la creació de fotografies sorprenents que tothom es podrà fer amb el seu mòbil. Nosaltres també us la farem amb la nostra càmera professional.


Parar
F

Plaça Comercial

 

Martín Azúa

El dissenyador basc Martín Azúa i Cervezas Alhambra conviden els visitants de LLUM BCN a descansar i relaxar-se contemplant una projecció sobre una gran estora d’espart confeccionada per artesanes de la Regió de Múrcia. L’espart representa molt bé l’estil de vida relaxat de Barcelona i la Mediterrània i té, a més, un aspecte molt semblant a la civada, l’ingredient principal de la cervesa.

La llum ens convidarà a trencar el ritme frenètic de la ciutat, a parar i descobrir els detalls i textures d’una peça d’artesania única que ofereix Cervezas Alhambra per destacar els valors de l’artesania contemporània i l’amor per les coses ben fetes, la creativitat de l’art i el disseny.

 


Disseny: Martín Azúa


Colorama
O

Plaça de Sant Jaume

 

Playmodes Studio

Un món en blanc i negre s’oposa a un seguit de criatures acolorides que miren d’alterar l’ordre establert i que protagonitzen, així, una petita revolució. És Colorama, la proposta de Playmodes (Eloi Maduell i Santi Vilanova) per al mapping que, cada any, transforma per Santa Eulàlia la façana de l’Ajuntament. 

La façana, seriosa i avorrida, geomètrica i sintètica, s’enfronta a tot de personatges de colors vius que s’han entestat a celebrar de la manera més alegre possible la Festa Major d’hivern de la ciutat. Una simfonia de música visual i un festival d’il·lusions òptiques que us sorprendran. 

Divendres 10, de 19 a 20.15 h i de 20.30 a 24 h.
Dissabte 11, de 19 a 20.30 h i de 21 a 24 h.
Diumenge 12, de 20.30 a 23 h


Producció i realització: Eloi Maduell i Santi Vilanova (Playmodes Studio)
Coordinació: Eduard Llorens
Animació: Albert Burzon, Gabriel Casanova, Eloi Maduell, Sebastian Sharshevski i Gerard Vallverdú
Música: Santi Vilanova

 


Temps-passa-temps-passa
S

Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Casa de l’Ardiaca (carrer de Santa Llúcia, 1)

 

Jordi Teixidó

Per celebrar el centenari de la creació de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Jordi Teixidó dóna vida a les lletres capitulars i altres il·lustracions dels documents medievals més valuosos del seu fons i els transforma en els personatges animats, eloqüents i plens de bon humor que protagonitzen aquest mapping projectat sobre la façana de la seu de l’Arxiu, la Casa de l’Ardiaca.

Dialogant sobre la història, la memòria i el temps que se’ns escapa, fent divertits jocs de paraules, els personatges d’aquest mapping proposen una reflexió sobre el pas del temps en clau humorística en la qual l’Arxiu Històric, els documents que conté, la història i la memòria prenen el protagonisme.


Idea i realització: Jordi Teixidó
Imatge: Jordi Teixidó i La Gamba Negra
Direcció tècnica: Eloi Maduell
Música: Santi Vilanova


PRAETER Ignis Fatuus
V

Plaça de la Vila de Madrid

 

Slidemedia Lab

Praeter, que significa ‘més enllà’ o ‘després de’ en llatí, és la segona part d’Ignis Fatuus, l’espectacle que Slidemedia Lab va presentar al festival LLUM BCN del 2015, i amb ell retornen els focs follets a l’escenari de la Barcelona sepulcral romana.

Praeter mostra aquest espai des d’un prisma metafísic i il·lusori, ple de referències i al·lusions a la vida i la mort traduïdes en llum i foscor. Aquesta vegada els focs follets són boles de llum d’una brillantor dèbil que canvien de forma i color a voluntat, éssers de vol àgil que poden surar immòbils en la mateixa posició o bé moure’s tan ràpid com un llamp.


Equip SLIDEMEDIA: Fausto Morales, Juanjo Fernández, Marc Calvet, Sergi Soley, Alex Romero, Tomàs Martí, Oscar Boix i Dani Boada


Les Laies
X

Palau de la Virreina

(La Rambla, 99)

 

Josep Maria Civit

Exposició de gegantes i gegantones

El director de fotografia i il·luminador teatral Josep Maria Civit, artista convidat de les festes, fusiona la màgia de la cultura popular, que s’expressa a través de la seva imatgeria festiva, amb el poder de la llum com a llenguatge creatiu. En una escenificació plena de teatralitat, les gegantes i gegantones de Ciutat Vella, que per Santa Eulàlia canvien totes de nom per dir-se Laia, es veuen per primer cop en una passarel·la de moda com si fossin models del segle XXI.

Veniu a la Virreina i us podreu fer una foto amb la gegantona Laia al photocall que hem preparat per a l’ocasió.

Del 4 al 9 de febrer, de 10 a 20 h
Divendres 10 i dissabte 11, de 10 a 24 h


Josep Maria Civit
Guanyador del Premi Gaudí 2016 a la millor fotografia per la pel·lícula El Rey de La Habana, d’Agustí Villaronga, per la qual també va ser nominat als Goya, Josep Maria Civit va treballar com a fotògraf de premsa en publicacions com el Diari de Barcelona, Mundo, Triunfo, Cambio 16 o Interviú, fins que l’any 1979 va decidir dedicar-se plenament al cinema. Ha participat en produccions cinematogràfiques nacionals i internacionals de directors com Monte Hellman, Bigas Luna, Agustí Villaronga i Paul Leduc, entre d’altres. També és il·luminador de teatre i ha treballat en obres dirigides per Hermann Bonnín, Jordi Mesalles, Pere Portabella i Carles Santos.


#Llum Ravalkm0
Y

Carrer de l’Hospital i de Joaquín Costa

 

Grup Territori Socialment Responsable

www.totraval.org

Els 32 arcs de llum de #RavalKm0, fruit del treball col·lectiu de diferents entitats, institucions i comerços del barri, mostren els vincles entre més de seixanta persones que viuen, treballen o tenen un comerç als carrers de Joaquín Costa i de l’Hospital. La producció d’aquests llums forma part del projecte del mateix nom, una iniciativa nascuda el 2015 en el marc del Grup Territori Socialment Responsable del Raval, amb la qual es vol fomentar la dinamització comercial i social del barri i alhora generar oportunitats formatives i ocupacionals per al seu veïnat. Enguany, els llums han estat elaborats per quatre veïns en situació d’atur. 

Els llums #RavalKm0 visibilitzen així la força d’un barri molt divers que treballa per la millora de la seva qualitat de vida i a favor de la convivència entre els seus veïns. Les fotografies que han inspirat aquests arcs de llum, realitzades per Maria Espeus, es podran veure a La Capella (c. de l’Hospital, 56) del 10 al 12 de febrer, de 19 a 24 h.


Disseny: Curro Claret i Maria Güell 
Fotografies: Maria Espeus
Instal·lació: Citelum 
Impulsors: Grup Territori Socialment Responsable del Raval, Casal dels Infants per a l’Acció Social als Barris, Servei Solidari, Impulsem SCCL, Taula del Raval – Associació de Veïns i Comerciants del carrer de la Cera, Eix Comercial del Raval, Associació Amics de la Rambla i Museu Marítim de Barcelona
Coordinació i dinamització: Fundació Tot Raval


Espai Simon 100
Z

Estudi Antoni Arola

Carrer de Sancho de Ávila, 66

L’antiga fàbrica de Simon al Poblenou de Barcelona acull aquest singular espai que ens permet viure diverses experiències sensorials i immersives que podem controlar a voluntat per mitjà de les noves tecnologies. L’Espai Simon 100 ha estat creat per l’estudi del dissenyador Antoni Arola per commemorar el centenari de la marca. El circuit comença en una sala de parets retroil·luminades que inunden l’espai d’una llum que, amb uns interruptors, podem modificar en intensitat i to dosificant els tres colors primaris al nostre gust i creant un ambient màgic.

A la sala següent, prèviament equipats amb un paraigua, viurem la sensació d’endinsar-nos sota una pluja que podem controlar a través del nostre mòbil. Un experiència poètica que ens mostra les possibilitats de control dels espais que tenim al nostre abast. Per acabar, Simon ens convida a una estança amb les parets convertides en grans pantalles fragmentades sobre les quals es projecten seqüències de diversos clàssics del cinema: obres de Tati, Chaplin, Kubrick o Tarantino. Un dispositiu ens permet  triar de manera intuïtiva la seqüència que volem veure en una gran pantalla en una demostració del potencial de nous formats d’entreteniment.

 

Divendres 10 i dissabte 11, de 10 a 14 h i de 19 a 24 h
Diumenge 12, de 19 a 23 h