Barcelona Cultura
Barcelona Cultura
Axioma (Mapping 3D)

 

Onionlab 
Plaça del Rei

 
Divendres 12 i dissabte 13,
a les 19.30, 20.30, 21.30, 22.30 i 23.30 h
Diumenge 14, a les 19.30, 20.30,
21.30 i 22.30 h
Durada: 8’

 

Kort

 

Marcel Fabregat
i Joel Condal 

Plaça de Sant Felip Neri

 

Divendres 12 i dissabte 13,
a les 19.30, 20.30, 21.30, 22.30 i 23.30 h
Diumenge 14, a les 19.30, 20.30 i 21.30 h
Durada: 15’ 
El balcó dels somnis

 

Toni Mira 
Plaça de Sant Felip Neri

 

Divendres 12 i dissabte 13,
a les 19, 20, 21, 22 i 23 h
Diumenge 14, a les 19, 20, 21 i 22 h
Carolina i Ferran

 

Jordi Teixidó 
Plaça de les Beates
(davant de la Casa
dels Entremesos)

 

Divendres 12 i dissabte 13,
de les 19 a les 23.30 h, cada 30 minuts
Diumenge 14, de les 19 a les 22.30 h,
cada 30 minuts
A cor obert

 

Fèlix Vinyals i Art Biotrònic 
La Casa dels Entremesos
(plaça de les Beates, 2)

 

Divendres 12 i dissabte 13, 
de les 19 a les 23.30 h
Diumenge 14, de les 19 a les 23 h
Fan de tu

Arxiu Històric de
la Diputació de Barcelona

Recinte de la Maternitat ​
(Travessera de les Corts, 131-159)
ELISAVA. Postgrau en Estratègies
de Comunicació en col·laboració
amb el Màster de Disseny
i Fan News Club
Divendres 12 de febrer, a les 19.30 h
Durada: 14 minuts
El divendres 12 i el dissabte 13 de febrer, de 18.30 a 24 h, i el diumenge 14, de 18.30 a 23 h, quan es fa fosc,  Barcelona s’il·lumina i transforma la fesomia d’alguns dels seus edificis, places, patis i racons més singulars, per explicar-nos noves històries amb la força de la llum com a matèria primera. 
 

A l’experiència i el talent dels artistes de prestigi s’uneixen la capacitat d’innovació i la gosadia dels alumnes de les escoles d’art, arquitectura, disseny i il·luminació, que ens emocionaran amb les seves instal·lacions de llum en els patis més emblemàtics de Ciutat Vella. Una oportunitat per a l’experimentació que Barcelona ofereix als seus talents emergents i que fa de LLUM BCN un festival lumínic urbà de referència.

Notícies i cròniques

Anhel, de l’escola Deià, guanya el premi a la millor instal·lació lumínica 2016 per votació popular

Anhel, la instal·lació artística situada al Palau del Marquès de Lió que, a través de la llum, la música i la dansa, evoca la llegenda de santa Eulàlia, ha estat la preferida dels usuaris de Facebook i Twitter.

El veredicte del públic que ha expressat la seva opinió atorgant més «M’agrada» a través de Facebook i Twitter s’ha donat a conèixer en un acte celebrat el migdia del diumenge 14 de febrer al Palau de la Virreina, seu de l’Institut de Cultura de Barcelona. El premi que s’ha lliurat a Deià, l’escola guanyadora, consisteix en deu llums del dissenyador català Jordi Canudas.

«Gràcies als alumnes pels quatre mesos de feina que han dedicat a aquest projecte i als professionals d’Artemide i el Teatre Lliure, sense els quals no hauria sigut possible», han estat les paraules d’agraïment de Montse Botey, tutora juntament amb Gloria Latre dels alumnes Maria Arumi, Núria Badenas, Catalina Bargur, Marta Calderón, Adrià Cañadas, Pilar Da Pena, Esmeralda Díaz, Sonia Gener, Mikel Irure, Marta Jiménez, Verónica Martín, Alba García, Dunia Moreno, María Palau i Sergio Frías, autors del projecte.

A l’acte, concebut per les comissàries de les Festes de Santa Eulàlia i LLUM BCN, Marta Almirall i Maria Güell, com una trobada informal entre estudiants i professionals de la il·luminació artística, també hi han assistit el director del Mapping Festival de Girona, Xavi Bové, el director del festival Lluèrnia d’Olot, Xevi Bayona, el director del festival de la llum de Praga, Martin Posta, i el director del festival Glow d’Eindhoven, Robbert Ten Caten, que han presentat breument els festivals de la llum de les seves respectives ciutats.

Tots han mostrat molt d’interès per les obres de LLUM BCN que han tingut ocasió de veure, tant per les dels estudiants de les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de Barcelona com per les dels artistes professionals del nostre país. De fet, durant aquest mateix acte ja s’ha negociat la presència de dos artistes catalans i una escola de Barcelona a la propera edició del Glow, el festival de la llum d’Eindhoven.


La llum feta espectacle

Artistes i professionals que utilitzen la llum com a matèria primera participen al festival LLUM BCN amb deu creacions que posen en escena en diverses places de Ciutat Vella i sobre les façanes d’alguns edificis emblemàtics.

Enguany a LLUM BCN es pot veure per primera vegada un mapping tridimensional estereoscòpic projectat sobre la façana del Palau del Lloctinent. Per apreciar-ne l’efecte són necessàries unes ulleres especials que l’organització reparteix entre el públic. Es tracta d’Axioma, un espectacle produït per Onionlab que crea en l’espectador un sorprenent efecte calidoscòpic.

A la plaça de Sant Jaume, l’espectacle Dansem amb la llum presenta una coreografia en què conviuen harmònicament elements físics i sensorials i en què s’utilitzen dotze pèndols lumínics en suspensió i diversos projectors làser ubicats a la façana de l’Ajuntament. A la crònica de la inauguració de les Festes de Santa Eulàlia, en aquest mateix web, en podeu llegir una descripció més detallada.

A la plaça de les Beates, davant la Casa dels Entremesos, Jordi Teixidó ens ofereix una projecció sobre els bustos de dos gegants, la Carolina i el Ferran, descendents del gran capgròs Lligamosques, que mantenen un diàleg humorístic sense pauses i ple de jocs de paraules, amb els dobles sentits i la cançó apropiada sempre a punt per fer-nos riure.

A pocs metres, a l’interior de la Casa dels Entremesos, Fèlix Vinyals i Art Biotrònic han muntat A cor obert, una instal·lació interactiva en què una sèrie de bombetes s’encenen i s’apaguen seguint el ritme dels batecs del nostre cor quan fiquem el dit en un mesurador de pulsacions. Una mena d’espai chill-out amb unes quantes gandules ideals per descansar de les aglomeracions de l’exterior i per recuperar forces per visitar la resta d’instal·lacions i espectacles.

A la plaça de Sant Just, Xevi Bayona ha instal·lat el seu joc Toca la campana, en què els participants han d’estirar una corda amb totes les seves forces per aconseguir il·luminar el campanar i fer sonar la campana. El passat divendres la campana va sonar sovint, per la qual cosa deduïm que el públic d’aquell dia era ple de forçuts.

Al Passeig de Gràcia, la façana de La Pedrera es va convertir per segon any consecutiu en un altre dels escenaris de LLUM BCN en dues úniques sessions que van tenir lloc el divendres 12. Un violinista, un pianista i un violoncel·lista, situats als tres balcons del primer pis de l’edifici, eren il·luminats amb els colors groc, blau i vermell respectivament cada cop que feien sonar els seus instruments. Les notes de les diverses peces d’Enric Granados que van interpretar sota la batuta de Raúl Patiño feien que espurnes de llum s’anessin enfilant progressivament per la façana a mesura que es desplegava la melodia. Les notes del piano encenien parcialment els pisos de l’edifici, els superiors amb les més agudes i els més baixos amb les més greus

Moviments Granados, creat per l’artista Xavi Bové, és un homenatge al pianista i compositor Enric Granados en el centenari de la seva mort, en què la música i els intèrprets guiaven la llum per les sinuositats de l’emblemàtic edifici de Gaudí. Una llum blava ondulant delimitava els blocs de pedra mentre, a poc a poc, un mosaic s’anava estenent sobre la façana com una pell de lleopard de diversos colors que, un cop completat, va posar fi a l’espectacle.

A més d’aquests espectacles, a LLUM BCN se’n poden veure d’altres dels quals trobareu els detalls al programa i en aquest web. Són Iglú de vent, de Jordi Enrich, a la plaça de la Mercè; El balcó dels Somnis, de Toni Mira, i Kort, de Marcel Fabregat i Joel Condal, tots dos a la plaça de Sant Felip Neri. Muralla 15 i l’Institut de Ciències Fotòniques van presentar, només dissabte 13, l’espectacle Obrint els ulls al Saló del Tinell.


Els Protocols de l’Àliga i Dansem amb la llum inauguren Santa Eulàlia

Música, làsers, l’Àliga de la Ciutat i tot el seu seguici obren plegats la Festa Major d’hivern de Barcelona.

La gent que s’esperava a la plaça de Sant Jaume el vespre del passat dijous 11 de gener va començar a fer silenci quan el rellotge de l’Ajuntament va tocar les vuit, replicat amb uns segons de retard pel campanar de l’església de Sant Jaume, al carrer de Ferran. Tothom mirava expectant la façana de la Casa de la Vila, fins que els pèndols que hi penjaven il·luminats de color verd, vermell i blau, van començar a moure’s molt lentament.

Es van començar a sentir unes notes electròniques aïllades, que van cridar l’atenció de més turistes i ciutadans que, provinents dels carrers dels voltants, van acabar omplint la plaça. A poc a poc, el pèndols lluminosos van accelerar els moviments fins a trobar la seva cadència, mentre les notes cada cop més freqüents es van convertir en melodia. Un cop afinat, Dansem amb la llum, l’espectacle produït per Onionlab en col·laboració amb Smow, va començar a projectar de manera més fluida diverses figures lluminoses sobre la façana de l’Ajuntament.

Planetes, siluetes humanes i altres figures indefinides van precedir el moment àlgid de l’espectacle: la irrupció dels làser, que, passant per sobre dels caps del públic, projectaven feixos d’una llum densa i consistent que gairebé semblava sòlida, i que va fer abaixar el cap a més d’un espectador de manera instintiva intentant esquivar-la. El feixos làser acabaven impactant sobre la façana del Palau de la Generalitat, on dibuixaven arcs de colors en moviment.

Acabat el xow de llum, les portes de l’Ajuntament es van obrir i els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda van disparar una salva que va anunciar la sortida de l’Àliga de la Ciutat, que iniciava els seus Protocols escortada per la Coronela de Barcelona. Entre la multitud l’esperaven els Gegants de Santa Maria del Mar i el Lleó de Barcelona, amb qui l’Àliga va ballar al mig de la plaça al so de la música dels Ministrers de la Ciutat.

Tot seguit, l’Àliga i el seu seguici es van obrir pas entre la gentada per començar la cercavila fins a la basílica de Santa Maria del Mar. Després de desfilar pel carrer de Jaume I, la plaça de l’Àngel, el carrer de l’Argenteria, el carrer dels Sombrerers, la placeta de Montcada, el passeig del Born i el carrer de Santa Maria, el seguici es va aturar al Fossar de les Moreres per retre homenatge als caiguts en la defensa de Barcelona durant el setge del 1714.

La comitiva va continuar fins a la plaça de Santa Maria, on el Lleó i els Gegants de Santa Maria del Mar van executar els seus balls tradicionals, com a preàmbul del moment més solemne i emotiu de la inauguració de les Festes de Santa Eulàlia: el ball de l’Àliga davant l’altar major, a l’interior de la basílica, que, entre la gent que l’esperava asseguda i la que va entrar des del carrer, era plena de gom a gom.

Un cop l’Àliga i tot el seu seguici van entrar i es van situar al creuer de la nau, el rector de Santa Maria del Mar, Salvador Pié, els va donar la benvinguda i va lloar la recuperació d’aquesta tradició que «tant de bo no es perdi mai». A continuació, l’Àliga va pujar la graonada que la separava del presbiteri i, davant l’altar, va ballar la música interpretada pels Ministrers de la Ciutat segons la partitura manuscrita de l’any 1756 que es conserva a Santa Maria del Pi.

D’aquesta manera quedaven inaugurades les Festes de Santa Eulàlia, que al llarg dels tres dies següents ompliran la ciutat de tradició, cultura popular i, en caure la nit, dels espectacles i instal·lacions del festival LLUM BCN.


El vídeo de la inauguració: Dansem amb la llum i els Protocols de l’Àliga

La tradició i la llum van inaugurar dijous al vespre les Festes de Santa Eulàlia 2016. Dansem amb la llum, un espectacle de música amb pèndols de llum i làsers, va donar el tret de sortida als Protocols de l’Àliga de la Ciutat.


Festes de Santa Eulàlia