Barcelona Cultura
Barcelona Cultura
Entra
››
Entra
››

11, 12, 13 i 14 de febrer de 2016

Al febrer, gegants i gegantes, capgrossos, dracs, diables, colles sardanistes i altres expressions de la cultura popular es desperten per celebrar la Festa Major d’hivern en honor de santa Eulàlia, copatrona de la ciutat. Una festa que, quan es fa fosc, il·lumina Barcelona amb LLUM BCN, un festival en què la tradició es fon amb noves formes d’expressió que transformen la ciutat amb el llenguatge de la llum.

Notícies i cròniques

De Calaix presenten Veus al Ball

LLum i tradició per a una gran festa participativa

Per Santa Eulàlia, Barcelona celebra la Festa Major d’hivern amb una gran mostra de cultura popular i, quan es fa de nit, amb el festival lumínic LLUM BCN, dues cares d’una celebració que tenen en comú la participació dels joves de la ciutat, que, any rere any, l’enriqueixen i la fan créixer. La fusió de la llum i la tradició es farà enguany més explícita amb un gran espectacle inaugural conjunt a la plaça de Sant Jaume, i, entre altres novetats, podrem veure un mapping 3D a la plaça del Rei o el Seguici Festiu de Mataró, la ciutat convidada del 2016.

Els dies 11, 12, 13 i 14 de febrer se celebra Santa Eulàlia, copatrona de Barcelona, la Festa Major d’hivern, que ha esdevingut «un espai de participació cada vegada més intensa per als joves de la ciutat, tant a les instal·lacions de LLUM BCN com a la mostra de cultura popular d’arrel tradicional», assenyala Berta Sureda, comissionada de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.

El dijous 11 de febrer a les 20 h a la plaça de Sant Jaume, un gran acte que fusionarà llum i tradició inaugurarà les festes. La combinació de llums làser i pèndols lumínics de l’espectacle Dansem amb la llum obrirà les portes a la sortida dels Protocols de l’Àliga de la ciutat, que amb el seu seguici continuarà després en cercavila fins a la basílica de Santa Maria del Mar, on executarà el seu tradicional ball davant l’altar major.

El festival lumínic urbà de Barcelona celebra enguany la cinquena edició i amplia la participació de les escoles d’art, disseny, arquitectura i il·luminació, que ens mostraran les seves instal·lacions de llum al patis i racons més singulars de Ciutat Vella. Aquesta iniciativa ha esdevingut el segell propi del festival, amb el qual, segons explica Maria Güell, comissària de LLUM BCN, es pretén «oferir als estudiants l’oportunitat d’experimentar la transformació espacial de la seva ciutat i compartir-ho amb els ciutadans».

LLUM BCN combina aquesta experimentació dels creadors emergents amb els espectacles lumínics d’artistes i professionals de prestigi, com ara Axioma, de Jordi Pont, un mapping 3D que s’ha de veure amb unes ulleres especials que es facilitaran al públic; la projecció sobre gegants Carolina i Ferran, de Jordi Teixidó, o La Pedrera: Moviments Granados, de Xavi Bové, un espectacle de música i llum sobre la façana de l’emblemàtic edifici de Gaudí, entre altres obres i artistes que podeu trobar a la secció Espectacles de llum d’aquest web.

«Tenim una esplèndida Mercè, però també una esplèndida Santa Eulàlia», afirma Marta Almirall, directora de Festes i Tradicions de l’Institut de Cultura de Barcelona. A la Festa Major d’hivern, la gegantona Laia, les colles castelleres, els Falcons, els esbarts, els gegants i les gegantes i moltes altres expressions de la tradició festiva barcelonina ompliran Ciutat Vella de cultura i creativitat popular (vegeu el programa). «Tot el millor de la nostra cultura popular és a les festes, gràcies als joves i a l’associacionisme de la nostra ciutat», va assenyalar Almirall.

Mataró, la ciutat convidada del 2016, farà desfilar el seu Seguici Festiu —que fins al 13 de febrer es pot veure exposat al Palau de la Virreina—, el diumenge 14 a les 17 h. A més, els Capgrossos de Mataró actuaran a la Diada castellera conjuntament amb les colles de Barcelona. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, Joaquim Fernández, destaca una de les seves figures de foc, la Momerota, com la «més entremaliada del seguici», capaç d’empaitar els polítics amb el seu foc. «Suposem, però, que com a figura convidada aquí a Barcelona es portarà bé», afegeix.


FESTES DE
SANTA EULÀLIA
LLUM BCN