Programa

Seleccioneu el dia del programa | Veure tots els dies

Dilluns
07 de novembre de 2016

19.00
400 ANYS DE L'ARRIBADA DEL QUIXOT A BARCELONA (1616-2016)
Casa de l´Ardiaca

Amb motiu dels 400 anys de la publicació de la segona part del Quixot, el catedràtic, acadèmic i màxim especialista en el Quixot, Francisco Rico, realitzarà una conferència sobre la relació entre la primera novel·la moderna occidental i Barcelona. L'acompanyaran els actors Lluís Soler i Esther Lázaro, que llegiran fragments escollits de l'obra.

Participants: Marina Espasa, comissària de Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO (presentació de l'acte).
Francisco Rico, membre de la Reial Acadèmia Espanyola, catedràtic de literatures hispàniques a la Universitat de Barcelona.
Lluís Soler, actor.
Esther Lázaro, actriu.

Dimarts
08 de novembre de 2016

16.30
EL PASSAT PROPER
Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu

Encara que el temps transcorregut entre el dia d’avui i alguns fets del passat sigui poc en termes històrics, el cert és que el passat més proper pot arribar a ser molt diferent del nostre. Unes poques dècades, en uns temps tan convulsos com els que ens ha tocat viure, canvien totalment la percepció de les històries humanes que s’hi desenvolupen. Per tant, una novel·la esdevé del gènere històric de vegades parlant d’un temps que els nostres pares o els nostres avis han conegut perfectament..

Participants: Maria Carme Roca, autora d’una cinquantena de novel·les, acaba de guanyar el Premi L’Illa dels Llibres amb el seu darrer èxit, A punt d’estrena.
Imma Tubella, coneguda comunicòloga i professora universitària, acaba de publicar Un secret de l’Empordà.
Ramon Solsona, un dels escriptors catalans més populars, està triomfant amb Allò que va passar a Cardós.
Moderador: Josep Maria Ràfols, periodista i guionista.

Dimarts
08 de novembre de 2016

17
VISITA GUIADA AL MUSEU EGIPCI DE BARCELONA

Us convidem a visitar una joia museística de la ciutat. En aquest recorregut coneixerem els tresors del museu i ens ambientarem en el món que tan bé descriu l’il·lustre premiat d’enguany.

EXHAURIDES LES ENTRADES 

Dimarts
08 de novembre de 2016

17.30
EL LICEU I LA LITERATURA
Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu

En commemoració del trentè aniversari de l’entitat Amics del Li-ceu, en aquesta edició ens fixem en les novel·les que han tingut com a protagonista el Gran Teatre del Liceu, un coliseu de l’òpera carregat d’esdeveniments i marcat pel foc, des del naixement després dels aldarulls del 1835 fins als dos incendis que ha patit i que han esdevingut un bon material literari.

Participants: Jordi Bordas, conjuntament amb Eduardo Martin de Pozuelo, va escriure El experimento Barcelona, un thriller centrat en el Liceu.
Xulio Ricardo Trigo, un dels autors clàssics de la novel·la històrica catalana, ha publicat ara Les veus del Liceu.
Moderadora: Maria Gorgues, periodista especialitzada en òpera i membre de la junta d’Amics del Liceu.

Dimecres
09 de novembre de 2016

17 i 18.15
VISITA GUIADA AL MUSEU EGIPCI DE BARCELONA

Us convidem a visitar una joia museística de la ciutat. En aquest recorregut coneixerem els tresors del museu i ens ambientarem en el món que tan bé descriu l’il·lustre premiat d’enguany.

EXHAURIDES LES ENTRADES

Dimecres
09 de novembre de 2016

17.00
LES CONVULSIONS DEL PASSAT
Sala Moragues d’El Born CCM

Bona part de les novel·les, siguin del gènere que siguin, succeeixen durant un gran conflicte social o bé expliquen directament aquest conflicte. Les crisis, els mals moments, la violència desfermada, tot això és un bon material literari perquè entremig d’aquests moments terribles, les virtuts i els defectes dels humans destaquin. Com afronten els autors aquesta mirada sobre els personatges sotmesos a terribles pressions?

Participants: Tània Juste, escriptora i historiadora, va guanyar amb Temps de família el premi Nèstor Luján l’any passat.
David Martí, autor d’El caçador de bruixes, retrata una època terrible del país.
Luis García Jambrina, un dels novel·listes més reconeguts del panorama espanyol, és autor de La corte de los engaños.
Moderador: Adrià Bas, periodista de Catalunya Ràdio.

Dimecres
09 de novembre de 2016

18.15
ALEXANDRE EL GRAN, UNA ESTRELLA MEDIÀTICA DE L’ANTIGUITAT
Sala Moragues d’El Born CCM

Borja Antela, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, és un dels grans especialistes de la vida d’Alexandre el Gran, font de tantes i tantes novel·les històriques. La seva visió del passat, plena de referències en el present més rabiós, no deixarà indiferent ningú. 

Dimecres
09 de novembre de 2016

19.30
LA FASCINACIÓ PER EGIPTE
Sala Moragues d’El Born CCM

Mentre a Catalunya i pràcticament a tota la resta del Mediterrani encara érem al Neolític, els antics egipcis ja construïen piràmides, utilitzaven l’escriptura jeroglífica i havien aixecat una de les civilitzacions més fascinants i sofisticades de la història de la humanitat. No és estrany, doncs, que d’aquells temps hagi sorgit la inspiració per fer tantes novel·les diferents.

Participants: Antonio Cabanas, apassionat de la cultura de l’antic Egipte, és l’autor espanyol que més ha treballat aquesta temàtica amb un notable èxit.
Marc Orriols, doctor en Egiptologia, la seva tesi tractava sobre el sexe durant aquest període històric.
Jordi Solé, periodista i escriptor, com a novel·lista ha tocat diversos registres, sense oblidar-se de l’antic Egipte.
Moderador: Enric Canals, periodista i escriptor.

Dijous
10 de novembre de 2016

17.00
ELS MONS PERDUTS EN LA HISTÒRIA
Sala Moragues d’El Born CCB

La recreació novel·lística del passat ens permet retrobar-nos amb moments històrics que ja han passat per sempre indefectiblement, encara que poden haver deixat un solc molt profund en la memòria col·lectiva. Aquesta persistència dels fets antics en els nostres dies és una font d’inspiració clara per a molts autors.

Participants: Luz Gabás, novel·lista molt destacada, ha estat catapultada a l’èxit per l’adaptació cinematogràfica de Palmeres en la neu.
Pau Faner, un autor que ha aconseguit bona part dels premis més importants de la literatura en català, autor de L’amor del capità Gavina.
Begoña García Carteron, historiadora, periodista cultural i escriptora, aquest any ha causat un gran impacte amb la novel·la La muntanya maleïda.
Moderadora: Anna Llacher, periodista i productora cultural.

Dijous
10 de novembre de 2016

18.15
L’ISLAM I NOSALTRES, EN LA LITERATURA
Sala Moragues d’El Born CCM

La relació de l’Occident cristià amb l’islam ha estat intensa i, sovint, conflictiva, des del naixement d’aquesta religió. Tot i així, aquesta relació ha generat sempre una tensió creativa i artística molt destacada. És normal, doncs, que moltes novel·les històriques hagin volgut narrar algun moment d’aquesta història conjunta.

Participants: Jesús Sánchez Adalid, autor d’una obra variada, ha reflexionat sovint en les seves novel·les sobre la presència musulmana a la península Ibèrica.
Jon Lauko, autor d’El jardín de los naranjos, centrada en l’Albarrasí musulmà.
Teo Palacios, escriptor molt popular, se centra en els segles de l’edat moderna.
Moderador: Francesc Viadel, periodista i escriptor.

Dijous
10 de novembre de 2016

19.30
ARRIBAR AL GRAN PÚBLIC
Sala Moragues d’El Born CCM

Cada any es publiquen milers de novel·les històriques, bona part de les quals tenen al darrere una gran feina dels autors i dels editors. Tot i així, molt poques arriben a tenir una gran incidència en el públic. Potser hi ha algun secret que els nostres convidats ens podran desvelar…

Participants: Chufo Lloréns, un dels escriptors amb més èxit de la novel·la històrica actual, és autor d’Et donaré la terra o La llei dels justos, entre altres obres.
Víctor Amela, periodista ben conegut que ha demostrat tenir molt de ganxo popular amb les seves incursions literàries, és guanyador del Premi Ramon Llull amb La filla del capità Groc.
Moderadora: Cristina Savall, periodista de El Periódico.

Divendres
11 de novembre de 2016

17
LA GUERRA EN LA HISTÒRIA NOVEL·LADA
Sala Moragues d’El Born CCM

Les batalles i els conflictes bèl·lics tenen sempre components èpics i tràgics al mateix temps. Són moments de la història en què surt el pitjor i el millor dels éssers humans, amb conseqüències que sovint s’arrosseguen durant segles. L’ambient de guerra ha estat tractat abastament pels novel·listes, que han sabut copsar amb brillantor la intensitat de les passions que desencadena la guerra. Tres autors que han tractat molt bé aquesta qüestió són els convidats del debat.

Participants: Gerard Bussot ha retratat el setge de Girona durant la Guerra del Francès a Temps d’herois.
Emilio Lara ens porta, amb La cofradía de la Armada Invencible, als mars de finals del segle XVI.
Alvaro Arbina ens fa emprendre, amb La mujer del reloj, un llarg viatge pels escenaris espanyols de les guerres napoleòniques.
Moderador: Esteve Plantada, cap de cultura de El Món.

Divendres
11 de novembre de 2016

18.15
EL CINEMA D’EGIPCIS (I D’ALGUNS GRECS, JA DE PAS…)
Sala Moragues d’El Born CCM

Un dels èxits de les edicions anteriors del Barcelona Novel·la Històrica va ser la divertida xerrada del cinèfil i escriptor Josep Maria Bunyol. Bunyol recorre la història del cinema i la seva relació amb la literatura d’una manera amena i plena d’interès. Aquest any ha parat atenció en el cinema que explica —d’aquella manera…— l’antic Egipte i també en el que recrea el món de la Grècia clàssica.

Divendres
11 de novembre de 2016

19.30
ELS GRANS PERSONATGES DE LA HISTÒRIA
Sala Moragues d’El Born CCM

És inevitable, les vides d’algunes persones semblen directament pensades per ser recreades a les novel·les. Però la gràcia d’aquests personatges és, sovint, a les mans dels escriptors. Tres importantíssims autors ens faran viatjar enrere en el temps a través d’alguns dels grans homes i dones del passat.

Participants: Carme Riera ha recreat en la seva darrera novel·la, Les darreres paraules, la vida de l’arxiduc Lluís Salvador d’Habsburg
Blanca Bravo ens apropa santa Teresa de Jesús amb la novel·la La otra vida.
Moderador: Joan Carreras, periodista i escriptor.

NOVEL·LA HISTÒRICA ALS CLUBS DE LECTURA DE LES BIBLIOTEQUES DE BARCELONA
Del 4 al 25 de novembre. Biblioteques de Barcelona

Durant la tardor, diversos clubs de lectura de les biblioteques de la ciutat programaran novel·les històriques per comentar-les i entaular una conversa distesa i informal. Enguany l’eix temàtic de les novel·les programades serà el món grec clàssic i l’antic Egipte.

Biblioteca Sofia Barat,
9 de novembre, 11 h
La filla d’Homer, de Robert Graves

Biblioteca Francesc Candel,
15 de novembre, 19 h
No digas que fue un sueño, de Terenci Moix

Biblioteca del Guinardó - Mercè Rodoreda,
17 de novembre, 19 h
Akhenaton, el rei heretge, de Naguib Mahfuz

Biblioteca Ramon d’Alòs-Moner,
25 de novembre, 19 h
Sinuhé el egipcio, de Mika Waltari

 

A més,

Capella de Santa Àgata,
10 de novembre, 19 h
La melodia del desig, conversa amb Ferran Garcia-Oliver

Els clubs de lectura de novel·la històrica de les biblioteques de Collserola i Sofia Barat, i el club obert de la Biblioteca Xavier Benguerel, conversaran amb l’autor valencià sobre la seva novel·la La melodia del desig.

Amb la col·laboració del MUHBA