El barri de Vilapicina i la Torre Llobeta

El barri de Vilapicina i la Torre Llobeta

Vilapicina ocupa la zona més meridional de Nou Barris i es va urbanitzar abans que els altres barris del districte. Destaca per l’antiguitat el nucli de Santa Eulàlia de Vilapicina, format per l’antiga església d’aquest nom i pels edificis de Ca n’Artés, un antic hostal construït entre els segles XV i XVI, i Can Basté, una antiga masia del segle XVIII que actualment acull un centre cívic. Aquest conjunt queda avui integrat al barri veí del Turó de la Peira, ja que se situa a la vorera de llevant del passeig de Fabra i Puig, que hi fa de límit. L’altre element destacable és la magnífica casa senyorial de Torre Llobeta, construïda al segle XV i convertida posteriorment en masia. Des de l’any 1983 fa les funcions de centre cívic. L’entorn de la torre, propietat de l’Exèrcit, va ser destinat després de la guerra a la construcció d’habitatges socials, amb un polígon d’onze blocs que van ser ocupats entre els anys 1952 i 1955. Aquest conjunt conforma un veïnat amb personalitat pròpia. El barri s’estructura sobre els eixos del passeig de Fabra i Puig i de Maragall, a ambós extrems laterals, i l’eix Cartellà - Costa i Cuixart - Escòcia, al centre, que s’ha convertit en el carrer gran de Vilapicina. La plaça de Virrei Amat és el punt de trobada més cèntric i més important del barri. Ben a la vora, als terrenys de les antigues cotxeres d’autobusos de Borbó, trobem una gran illa d’equipaments d’abast ciutadà i local, que inclou una biblioteca, un centre esportiu, un casal de gent gran i un centre d’atenció sanitari. Recentment s’han urbanitzat les voreres perimetrals de les antigues cotxeres i també, provisionalment, la parcel·la interior d’aquest sector, on la Generalitat de Catalunya té prevista la construcció d’un equipament. Amb aquesta actuació s’ha creat un nou punt de trobada i de serveis al barri. Aquest nou espai, i per tal de fomentar la recuperació de la memòria històrica dels barris, s’anomenarà jardins de Can Xiringoi, com a reconeixement del mas que ocupava els terrenys on posteriorment es van construir les cotxeres de Borbó. En aquest sentit, la masia de Can Sitjà donarà nom a una plaça del barri.

Equipaments del barri

Et pot interessar

 • La seva història

  El barri de Vilapicina és el més meridional de Nou Barris i es va construir molt abans que la major part de la resta de barris. Es va bastir al voltant de l’església de Santa Eulàlia i es va ajuntar amb la Torre Llobeta, un nucli d’habitatges socials que envolta aquesta casa senyorial del segle XV construït després de la Guerra Civil.

 • Dades estadístiques

  Població: 25.527 habitants

  Superfície: 0,6 km2

  Densitat: 45.021 hab./km2

 • Festa major

  La Comissió de Festes, formada per l’Associació de Veïns de Torre Llobeta - Vilapicina, organitza la festa major al principi de la tardor.