El barri de Verdum

El barri de Verdun

Situat a la part central del districte i envoltat pels barris de les Roquetes, la Guineueta i la Prosperitat, el barri de Verdun és un triangle totalment urbanitzat i constituït, bàsicament, per dues grans promocions d’habitatges: els anomenats “Habitatges del Governador”, construïts entre els anys 1952 i 1955, i el polígon de l’Obra Sindical del Hogar, artífex també dels habitatges del barri de la Trinitat Nova. Els Habitatges del Governador van constuir-se de manera accelerada i en un temps rècord entre els anys 1952 i 1955 a iniciativa del governador civil Felipe Acedo Colunga per allotjar-hi, en principi provisionalment, barraquistes de diverses àrees de Barcelona, especialment de l’àrea de la Diagonal, on estava prevista la concentració dels actes centrals del Congrés Eucarístic del 1953. La provisionalitat va esdevenir permanència. La pèssima qualitat de les “viviendas”, amb pisos de 20 metres quadrats, va evidenciar, durant la primera dècada de la democràcia recuperada, la necessitat d’executar una remodelació integral del barri amb la col·laboració de diferents institucions. El projecte va ser clau per superar el procés de degradació urbanística i social que va seguir la consolidació d’aquest sector. Les condicions d’aquests habitatges van fer que l’any 1990 se signés un conveni entre el Ministeri de Foment, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona per dur a terme la remodelació d’aquests edificis mitjançant una actuació urbanística gestionada per l’INCASÒL. L’operació va començar el 1992 i ha consistit en la substitució de 868 habitatges (41 blocs) i 77 locals per 633 habitatges de protecció nous (17 blocs), 53 locals comercials, 6 locals destinats a equipaments, 967 places d’aparcament i noves zones verdes. L’any 2007 l’INCASÒl va lliurar les claus dels últims pisos nous de la zona. D’altra banda, l’Ajuntament de Barcelona ha portat a terme diverses actuacions per dignificar el barri. Recentment ha acabat la remodelació de la zona que es van iniciar el 2006 i que va consistir en la urbanització del carrer de Góngora i dels espais públics interiors. Ara s’ha urbanitzat l’espai que quedava pendent, d’uns 1.000 metres quadrats de superfície, que inclou la vorera mar del carrer de Góngora, entre el carrer d’Almansa i el passatge de Verdum, i l’últim tram d’aquest passatge comprès entre el carrer de Marín i la Via Favència. Aquesta darrera actuació ha suposat la urbanització de la zona verda i la instal·lació d’una zona de jocs infantils i quatre pistes de petanca. Malgrat els dèficits de les edificacions, en curs de correcció, Verdun és un dels barris amb més caliu del districte, gràcies sobretot al dinamisme comercial que irradien la Via Júlia, el carrer de l’Artesania i els del seu entorn.

Equipaments del barri

Et pot interessar

 • La seva història

  Verdun va ser construït durant els anys cinquanta del segle passat per atendre la demanda d’habitatges arran de la gran onada d’immigració que va rebre Barcelona. Com que molts pisos eren petits i de mala qualitat, amb el temps l’Ajuntament ha dotat el barri dels serveis i dels equipaments urbans necessaris.

 • Dades estadístiques

  Població: 12.296 habitants

  Superfície: 0,2 km2

  Densitat: 51.882 hab./km2

 • Imatge de les festes

  Festa major

  L’Associació de Veïns i Veïnes de Verdum és l’entitat encarregada d’organitzar-hi la festa major, durant la tercera setmana de setembre, amb la intenció de dinamitzar el...