El barri de Torre Baró

El barri de Torre Baró

Situat en plena muntanya, el barri és presidit pel “castell”, que en realitat era un hotel començat a la primera dècada del segle XX i mai acabat. Ben a prop, al final de la Carretera Alta de les Roquetes, hi ha el mirador de Torre Baró, des d’on pot gaudir-se de vistes panoràmiques sobre la ciutat i la vall del Besòs. El nom del barri prové de dues antigues torres construïdes per la família Pinós als segles XVI i XVIII, ja desaparegudes. Després de diversos projectes de ciutat jardí que no van prosperar, amb les onades d’immigració dels anys cinquanta i seixanta la zona va esdevenir un barri d’autoconstrucció, ja que les dificultats orogràfiques l’havien preservat de la urbanització. Recentment ha finalitzat la urbanització de la plaça dels Eucaliptus. Amb aquesta actuació el barri recupera un dels espais més emblemàtics de la zona enmig d’un paisatge completament renovat i dotat de mobiliari nou, jocs infantils, aparells per fer gimnàstica i arbrat, que inclou uns quants exemplars d’eucaliptus, en homenatge a la plaça original. L’antiga plaça va desaparèixer per construir-hi de primer el metro lleuger i després per edificar-hi els diversos blocs d’habitatges protegits que envolten ara la zona. Els pisos i els futurs comerços ajudaran a revitalitzar la part baixa de Torre Baró. L’objectiu és que al voltant d’aquest espai cívic de qualitat es dinamitzi l’activitat comercial i es millori la qualitat de l’espai públic. L’actuació s’ha completat amb la urbanització de la zona verda que es troba a la sortida del metro de Torre Baró - Vallbona. En aquesta zona s’hi ha instal·lat una xarxa de reg, jardineria i mobiliari urbà. També s’han urbanitzat els accessos a l’Institut Picasso, des de l’avinguda d’Escolapi Càncer i des de la nova plaça dels Eucaliptus. En total, la superfície urbanitzada ha estat de 6.405 metres quadrats. Per tal de completar l’actuació de revitalització del barri, l’Ajuntament ha adquirit 189 habitatges de Regesa, 152 per a lloguer assequible, 30 de lloguer social i 7 de destinats a persones amb discapacitat. També ha cedit 32 habitatges a la Universitat de Barcelona per allotjar-hi la comunitat educativa. A més, s’han adquirit quatre locals comercials per a ús social.

Equipaments del barri

Et pot interessar

 • La seva història

  Al barri de Torre Baró hi havia dues torres construïdes pels Pinós durant els segles XVI i XVIII. No es va poblar fins als anys cinquanta del segle XX, amb la gran onada d’immigració obrera que va arribar a la ciutat, on els nouvinguts es van construir les pròpies cases. Durant molts anys al barri hi van mancar elements bàsics.

 • Dades estadístiques

  Població: 2.205 habitants

  Superfície: 1,8 km2

  Densitat: 1.247 hab./km2

 • Imatge de les festes

  Festa major

  Entre els últims dies de juny i els primers dies de juliol l’Associació de Veïns de Torre Baró organitza una gran festa amb activitats per a tots els gustos i per a tote...