El barri de Ciutat Meridiana

El barri de Ciutat Meridiana

Ciutat Meridiana és un dels exemples més clars de l’urbanisme especulatiu predemocràtic. La construcció d’aquest barri va constituir una autèntica mossegada a la serra de Collserola, ja que es van implantar un conjunt de grans blocs d’habitatges en uns terrenys de forts pendents (desestimats per a fer-hi un cementiri perquè eren massa humits), sense dotar-los dels serveis urbans i equipaments més bàsics. Ha hagut de fer-se després un gran esforç, al llarg de molts anys, per corregir aquelles mancances greus. La creació del Centre Cívic Zona Nord i altres equipaments, les escales mecàniques que salven alguns dels grans desnivells, la construcció d’un aparcament o l’arribada del metro lleuger són algunes de les actuacions destacables que s’han fet al barri. Darrerament s’han realitzat noves actuacions urbanístiques, d’equipaments i socials per millorar la qualitat de vida dels veïns i les veïnes de Ciutat Meridiana. S’han iniciat les obres d'’urbanització del carrer de Pedraforca i de l’avinguda dels Rasos de Peguera. També s’ha portat a terme la urbanització de l’espai esportiu provisional de Ciutat Meridiana als terrenys de l’antic camp de futbol. Inclou una pista de bàsquet, una zona de jocs infantils, un circuït perimetral i una zona biosaludable, ambdós per a gent gran. En total són 2.700 metres quadrats de superfície, que tindran aquests usos provisionals fins que es puguin desenvolupar els equipaments previstos en aquest entorn. Pel que fa a equipaments, destaquen les actuacions de millora del Centre Cívic Zona Nord i la creació de l’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana, un espai de cocreació i aprenentatge, vinculat a la innovació social, les noves tecnologies i la fabricació digital, on els ciutadans són usuaris actius i protagonistes. L’equipament està concebut per impulsar l’ocupació de qualitat i millorar l’aprenentatge digital a Nou Barris. Per afrontar les necessitats derivades de la crisi econòmica, també s’ha obert un nou centre de distribució d’aliments al barri.

Equipaments del barri

Et pot interessar

 • La seva història

  Ciutat Meridiana és un dels exemples més clars de l’urbanisme especulatiu predemocràtic i constitueix una agressió ecològica a la serra de Collserola.

 • Dades estadístiques

  Població: 10.527 habitants

  Superfície: 0,4 km2

  Densitat: 29.654 hab./km2

 • Festa major

  L’associació Amics de la Festa Ciutat Meridiana és l’encarregada d’organitzar cada any la festa major, que dura un cap de setmana llarg al principi de juny.