Esteu aquí

Coneix els barris

Coneix Nou Barris

Nou Barris està situat a l’extrem nord-est de la ciutat, entre la serra de Collserola i el districte de Sant Andreu; limita al sud amb Horta-Guinardó, i a l’oest, amb la serra de Collserola, i és una de les portes d’entrada a Barcelona. La denominació Nou Barris es va adoptar l’any 1984 quan la ciutat es va estructurar en deu districtes. En el passat, l’entorn era eminentment rural, fins a mitjan segle XX, quan en va començar la transformació urbanística amb l’arribada d’una part important de la immigració obrera que va arribar a Barcelona durant els anys cinquanta i seixanta. El districte està format per tretze barris. L’últim barri reconegut és el de Can Peguera, que es converteix en el tretzè barri en record del seu origen: a la segona dècada del segle XX s’hi van traslladar els obrers que vivien en barraques a Montjuïc, en grups d’habitatges coneguts popularment com les “cases barates”. L’extrem superior del districte l’ocupen els barris de Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona, amb unes estructures urbanes molt marcades per l’orografia muntanyenca i les grans barreres artificials (autopistes i vies del tren). La resta de barris són els que acumulen més població, com els de la Prosperitat, Porta, la Guineueta, el Turó de la Peira i les Roquetes. El barri de Verdun s’anomena així per la batalla de la Primera Guerra Mundial. En total el districte abasta més de 800 hectàrees i hi viuen unes 168.000 persones de condició notablement treballadora i de procedències molt diverses.

Els barris

 • Captura del vídeo de presentació

  Vídeo de presentació del Districte

  La ciutat s’ha anat construint al llarg dels segles, i algunes de les empremtes del passat les podeu visitar i conèixer tot passejant pels carrers de Nou Barris.
  Veniu i descobriu els racons amagats dels nostres barris.

   

 • Can Peguera

  Barri situat al peu del vessant nord del turó de la Peira. El nom li prové de la fabricació de pega que es feia a partir de les pinedes.

 • Canyelles

  Canyelles, construït l’any 1974, és el darrer polígon d’habitatges aixecat al districte durant l’etapa predemocràtica.

   

 • Ciutat Meridiana

  Ciutat Meridiana és un dels exemples més clars de l’urbanisme especulatiu predemocràtic i constitueix una agressió ecològica a la serra de Collserola.

 • La Guineueta

  La Guineueta està formada pel polígon de la Guineueta a la part nord, i pels polígons d’habitatges de Barcinova i Calinova a la sud, construïts durant els anys setanta.<...

 • La Prosperitat

  La Prosperitat va sorgir pràcticament del no-res durant les dècades dels anys vint i trenta del segle XX, en el procés d’expansió poblacional de la ciutat.

 • Les Roquetes

  El barri de les Roquetes es troba en una zona amb forts pendents. La important immigració dels anys cinquanta es va construir les pròpies cases.

 • La Trinitat Nova

  Sorgit durant els anys cinquanta, té la típica configuració en blocs envoltats d’espais enjardinats i els habitatges són de dimensions reduïdes.

 • imatge referida al Turó de la Peira

  El Turó de la Peira

  El barri es disposa entorn del turó que li dóna nom i que l’encercla quasi completament. La part alta del turó és un parc urbà que data del 1936.

 • Porta

  Nascut de la pressió demogràfica a finals del segle XIX, està separat de Sant Andreu per la Meridiana. El barri conté edificacions rurals antigues i és ric en zones verd...

 • Torre Baró

  El nom prové de dues antigues torres construïdes per la família Pinós els segles XVI i XVIII, ja desaparegudes. Situat en plena muntanya, el barri és presidit pel “caste...

 • Verdun

  Situat a la part central del districte, el barri de Verdun és un triangle completament urbanitzat i constituït, bàsicament, per dos grans promocions d’habitatges.

 • Vallbona

  Vallbona formava part originàriament del terme de Sant Andreu. Actualment separa els termes de Barcelona i Montcada i Reixac. Manté un cert tarannà de poble.

 • Vilapicina i la Torre Llobeta

  Vilapicina és el barri més meridional de Nou Barris. Es va bastir al voltant de l’església de Santa Eulàlia. Es va ajuntar amb la Torre Llobeta després de la Guerra Civi...