• Ds 16 set< 16-09-2017
  • Dg 17 set< 17-09-2017
  • Dll 18 set< 18-09-2017
  • Dm 19 set< 19-09-2017
  • Dc 20 set< 20-09-2017
  • Dj 21 set< 21-09-2017
  • Dv 22 set< 22-09-2017
  • Ds 23 set< 23-09-2017
  • Dg 24 set< 24-09-2017
  • Dll 25 set< 25-09-2017

Els sons alternatius del festival Barcelona Acció Musical ocupen la rambla del Raval

[ 22.09.17 ]

 Torna, puntual a la seva cita amb la Mercè, el festival Barcelona Acció Musical, que, del 22 al 25 de setembre, tornarà a omplir la ciutat de sons alternatius. Als escenaris habituals de la festa s’afegeix enguany un de nou: la rambla del Raval.

A més d’aquest espai, les places de Joan Coromines i dels Àngels, i l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, tornaran a acollir els concerts del festival. Aquesta edició centra l’atenció en la música que es fa a Reykjavík, la ciutat convidada de la Mercè, i a Portugal, que mostra al minifestival Portugal Alive la seva cara més moderna.

La programació del BAM inclou 45 concerts, amb propostes que van del pop electrònic de la britànica Anna Meredith als sons contemporanis del francès Chassol. Dels Estats Units arriben sons krautrock com els dels Endless Boogie, i de la Gran Bretanya, la barreja de hip-hop i R&B de Ray BLK, que alguns han batejat com la Lauryn Hill anglesa.

Amb orígens una mica més exòtics, el festival programa també propostes basades en els sons tradicionals de l’Orient Mitjà, com els del trio d’israelianes amb arrels iemenites A-Wa, a més del jazz funk de l’etíop Hailu Mergia, l’electronic dance music dels coreans Idiotape o la barreja d’electrònica i sons orientals dels francesos Acid Arab.

L’escena musical islandesa, convidada d’honor d’enguany, aporta al festival sons que van del hip-hop de l’MC Emmsjé Gauti al que interpreta un col·lectiu femení i multitudinari: les Reykjavíkurdætur. També hi ha pop en formes diverses, servit per artistes com Glowie, Ólöf Arnalds, JFDR i els Samaris, una mica del post-punk islandès dels Grísalappalísa i els sons electrònics d’ànima minimalista del duo Kiasmos.

Si voleu saber què passa a l’escena musical més alternativa de Portugal ara mateix, un mateix dia i un mateix escenari (23 de setembre, plaça de Joan Coromines) concentra tres bandes que us n’oferiran una bona mostra. Són les Pega Monstro, autores d’un punk pop i dream pop amb guitarra i bateria, els Sensible Soccers i el seu pop progressiu, i Gala Drop, entre la psicodèlia i el krautrock.

Pareu atenció, però, perquè hi ha nombroses propostes locals i estatals que molta gent espera escoltar. Exemples? Els balears Oso Leone interpreten els temes del seu nou disc, la també mallorquina Joana Gomila canta Folk Souvenir, i els Zulu Zulu faran sonar el seu afropop… També hi seran Renaldo & Clara, Pau Vallvé, aquest cop en formació de quartet elèctric, i uns músics que són tan xilens com catalans: The Zephir Bones. Pop barceloní? Pregunteu pels Kou Keri Kou.

El punk, grunge i stoner-rock dels gallecs Bala no faltarà a la cita amb el BAM, ni la cançó rock de l’asturià Pablo und Destruktion. De Múrcia ens arriba el pop rock experimental de Crudo Pimento, però també la psicodèlia del projecte Alien Tango.

Recordeu que enguany la programació del BAM ofereix un extra al recinte de Fabra i Coats. Amb el nom de BAM-Cultura Viva, l’espai acollirà un escenari que serà punt de trobada i experimentació al voltant de la música en viu. Veureu i escoltareu artistes en una festa major autogestionada amb tallers, un sound system ininterromput, una paella musicada amb Compartir Dóna Gustet… I la música en viu la posen Alacanto, Esperit!, Hans Laguna, Las Víctimas Civiles, Lu Rois, Macedònia Balcànica i Meconio, entre d’altres.