• Ds 16 set< 16-09-2017
  • Dg 17 set< 17-09-2017
  • Dll 18 set< 18-09-2017
  • Dm 19 set< 19-09-2017
  • Dc 20 set< 20-09-2017
  • Dj 21 set< 21-09-2017
  • Dv 22 set< 22-09-2017
  • Ds 23 set< 23-09-2017
  • Dg 24 set< 24-09-2017
  • Dll 25 set< 25-09-2017

Ciutat convidada

Reykjavík, ciutat convidada de la Mercè

 

La capital d'un dels països més petits i més moderns del Nord d'Europa omple el Mercè Arts de Carrer (MAC Festival) amb un talent que s'expressa especialment en el món de la música, però que també abasta les creacions audiovisuals, la dansa i fins i tot... la pirotècnia!

Creacions audiovisuals a la Ciutadella

Al parc de la Ciutadella acaba d'aparèixer... un volcà gegantí, tan gran com la font de la Cascada. No, no cal que arrenqueu a córrer perquè el que veureu és Terra Forma, una mostra del talent de l'artista Ingvar Björn. És espectacle de projeccions absolutament tel•lúric amb una banda sonora original del percussionista islandès Sigtryggur Baldursson que interpreta durant quatre nits el col•lectiu de percussió Brincadeira. Pareu atenció a la música, perquè Baldursson és un percussionista amb una extraordinària reputació que no només va ser integrant de la coneguda banda islandesa The Sugarcubes, sinó que també ha creat la banda sonora per a uns quants films, ha fet d’actor en un film de Chris Cunningham (Monkey Drummer, 2000) i fins i tot ha produït una sèrie de televisió sobre l’escena musical islandesa.

Al mateix parc, encara trobareu més mostres de les meravelles naturals que amaga Islàndia si entreu a la cúpula que trobareu instal•lada enguany al passeig Lluis Companys. Allà, l'estudi de creacions audiovisuals barceloní Eyesberg us proposa un viatge a Islàndia que comença en els gens dels islandesos i acaba en uns paisatges espectaculars que us tallaran l'alè. Una experiència immersiva que us farà venir ganes de córrer a comprar un bitllet d'avió cap a Reykjavík.

Recordeu que, enguany més que mai, el recinte de la Ciutadella posa l'accent en la dansa i que hi haurà tallers i oportunitats per ballar arreu del parc. Quedeu-vos fins a la nit i veureu actuar Milkywhale o, el que és el mateix, el projecte de pop electrònic de la cantant, coreògrafa i intèrpret Melkorka Sigríður Magnúsdóttir i el músic Árni Rúnar Hlöðversson. És un concert o una funció? I és que la missió de Milkywhale no és cap altra que fer-vos ballar a tots i a totes. I ja veureu que poc que li costa aconseguir-ho!

La terra del gel... i el foc

Potser Islàndia és plena de glaceres, però també hi ha foc i volcans, d'aquí que alguns artistes de Reykjavíkv no només es dediquin a la dansa contemporània i el circ, com fa Sigga Soffia sinó que, a més, apliquin els seus coneixements, en aquest cas coreogràfics, al món... de la pirotècnica! Quines coreografies de llum i foc ens prepara aquesta artista? Veniu al Festival Pirotècnic Internacional, a la platja de la Barceloneta, si ho voleu descobrir.

Així sona Reykjavíkv

Si encara no heu escoltat la proposta musical de Halldor Mar, ja podeu anar fent cap al passeig de Lluís Companys on, dins la programació del parc de la Ciutadella, escoltareu un islandès que canta en anglès els grans temes de la Nova Cançó catalana. No, no us prenem el pèl, és que aquest artista enamorat de Catalunya ha donat una vida nova (i internacional) a cançons que van del País petit de Lluís Llach a Noia de porcelana de Pau Riba. Ja veureu que bé que sonen!

En un registre ben diferent, la Mercè acull enguany, al parc de Nou Barris, un seguit de concerts de música simfònica. Entre altres artistes, hi veureu Gudrún Ólafsdóttir, una mezzosoprano islandesa. Amb unes qualitats vocals excepcionals i posseïdora d'un color de veu captivador, l'artista interpreta obres de compositors diversos, entre els quals algun d'islandès... acompanyada de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), una formació especialment versàtil que, aquesta Mercè, emprèn un viatge musical en direcció al nord d'Europa. Els acompanyeu?

Islandès i modern

De vegades, aquestes dues paraules, "islandès" i "modern" semblen sinònims. Potser la culpa és d'una escena musical increïblement activa i diversa que està entre les més avançades de tot Europa. Com pot ser? Ho descobrireu, amb una mica de sort, escoltant els molts convidats islandesos que participen enguany al festival Barcelona Acció Musical (el BAM). El rap fortament influenciat pel rhythm'n blues i el pop d'Emmsjé Gauti; els sons electrònics dels Samaris (dels quals Björk era fan); la multitudinària formació femenina de hip-hop Reykjavikurdaetur... Sí, a Islàndia, els amants de la música tenen on triar i remenar.

El BAM acull també el conegut Ólafur Arnalds que, juntament amb el músic de les illes Feroe Janus Rasmussen, forma el duet de techno Kiasmos; l'antiga cantant de Samaris Jófríður Ákadóttir, una multiinstrumentista amant de l'electrònica que actua amb el nom de JFDR, i el pop cantat en anglès i amb notables aportacions del hip-hop i el rhythm'n blues de Glowie, autors d'alguns dels èxits més recents de la música islandesa.

No marxeu del BAM sense haver sentit la veu encisadora d'una artista indie i compositora que també toca el violí, la viola i la guitarra i que va treballar amb els Múm, tota una referència: Ólöf Arnalds que, per cert, és cosina del també músic Ólafur Arnalds. I remateu la jugada amb la barreja singular de tradició literària islandesa amb músiques que van del krautrock (rock experimental) al punk rock, passant pel pop. És la recepta dels Grisalappalísa, una banda formada per Gunnar Ragnarsson, antic frontman de la banda Jakobínarín i un poeta i antic pizzer de nom Baldur Baldursson.