Esteu aquí

Un Ateneu de Fabricació digital (AdF) a les Corts

L'AdF digital és un espai de creació i formació, vinculat a les noves tecnologies i, en especial, a la fabricació digital en 3D, on ciutadans individuals, però també entitats, organitzacions, universitats i empreses puguin implicar-se en un laboratori de creació digital.

Un taller equipat amb programari i màquines de fabricació que permeten a tota la comunitat converir les seves idees i conceptes en productes físics útils per a la societat.

El de les Corts va reobrir el mes de febrer de 2017 després d'obres de remodelació, a les noves instal.lacions del carrer Comtes de Bell-lloc, 192-200.

L’espai en el qual s’ubica aquest equipament, que en el seu dia va ser la fàbrica Benet i Campabadal, acull també la nova biblioteca Montserrat Abelló de les Corts. Així, la biblioteca i l’Ateneu comparteixen espai i recursos, potencien recíprocament les seves dinàmiques i donen un millor accés a la informació i el coneixement. L’objectiu és posar a disposició de totes les persones que ho desitgin les eines i la maquinària necessària per crear prototips i desenvolupar projectes.

L’Ateneu de les Corts està obert de dimarts a divendres de 9 h a 14 h i de 16 h a 20 h,  Per contactar per telèfon és el 93 490 36 25 (visites acordades amb cita prèvia).

Què és la Xarxa d’Ateneus de Fabricació?

La Xarxa d’Ateneus de Fabricació és una iniciativa pionera que està impulsant l’ajuntament de Barcelona dins el marc estratègic de les SmartCities. Els Ateneus de Fabricació (AdF) són espais de creació i aprenentatge, vinculats a la innovació social, les noves tecnologies i en especial a la fabricació digital, on els ciutadans són usuaris actius i protagonistes.

Es tracta d’espais de col·laboració públic-privada on els ciutadans individuals però també les entitats locals, les organitzacions, les universitats i les empreses s’impliquen en la realització d’activitats conjuntes d’innovació social amb el suport d’un laboratori de fabricació digital: un taller equipat amb programari i màquines de fabricació per a convertir les idees i conceptes en productes físics i útils per a la societat.

Als Ateneus de Fabricació fomentem les activitats i projectes que millorin la societat (millora del barri, de la ciutat o del món), que utilitzin els nous models d’organització i aprenentatge informal oberts i en xarxa (cocreació, col.laboració, crowdsourcing, crowdfounding…) i que utilitzin els mitjans de comunicació social per compartir amb els altres el coneixement adquirit. Som les persones, quan connectem els nostres diferents coneixements, les cocreadores de l’entorn on vivim.

I quin objectiu té la Xarxa?

Els Ateneus de Fabricació tenen dos objectius principals:

    -que tothom, independentment de la seva formació, procedència, professió, etc. pugui aprendre els fonaments de la fabricació digital, així com diferents tecnologies i processos científics aplicables a la vida quotidiana.

    -que tots els projectes que es desenvolupin als Ateneus de Fabricació tinguin un retorn social transformador per al barri, per a la ciutat o per al món.

L’objectiu últim és que cada districte de Barcelona compti, com a mínim, amb un Ateneu de Fabricació, acomplint amb la visió de barris productius a velocitat humana de Barcelona on la producció passa progressivament d’un model centralitzat i estandaritzat en massa en un planeta globalitzat, a un model distribuït on és el propi ciutadà el qui cocrea el seu entorn i gestiona el seu propi consum de manera responsable i intel.ligent.

En aquests moments l’espai que inicia la Xarxa d’Ateneus de Fabricació a la ciutat és l’Ateneu de Fabricació digital de les Corts on es dissenyen i testegen tots els programes i activitats que posteriorment s’aniran implantant a la resta de la Xarxa d’Ateneus.