Maria-Mercè Marçal. Manuscrits

Maria-Mercè Marçal. Manuscrits

diumenge, abril 5, 2015 - 10:59

L’Espai Expositiu Les Corts acull una mostra de l’obra de la poetessa Maria-Mercè Marçal, basada en els seus manuscrits. La mostra s’ha dut en terme en col·laboració amb la Fundació maria-mercè Marçal.

Cada escriptor, cada poeta, té la seva pròpia manera de jugar amb les lletres per compondre les seves obres. És una cosa que només es pot copsar a través del material primigeni, especialment si són manuscrits. I observar els de Maria-Mercè Marçal és el que proposa aquesta exposició, que serà oberta fins al 2 de juny (visitable els dies feiners, de 10 a 20 h).

La mostra de l’Espai Expositiu Les Corts es basa en una selecció de manuscrits de l’obra dels seus poemes que s’exhibeixen al costat de l’obra impresa. Poesia de puny i lletra, de la poetessa de qui Pere Gimferrer va dir que ‘és la millor dona poeta que ha tingut la literatura catalana en tota la seva història’.

A l’atzar agraeixo tres dons:
haver nascut dona,
de classe baixa

i nació oprimida.

I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.
(Divisa, publicat a ‘Cau de llunes’)

 

Trets biogràfics

Nascuda a Barcelona el 1952 i vinculada des de la infantesa amb Ivars d’Urgell, Maria-Mercè Marçal va ser una poetessa, catedràtica d’institut de català, narradora, traductora i, ocasionalment, editora. També va ser activista cultural i social des del feminisme d’esquerres.

Va ser autora de reculls de poemes com Cau de llunes (1977, Premi Carles Riba), Bruixa de dol (1977-1979), La germana, l’estrangera (1981-1984), Desglaç (1984-1986) i la novel·la La passió segons Renée Vivien, guanyadora de diversos premies, entre els quals el Premi Carlemany el 1994.

L’escriptora va morir prematurament el 1998, i pòstumament s’han publicat el recull de poemes Racó del cos (2000), el recull d’assajos Sota el signe del drac (2004), el conte infantil Uf, quin dissabte, rateta Arbequina! (2012) i un volum que recull un dietari i una correspondència dels últims anys de vida titulat El senyal de la pèrdua (2014).

La seva obra ha estat musicada per cantautors com Maria del Mar Bonet, Marina Rosell, Miguel Poveda, Celdoni Fonoll, Teresa Rebull i Toti Soler, i més recentment, per Sílvia Pérez Cruz.

*

Les Corts és… Cultura