Les Corts, escenari literari

Les Corts, escenari literari

dimarts, abril 5, 2016 - 11:07

El districte de les Corts acull un festival dedicat a la paraula, del 14 al 17 d’abril, on les activitats a la plaça pública tenen especial protagonisme: ” Les Corts; literatura, participació i proximitat”

El districte acull, des de dijous 14 fins diumenge 17 d’abril, la segona edició del festival Les Corts, escenari literari amb un programa dissenyat pel periodista i escriptor Albert Lladó i que, aquest any, posa especialment interès en les activitats organitzades a la plaça pública com a lloc de trobada entre la paraula i els ciutadans i les ciutadanes.

La programació està dividida en tres cicles. En primer lloc, el centre cívic Can Deu serà l’escenari d’un seguit de tertúlies i conferències que es preguntaran sobre la relació entre ciència i literatura. Entre d’altres convidats, la doctora en física Sonia Fernández-Vidal parlarà dels nous descobriments sobre les teories d’Einstein i com ella conviu amb les dues disciplines, la recerca i l’escriptura, a partir de la seva novel·la Desayuno con partículas.

El segon cicle, que tindrà lloc a les biblioteques públiques Can Rosés i Les Corts-Miquel Llongueras, es centra en la literatura feta des del districte. Així, a Escriure des de Les Corts, entre altres activitats, recordarà la trajectòria de la periodista i escriptora Margarita Rivière, que va viure durant més de 20 anys al districte.

El cicle Plaça de lletres acollirà, en la mateixa línia, dues activitats sorgides per entitats de Les Corts: un espectacle que combina llum i dansa desenvolupat pel centre de creació La Caldera i un recital obert, organitzat per l’entitat Proartcat, on es convidarà a la participació directa del públic. Un concert del cantant de Mishima, David Carabén, entre d’altres ofertes culturals, completaran el programa d’enguany.

“El festival vol apropar la literatura a tos els públics sense que això vulgui dir rebaixar la qualitat de les propostes, sinó just el contrari”, diu Lladó, qui explica que totes les activitats són d’accés gratuït i obertes a la participació directa de les veïnes i veïns. “És un festival pensat per a que tothom el faci seu”, afegeix.

Diumenge 17 d’abril, una original cercavila, coordinada per Ester Xargay, posarà fi al festival amb els versos del poeta Carles Hac Mor, recentment desaparegut.

PROGRAMA

Cicle: Ciència i literatura

Divendres 15 d’abril

La màquina i la persona
Què volem dir quan parlem d’intel·ligència artificial?
Conferència de Ramon Sangüesa, professor de la UPC i investigador afiliat a la Universitat de Columbia.
Presenta: Albert Lladó
Centre Cívic Can Deu (cafeteria)
Hora: 18 h

Per què Einstein tenia raó?
L’escriptora Sonia Fernández-Vidal apropa a tots els públics el funcionament de la física en el seu llibre Desayuno con partículas.
Presenta: Olga Jornet
Centre Cívic Can Deu (cafeteria)
Hora: 19 h

Dissabte 16 d’abril

Cafè literari: A propósito de Majorana
L’escriptor Javier Argüello segueix en la seva última novel·la el rastre el gran físic italià, desaparegut en estranyes circumstàncies el març de 1938.
Presenta: Berta Ares
Lloc: Centre Cívic Can Deu (cafeteria)
Hora: 18.30 h

Ciència i superstició
Juan Vico presenta el seu nou llibre de ficció, Los bosques imantados, on analitza la fascinació pels fenòmens paranormals.
Presenta: Olga Jornet
Lloc: Centre Cívic Can Deu (cafeteria)
Hora: 19.30 h

Cicle: Escriure des de les Corts

Dijous 14 d’abril

Com es construeix un catàleg de ficció?
L’escriptor David Aliaga ens explica la seva feina a l’Editorial Base, ubicada al districte.
Presenta: Llucia Ramis
Lloc: Biblioteca Les Corts – Miquel Llongueras
Hora: 18 h

Recordant a Margarita Rivière
Jorge de Cominges recorda la trajectòria de la seva dona, la periodista i escriptora que va morir el 2015, als 70 anys.
Presenta: Roberto Herrscher
Lloc: Biblioteca Can Rosés
Hora: 19 h

Divendres 15 d’abril

Atmosfera i novel·la
Gregorio Casamayor, autor de llibres com Otra vida en la maleta, La vida y las muertes de Ethel Jurado i La sopa de Dios, ens explica el seu procés d’escriptura.
Presenta: Llucia Ramis
Lloc: Biblioteca Les Corts – Miquel Llongueras
Hora: 18 h

Los poemas del caminante
Presentació de l’últim poemari d’Enrique Ibáñez, Odas y anti odas para el siglo XXI
Org: Proartcat
Lloc: Centre Cívic Can Deu
Hora: 19.30 h

Cicle: Plaça de lletres

Divendres 15 i dissabte 16 d’abril

Mesures
Toni Mira narra, a través d’un mapping projectat sobre la façana del districte, l’apassionant viatge pels pensaments i les paraules que un científic utilitza per intentar entendre el món. Una producció de La Caldera amb la col·laboració de l’Escola Les Corts.
Lloc: Plaça Comas
Hora: 21 h

Dissabte 16 d’abril

David Carabén
El líder del grup Mishima interpreta algunes de les cançons que recull en el seu llibre La forma d’un sentit. Amb Marc Lloret al piano i Pablo Fernández a la trompeta.
Lloc: Plaça Concòrdia
Hora: 21.30 h

Diumenge 17 d’abril

Recital obert
Lectura i “batalla” de poetry slam organitzada per Proartcat, entitat fundada per la difusió de l’art poètic.
Lloc: Plaça Concòrdia
Hora: 12.30 h

Carles Hac Viu
Un viu homenatge al poeta paraparèmic Carles Hac Mor coordinat per Ester Xargay. Un recorregut amb improvisacions poètiques i musicals amb la Bandabòlit i la participació dels poetes Jordi Aligué, Gerard Altaió, Andriy Antonovskyi, Xavier Caballero, Marta Darder, Catalina Girona, Jordi Nopca, Paula Alba i David Ymbernon.
Lloc: Plaça Concòrdia

 

*

Les Corts és … cultura