La III Jornada Universitat-ciutat crea un mapathon de l'accessibilitat de les Corts

La III Jornada Universitat-ciutat crea un mapathon de l'accessibilitat de les Corts

divendres, juny 16, 2017 - 08:37

La jornada d'enguany va servir per donar a conèixer projectes de geolocalització i per fer una experiència pilot i col·laborativa a les Corts, creant un primer mapathon d'accessibilitat al districte.

Una cinquantena de persones van participar a la III Jornada Col·laborativa Universitat-Ciutat, organitzada per la UPC, el districte de les Corts, l’Institut Municipal de persones amb Discapacitat, amb la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona, en el marc de l’Espai d’Inclusió de les Corts.

L’acte va començar amb la benvinguda i presentació de Marisa Zaragozá, vicerectora d’estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya, que va destacar com en la present jornada “s’explotarà el potencial tecnològic per treballar en accessibilitat”. A més, va afegir: “Estem expectants per veure com funciona el Mapathon de les Corts i poder fer-ne un altre, a la tardor, al campus de la UPC”.

A continuació, Toni Coll, conseller tècnic del Districte de les Corts, va destacar el treball en xarxa que es realitza des del districte i durant les jornades, juntament amb universitat i entitats vinculades a la inclusió. També va encoratjar a tots els participants a seguir treballant per a la inclusió.

Finalment, Roser Vilarrubí, cap de servei de Promoció i suport en l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, va destacar la participació de persones a les quals va adreçada la inclusió i va agrair la seva col·laboració donant valor al fet de participar i poder donar la seva opinió. Vilarrubí va concloure afegint un gran repte: “Volem una ciutat per a tothom”.

La primera taula de la jornada va donar a conèixer les necessitats d’accessibilitat en la via pública. Presentada per Anna Morancho, de l’Associació Discapacitat Visual de Catalunya i Yolanda Anguita, del districte de les Corts, es van destacar cinc grans ítems: l’accessibilitat als comerços, l’accessibilitat a la via pública, l’ocupació de la via pública, l’accés als habitatges privats i la presència de projectes socials del districte, com per exemple, el projecte Radars.

A continuació, cinc professors i investigadors de diverses universitats  i instituts municipals van presentar els resultats de projectes de geolocalització aplicats a la inclusió: “Beacons: comerç accessible de Sants”, “Senior Fit: aplicació per l’avaluació d’estils de vida”, “Dades al servei del poble, com fer que els diners arribin a qui de debò els necessita?”, “Bee-path, caminades a les Corts per la gent gran”, i, finalment, “Més enllà de les dades”.

La darrera sessió de la jornada, de caire pràctic, va servir per, dividits en equips multidisciplinars, els assistents mapegessin una zona del districte, concretament la Superilla de Maternitat-Sant Ramon, tot buscant els reptes i necessitats d’accessibilitat apuntats en la primera xerrada del matí. Amb la xarxa social Twitter i tot un seguit d’etiquetes (hashtags) creades adhoc, els equips van recollir tota la informació relativa a barreres arquitectòniques, senyals acústiques, etc., que va quedar plasmada en un gran mapa de les Corts. Aquesta primera prova de l’eina va servir per posar en comú fórmules de millora per a propers tests.

Una jornada on universitat, entitats, persones amb discapacitat, estudiants, investigadors i membres del Districte, van poder compartir coneixements, experiències i treballar conjuntament en l’elaboració del primer mapathon de les Corts.