El maig és... ECLOSIÓ!

El maig és... ECLOSIÓ!

dimecres, febrer 11, 2015 - 09:10

El certamen de les Corts, que enguany arriba a la seva onzena edició, inunda de música espais com el Centre d’Estudis Musicals A Tempo, Can Deu o l’Auditori AXA – Les Corts, gràcies a la celebració de les audicions inicials, les fases de concert i la final del concurs.

Consulta les agendes setmanals clicant l’enllaç següent:
Agenda d’activitats de les Corts

 

LES DATES MÉS DESTACADES

07/05  Dijous Jazz Les Corts. Centre Cívic Can Deu (21 h), amb Bernat Font Trio

08 a 10/05  Concurs Internacional de Roses Noves. Parc de Cervantes

09 i 10/05  Funció ACTAC

10/05  LCéM – Cicle familiar. Auditori Axa – Les Corts (12 h), amb Rolf & Flor

10/05  Orgue a les Corts. Parròquia de Santa Maria del Remei (18 h), concert de Pasqua, amb Mercè Sanchís

16 i 17/05  Funció ACTAC

17/05  Clàssica a les Corts. Centre Cívic Josep M. Trias i Peitx (18 h), amb ‘Música de cambra barroca’

20/05  Jocs Florals de les Corts. Centre Cívic Can Deu (19 h), lliurament de premis

21/05  Diàlegs de Pedralbes. Monestir de Pedralbes (19.30 h), amb Manuel Forcano i Vicenç Villatoro

21/05  Dijous Jazz Les Corts. Centre Cívic Can Deu (21 h), amb Singing Blue

23/05  Cicle Música OCAB

25/05  Pasqua Granada (el festiu ha estat traslladat a 01/06 a causa de les eleccions municipals)

26 a 30/05  Concurs Internacional de Música – CIM Les Corts. Centre Cïvic Can Deu i Auditori Axa – Les Corts

28/05  Les veus del Monestir. Monestir de Pedralbes (19 h), amb ‘Serata Italiana’

31/05  Música a l’Auditori AXA-Les Corts

Fins al 02/05  Chillida, entre les formes, al Roca Barcelona Gallery

Tot el mes  Maria-Mercè Marçal – Manuscrits, a l’Espai Expositiu Les Corts

 

Vegeu l’agenda de tot l’any clicant l’enllaç següent:
Les Corts és Cultura
(versió descarregable, a l’espai ‘més informació’)

 

El maig és… Temps de flors!

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que té lloc als jardins del Roserar del Parc de Cervantes (Avinguda Diagonal, 708-716), cada any permet conèixer les novetats del sector alhora que reuneix als més prestigiosos experts en roses del panorama internacional coincidint amb la primera floració de roses. Paral·lelament al concurs té lloc un programa d’activitats per a tots els públics, com ara demostracions d’art floral, de gastronomia o un concert de música a càrrec de la Banda Municipal de Barcelona.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona Es va crear l’any 2001 per impulsar la divulgació i projecció del Roserar, fidel a la tradició roserística de Barcelona que es remunta a les primeres dècades del segle passat. Un espai reservat d’aquests jardins reuneix el rosers guardonats en cada edició de concurs, que compta amb un gran reconeixement internacional. Les roses presentades a concurs han estat creades per obtentors a partir de creuaments entre rosers ja existents. Són varietats inèdites que no han estat comercialitzades encara. Enguany, el Concurs de Roses Noves de Barcelona se celebrarà els dies 8, 9 i 10 de maig de 2015.

El Roserar del Parc de Cervantes és avui un dels espais verds emblemàtics de la ciutat de Barcelona, tant per la seva popularitat, la singularitat de les espècies que acull, com per l’evident bellesa de l’entorn. Va ser creat l’any 1965 pels arquitectes Lluís Riudor i Joaquim Maria Casamor, i actualment presenta més de 2.000 espècies i varietats diferents de rosers, sumant més de 10.000 plantes en una extensió de 4 hectàrees. El Roserar, amb una excel·lent orientació sud-est, permet al visitant explorar el món de les roses i l’evolució vinculada al seu conreu i millora. Aques 2015 acollirà el Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, una de les cites més importants del seu gènere a Europa, i que obre la temporada mundial de concursos de roses gràcies a la benignitat del clima de la ciutat. El 2011 el Roserar de Cervantes va rebre el premi Award of Garden Excellence 2009 atorgat per la World Federation of Rose Societies a aquest espai verd de la ciutat ‘en reconeixement a la seva bellesa, història i valor educatiu’. Per a més informació, consulteu el web del certamen floral.

 

El maig és… eclosió

El del concurs de les Corts és un model d’èxit. Esperonats pels bons resultats obtinguts l’any passat, en què van celebrar el seu desè aniversari, els responsables del Centre d’Estudis Musicals A Tempo (organitzadors del certamen i seu de la fase de selecció del concurs) veuen com el creixement sostingut i progressiu que ha experimentat el certamen conegut com a CIM -Concurs Internacional de Música de les Corts- és senyal de bons auguris. A les portes de celebrar la seva onzena edició aquest 2015, el concurs que lidera Sílvia Chocrón i que des dels seus inicis compa amb el suport de l’Associació Per l’Altre Cor Cremat, ha premiat noms de la rellevància del panorama musical català com la soprano Sara Blanch, la violinista Helena Satué, la flautista Elisabet Franch o els músics que formen el Trio Pedrell, tots ells amb trajectòries internacionals creixents.

Sens dubte, els premiats es converteixen en els millors ambaixadors del concurs però ho són no només per haver imposat el seu talent davant la resta de participants sinó principalment perquè esdevenen valedors del sistema del CIM. Però… Quina és, la clau? Combinar l’ambició ben entesa per fer-se un forat en el panorama internacional amb el tracte de proximitat, fins a cert punt, de tutela envers els concursants. I és que, per damunt de tot, els promotors del concurs no obliden que treballen amb matèria altament sensible.

Sílvia Chocrón, directora d’A Tempo i promotora del CIM

Trobem Sílvia Chocrón treballant, absolutament connectada. Amb l’entorn més proper: les Corts. Però amb els ulls -i l’oïda- ben fixats molt més enllà. Admet que per a l’edició de 2015, l’onzena del concurs, un dels reptes és guanyar en difusió. ‘El nostre objectiu és clarament donar major visibilitat al concurs, tant a nivell nacional com també internacional. És per aquest motiu que estem ampliant la difusió del certamen en xarxes socials així com en diferents centres de música i conservatoris, també europeus. Ho fem mitjançant trameses postals específiques però també aprofitant les eines online que tenim a l’abast. Aquest any comptem per primera vegada amb la publicació impresa de les nostra bases en anglès’. Valorar l’impacte del CIM, deu anys després de la seva creació, no és tasca fàcil. Però, per als seus organitzadors, què n’explica el prestigi entre el sector? ‘Pensem que és el resultat d’una combinació de diferents factors. El de les Corts és un dels únics concursos que té lloc a Barcelona que contempla la categoria de solista, de cambra i de cant. Indubtablement, el fet de celebrar-se a Barcelona és un atractiu i facilita el desplaçament d’artistes i professionals d’arreu’. I sobre els premis -que han crescut exponencialment al llarg dels últims anys-, què n’opina? ‘La dotació dels premis s’ha incrementat de manera progressiva fins arribar a un total de 8.000€ en premis, evidentment, una xifra prou atractiva per als participants, tot i que aquests també valoren els premis especials que contemplen la gravació d’una maqueta professional i la participació dels guanyadors en cicles de concerts’. Chocrón assegura: ‘El concurs aglutina un jurat que combina no únicament professionals consagrats de la música de disciplines diverses sinó que també integra crítics musicals de premsa escrita, ràdio, agents musicals, compositors, directors d’orquestra… Creiem que, per als participants, és una riquesa poder disposar d’una valoració no només tècnica sinó que contempli diversos vessants’. Roda el món i torna al Born. Chocrón acaba recordant que el de les Corts és un concurs estretament vinculat al barri que l’ha vist néixer. ‘Més enllà de treballar en favor de la internacionalització, no volem perdre el factor de proximitat amb el públic i amb els participants. Intentem en tot moment recolzar els músics durant la seva participació en el concurs, vetllar perquè ho trobin tot fàcil i garantir que disposin de tot allò que necessitin, respectant les seves agendes i el seu temps: és un aspecte que cuidem i que els participants ens transmeten que valoren molt positivament. De fet, molts d’ells han repetit, fins i tot en vàries ocasions. Sens dubte, el boca-orella és la millor publicitat!’.

Les dates del CIM

Enguany, els inscrits al concurs de les Corts faran una audició els dies 26 de maig (cant) i 27 de maig (categoria instrumental) al Centre d’Estudis Musicals A Tempo.
La fase de concert tindrà lloc al Centre Cívic Can Deu els dies 28 de maig (cant) i 29 de maig (instrumental).
Per últim, la fase final del CIM, que se celebrarà a l’Audiori AXA de les Corts, serà el 30 de maig de 2015.
Per a més informació i actualitzacions, consulteu el web d’A Tempo.

*

Les Corts és… Cultura