La soprano Lucía García i el violinista Enric Moya guanyen el 20è Concurs Internacional de Música de les Corts

18/03/2024 - 12:59

El certamen, obert a intèrprets de música clàssica d'entre 18 i 30 anys, està organitzat conjuntament per l'Ajuntament de Barcelona (Districte de les Corts), i el Centre d'Estudis Musicals A Tempo i l'Ass. Per l'Altre Cor Cremat - Ajut al Quart Món,  amb la col·laboració de Voce, Música & Òpera.

Després d’una intensa setmana d’audicions i superar les dues fases prèvies a l’escola d’Estudis musicals A Tempo, al Centre Cívic Trias i Peitx  i al Centre Cívic Can Deu, l’Auditori AXA va acollir, dissabte 16 de març, la fase final del 20è Concurs Internacional de Música de les Corts, amb nou participants, quatre en categoria de cant i cinc en la categoria instrumental.

Amb la interpretació de Caro nome (G. Verdi) i O mio babbino caro (G. Puccini), la soprano Lucía García Guerrero es va alçar amb el primer premi del concurs en categoria de cant. En categoria instrumental, el premi es va atorgar al violinista Enric Moya Crepín, que va aconseguir captivar al jurat amb la seva interpretació l’obra Tzigane, M. 76 (M. Ravel).

Els segons premis van recaure en la mezzosoprano Yeraldín León Acosta en categoria de cant, i en el saxofonista Óscar Sala Esteve, en categoria instrumental.

El Premi del públic In Memoriam Oroitz Maiz, votat en directe pel públic assistent a l’auditori AXA, va ser pel Liv Quartet Clarinets, de la categoria d’instrumental.

Tots els premis:

  • Jardí dels Tarongers: Lucía García Guerrero, soprano
  • Invitació al Primer Palau, cant: Gabriel Mas Salom, baríton
  • Invitació al Primer Palau, instrumental: Óscar Sala Esteve, Saxofon
  • Clàssica a les Corts, instrumental: Liv Quartet, clarinets
  • Clàssica a les Corts, cant: Óscar Encinas Damunt, Tenor
  • Premi X. Montsalvatege, Intrumental: Clara Santacana
  • Premi Esta Spain: Sergio García Jiménez, violí
  • Premi Brotons i Mercadal: desert
  • Premi Les Veus del Monestir: Yeraldín León Acosta, Mezzosoprano
  • Premi Life Victoria: Lucía García Guerrero, soprano / Gabriel Mas Salom, baríton
  • Premi ACIMC: Enric Moya Crespín, violí

Àlbum fotogràfic de la final.
Àlbum fotogràfic Fase semifinal cant.
Àlbum fotogràfic Fase semifinal instrumental.
Àlbum fotogràfic Fase selecció cant.
Vídeo de la final a l’auditori AXA

El concurs

El concurs es compon de dues categories: la instrumental on poden participar solistes, amb o sense acompanyament de piano, i de cambra, fins a un màxim de cinc membres; i la categoria de cant, on poden participar-hi solistes lírics.

Les fases del CIM
Abans d’arribar a la gran final, els i les participants del Concurs Internacional de Música de les Corts han hagut de superar diverses fases:

  • de selecció: amb audicions prèvies.
  • de concert:  dels quals van sorgir els vuit finalistes.

Els premis

La 20a edició d’aquest concurs inclou premis especialment rellevants, com són, en la categoria instrumental i de cant, 4.000€ per a les persones guanyadores, mentre que el o la finalista de cada categoria, a banda de poder per participar en diversos cicles musicals, n’obtindran 1.500€.

PREMI DEL PÚBLIC, In Memoriam Oroitz Maiz Morea (1984-2015): Escollit pel públic durant la fase final a l’Auditori Axa, hi podran optar el conjunt de finalistes. El premi comporta l’actuació a l’acte de cloenda de Festa Major que tindrà lloc l’octubre de 2024 a l’auditori AXA.

Cultivant música, l’exposició del CIM

Amb motiu dels 20 anys del certamen, la Seu del Districte acull una exposició per repassar la trajectòria del concurs. La mostra, sota el nom de “Cultivant música”, es podrà visitar a l’espai expositiu de l’1 de març fins al 5 d’abril.

Un recorregut vinculat a la idea d’un jardí, on tenir cura de les plantes. Un espai de creixement, un territori viu i en evolució que cal atendre perquè en puguem gaudir. Fer créixer una iniciativa requereix temps i esforç i el CIM ha arribat als vint anys perquè s’ha cuidat.

Activitats complementàries

A més, durant l’any es programaran diverses activitats relacionades amb el Concurs. La primera d’elles va ser el passat dilluns 11 de març, al Centre Cívic Can Deu (sala 4). Es va tractar de la taula rodona “Els concursos musicals a Barcelona: impacte en la carrera dels joves artistes”, amb la participació de Jordi Vivancos, Director del Concurs Maria Canals; Oksana Solovieva, jurat del Concurs CIM des del 2013 i vicepresidenta de ESTA Spain (European String Teachers Association) i Gisela Dekort, saxofonista finalista de la 19º edició del Concurs CIM, que va oferir un petit recital.