Barcelona, una ciutat més accessible

Barcelona, una ciutat més accessible

dilluns, maig 15, 2017 - 07:48

El Pla d'Accessibilitat Universal de Barcelona 2018-2026 té com a objectiu principal posar la persona al centre i garantir el complet exercici dels seus drets, més enllà de si aquestes persones tenen algun tipus de discapacitat o de diversitat funcional.

A Barcelona hi ha 130.000 persones amb algun tipus de discapacitat reconeguda. Representen el 8,07% de la població, un 54% són dones i un 46%, homes, i més de la meitat tenen 65 anys o més. En els dos sexes predomina la discapacitat motriu, seguida de la discapacitat mental en dones i de la discapacitat física no motriu en homes.

Ja fa mesos que l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) va començar a dissenyar aquest pla, que ja ha estat presentat com una Mesura de Govern per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz i el gerent de l’IMPD, Ramón Lamiel.

La intenció és analitzar amb detall tots els serveis que es presten a la ciutadania, siguin públics o privats, revisant si garanteixen l’accessibilitat física, comunicativa i, també, dels productes que ofereixen. Aquesta fase de diagnòstic es preveu que estigui enllestida a principis del 2018. El pla contempla, també, una fase d’elaboració i implementació de solucions i mesures d’accessibilitat.

La primera fase d’anàlisi inclourà la recollida de dades sobre una dotzena de serveis molt diferents, el seu context i les persones que l’atenen:

– Serveis socials municipals (40 centres).
– Serveis municipals a la ciutadania (50 centres cívics, 11 oficines d’atenció a la ciutadania).
– Serveis culturals (40 biblioteques, 56 museus, 59 teatres, 196 sales de cinema i espectacles musicals i festes).
– Serveis sanitaris (70 centres d’atenció primària).
– Centres educatius (404 escoles i instituts públics i 248 centres concertats).
– Transport públic (2.513 parades de metro, tramvia, ferrocarrils, trens o autobús).
– Parc d’habitatges.
– Establiments comercials (52.780 punts comercials i 40 mercats municipals).
– Equipaments esportius (52 centres municipals i altres instal·lacions).
– Espais públics (guals, semàfors acústics, carrers en plataforma única, parcs, 856 àrees de joc infantil i platges).
– Serveis turístics (270 establiments hotelers, de restauració i itineraris concrets.
– Canals de comunicació i informació.

Un dels objectius del Pla és l’aprovació d’una ordenança municipal sobre accessibilitat universal, que seria la primera normativa d’aquestes característiques.

“No és el primer pla que es fa, però si volem que sigui l’últim”, ha emfatitzat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, perquè l’objectiu és que la nova normativa fixi una manera de treballar a futur i suposi una referència per al conjunt de l’Ajuntament.

Una contractació pionera

L’elaboració del nou Pla d’Accessibilitat Universal 2018-2026 compta amb un pressupost de 847.000 euros, una quantitat que inclou el cost dels tres plans d’ocupació que té associats, però no la despesa que comportaran les mesures que se’n derivin. L’objectiu és que, a partir de l’aprovació del pla, l’Ajuntament destini un percentatge de les inversions municipals a aquestes reformes.

Els plans d’ocupació faran tasques de recollida de dades dels diferents serveis. De moment s’han contractat 35 persones mitjançant dos plans d’ocupació dissenyats per Barcelona Activa. El tercer d’aquests plans d’ocupació suposarà la contractació de 30 persones més amb discapacitat física, una contractació que organitzarà l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i que és pionera en l’àmbit municipal, perquè mai abans s’ha fet un pla d’accessibilitat ocupant directament els principals destinataris de la normativa.

A més, entitats i professionals implicats en el treball diari amb aquests col·lectius participaran en el disseny de les solucions i els instruments més adients.