Museus iprogramació

Dissabte 20 de maig de 2017
Entrada lliure de 19 h a 1 h

MACBA. Museu d’Art Contemporani de Barcelona

Pl. dels Àngels, 1
08001 Barcelona
Tel. 93 412 08 10
www.macba.cat

EXPOSICIONS:

«Col·lecció MACBA 31»
Aquesta exposició de la Col·lecció MACBA proposa una sèrie de recorreguts artístics estructurats en tres grans àmbits: experiència, temps i conflicte. La col·lecció d’un museu constitueix un dels seus àmbits principals de treball, però també configura la seva identitat i en determina la capacitat d’interactuar amb el present. Els treballs inclosos a Col·lecció MACBA 31 qüestionen les diverses formes de conflicte en el món actual, reflexionen sobre la relació de l’art amb si mateix i sobre la seva capacitat d’interpel·lar la realitat, alhora que reivindiquen l’experiència sensorial, la corporalitat i la vivència del temps com a condicions essencials de l’experiència artística. La mostra aplega 85 obres de 50 artistes d’arreu del món que comprenen un període cronològic de més de cinc dècades, des de 1959 fins a 2014.

«Akram Zaatari. Contra la fotografia. Història anotada de l’Arab Image Foundation»
Els arxius de l’Arab Image Foundation (AIF) a Beirut, Líban, contenen una plètora de material fotogràfic provinent de l’Orient Mitjà, el nord de l’Àfrica i la diàspora àrab. Constituïda i desenvolupada per artistes preocupats per la preservació fotogràfica, l’AIF va néixer com un centre dedicat a l’estudi de la fotografia i les pràctiques del col·leccionisme, la preservació i la divulgació d’imatges. La col·lecció inicial de l’AIF va ser el resultat de la recerca generada per projectes artístics, que va desembocar en un nou tipus d’institució i una aproximació diferent al patrimoni fotogràfic. Des d’aleshores, l’arxiu ha anat augmentant fins a incloure una gran diversitat de col·leccions, que van des d’instantànies familiars fins a composicions d’estudi de caràcter formal. Exposició organitzada pel Museu d’Art Contemporani de Barcelona i el National Museum of Modern and Contemporary Art de Seül.

«Forensic Architecture. Cap a una estètica investigativa»
Recentment, un petit grup d’investigadors anomenat Forensic Architecture va començar a emprar nous mètodes en una sèrie de treballs d’investigació sobre les vulneracions dels drets humans. A més d’aportar proves evidents per als tribunals internacionals col·laborant amb nombrosos grups activistes, oenagés, Amnistia Internacional i les Nacions Unides, Forensic Architecture no solament ha cridat l’atenció amb noves dades sobre les violacions dels drets humans i els crims d’estat arreu del món, sinó que també ha donat lloc a una nova modalitat de pràctica investigativa que porta el seu nom, «arquitectura forense». Amb aquestes investigacions i els textos crítics que les acompanyen, Forensic Architecture examina com es produeix –tecnològicament, arquitectònicament i estèticament– la veritat pública, com es pot utilitzar per confrontar la propaganda i els secrets d’estat, i com es poden denunciar les noves formes de violència d’estat.

ACTIVITATS:

De 19 a 24 h
Marató d’introduccions a les exposicions en curs
Cada hora. Durada: 30 min.

De 19 a 20.30 h
Parlem de… Decolonitat amb Nancy Garín i Parlem de… Política, migració i visualitat amb Júlia Ramírez Blanco

I durant tot el dia, MACBABOOKS, venda especial de publicacions a un preu únic de 6 € i bar-terrassa a la plaça dels Àngels.

COM S’HI ARRIBA:

Metro: L1, L2 (Universitat) i L3 (Catalunya o Liceu).
Bus: 7, 9, 13, 14, 16, 17, 20, 24, 37, 41, 42, 50, 54, 55, 58, 59, 62, 63, 64, 66, 67, 68, 91, 120, 121, 141, H12 i Aerobús.
FGC: Totes les línies (Pl. Catalunya).
Renfe: Pl. Catalunya
Bicing: Estació 59 (Pl. dels Àngels).