Museus iprogramació

Dissabte 20 de maig de 2017
Entrada lliure de 19 h a 1 h

La Virreina Centre de la Imatge

Palau de la Virreina
La Rambla, 99
08002 Barcelona
Tel. 93 316 12 86
www.barcelona.cat/lavirreina

EXPOSICIONS:

«Tres. Blackout»
Hereu de la gran tradició heterodoxa que va arrencar al començament del segle XX amb el dadaisme –Hugo Ball, Emmy Hennings i Sophie Taeuber, entre d’altres– i que es va expandir fins ben entrada la dècada del 1980 gràcies a Joseph Beuys, John Cage i James Lee Byars, Tres (Barcelona, 1956 – Premià de Dalt, 2016) constitueix un exemple poc habitual en el context espanyol de producció artística que rep influències tan variades com l’accionisme, l’art sonor, la fotografia, el vídeo i la pintura, prenent sempre el silenci com a eix i fonament per a la major part de la seva obra. Aquesta mostra constitueix la primera revisió antològica de la seva trajectòria.

«Ketty La Rocca. Le mie parole»
Malgrat la seva brevetat, la trajectòria de Ketty La Rocca (La Spezia, 1938 – Florència, 1976) és un exemple paradigmàtic de com es van desenvolupar algunes de les pràctiques experimentals més contundents dels anys seixanta i setanta en l’àmbit europeu. Pionera en el territori de la poesia visual i integrant del mític Gruppo 70, les seves obres exploren la performance, el collage i el videoart. Aquesta és la primera mostra monogràfica que reuneix el conjunt del seu treball a l’Estat espanyol.

«Pilar Monsell. Àfrica 815, paradís perdut»
A partir de l’arxiu fotogràfic i de les memòries escrites pel seu pare entorn de l’experiència del servei militar a la colònia espanyola del Sàhara l’any 1964, Pilar Monsell (Còrdova, 1979) crea una pel·lícula, África 815, a mig camí entre el diari audiovisual, el cinema introspectiu i el documental polític. L’exposició presenta aquest film juntament amb els quaderns de rodatge i els materials documentals que el van desencadenar.

«Robert Cahen. Voyage»
«Voyage» reuneix una selecció de videoinstal·lacions realitzades per Robert Cahen durant els últims quinze anys, així com projeccions regulars d’una sèrie de quatre programes que comprenen la seva producció audiovisual des de 1970 en cinema, vídeo i televisió. Cahen, un dels grans innovadors del llenguatge de la imatge en moviment en l’àmbit europeu, treballa sobre els temes i els conceptes del viatge, el paisatge, el passatge, el retrat, el temps per tal d’endinsar-se en els llindars de les imatges, els sons i els silencis del món, i de tothom qui l’habita i el transita. Com una invitation au voyage que, en les seves paraules, ho seria també a «les emocions profundes, belles però terribles, que fonamenten l’existència». Aquesta mostra és la més àmplia que s’ha realitzat de l’obra de Robert Cahen en el context espanyol.

CREACIÓ&MUSEUS:

A les 20 i 22 h
Alfabet manual, acció i performance
Una petita aproximació del circ contemporani a l’extens treball sobre la mà humana i la caducitat dels llenguatges parlats i escrits de l’artista italiana Ketty la Rocca. La mà humana des del punt de vista d’aquesta pionera del body art i la música progressiva, explicada amb circ, acrobàcia, malabars i música en directe. Una proposta de La Central del Circ dins el programa Creació & Museus.

COM S’HI ARRIBA:

Metro: L3 (Liceu).
Bus: 59 i 91.
FGC: Pl. Catalunya.
Renfe: Pl. Catalunya.