Museus iprogramació

Dissabte 20 de maig de 2017
Entrada lliure de 19 h a 1 h

CosmoCaixa

Isaac Newton, 26
08022 Barcelona
Tel.93 212 60 50
http://agenda.obrasocial.lacaixa.es/ca/cosmocaixa-barcelona

Visita lliure als espais permanents i a les exposicions.
EXPOSICIONS:

«Sapiens. Comprendre per crear»
Cosmocaixa ens ofereix una nova oportunitat per experimentar, aquesta vegada sota el guiatge del gran Ferran Adrià juntament amb el seu equip d’elBulliLab. L’exposició «Sapiens. Comprendre per crear» ens farà reflexionar sobre l’aparent simplicitat de l’elaboració del pa amb tomàquet i ens mostrarà, després d’aplicar-hi una metodologia sistemàtica, com podem arribar a uns resultats sorprenents i innovadors.

«Talking Brains»
El llenguatge modela el cervell, el cervell modela el llenguatge: quines són les parts rellevants del cervell per poder processar el llenguatge? Hi ha prop de sis mil llengües al món, però només hi ha una capacitat del llenguatge, que enfonsa les arrels en un cervell que és únic: el de la nostra espècie.

ACTIVITATS:

De 19 a 22 h
Taller Construeix el teu planisferi
Et proposem fer un instrument molt antic, senzill i pràctic per a les teves observacions nocturnes del cel. Amb materials molt senzills, podràs construir el teu propi planisferi, que et servirà per reconèixer les constel·lacions i per poder-te iniciar en l’estudi de l’Univers!

De 20 a 1 h
Taller d’observació astronòmica
Sota el guiatge d’aficionats i especialistes de l’Agrupació Astronòmica de Barcelona, tindràs l’oportunitat d’observar els astres visibles tan bon punt es pongui el Sol. Venus i Júpiter es podran veure des de primera hora del vespre, i per als que ens acompanyin fins ben entrada la nit, Saturn serà visible. A més, durant l’observació, i sempre que les condicions meteorològiques ho permetin, els experts, amb prismàtics i telescopis, t’ajudaran a reconèixer estels dobles i objectes del cel profund (cúmuls, nebuloses…), a descobrir com s’utilitza un planisferi i a observar els diferents tipus d’astres.

De 21 a 23 h
Astrofotografia: l’univers a l’abast
L’Univers observable apareix ple de galàxies, formades per milers de milions d’estrelles, núvols de gas, pols còsmica i matèria fosca… Estudiar-lo i comprendre’l és una tasca que deixem en mans dels experts per la seva dificultat. Però la conversa amb experts i aficionats ens permetrà descobrir que l’astronomia també pot ser accessible a tothom. Amb una càmera digital o analògica, amb telescopi o sense es poden aconseguir fotografies molt boniques de galàxies, nebuloses, planetes, satèl·lits, conjuncions, ocultacions, trànsits, eclipsis o cometes; o d’altres no tan boniques, però plenes d’una interessant informació que els nostres ulls no poden captar.

Sessions de planetari L’univers fosc
Un fascinant programa de planetari a cúpula completa en 2D i desenvolupat pel prestigiós American Museum of Natural History. Mitjançant escenes increïblement detallades del cosmos i exquisides representacions basades en dades reals d’alguns dels fenòmens astronòmics més espectaculars, el programa ens revela, d’una manera rigorosa però a la vegada amena, com ha progressat el nostre coneixement sobre l’Univers al llarg dels anys, i explora les grans preguntes a les quals la cosmologia actual ha d’intentar donar resposta, com ara quina és la naturalesa de la misteriosa «matèria fosca» o què és l’encara més enigmàtica «energia fosca».

COM S’HI ARRIBA:

Bus: V15, V13 i 196.
FGC: Cosmocaixa – Tibidabo.