El barrri de Sant Genís dels Agudells

El barri de Sant Genís dels Agudells

Abans que la municipalitat de Barcelona annexionés la resta de municipis del pla de Barcelona, procés que s'inicià a finals del segle XIX, el territori actual del districte d'Horta-Guinardó pertanyia als municipis de Sant Martí de Provençals, Sant Andreu del Palomar i Sant Joan d'Horta.
El condicionant més important és l'orografia del terreny. Malgrat això existeix un eix comú amb la resta de districte, l'antiga riera o el torrent d'Horta. A partir de la riera es van desenvolupar activitats diverses que aprofitaven l'aigua per als camps de conreu, vinya, arbres fruiters, etc. Cal recordar que al segle XVII, l'àrea del Pla de Barcelona era la zona agrícola més productiva de tot Catalunya.
El mercat principal d'Horta estava situat a la vila de Gràcia i Sant Andreu de Palomar. Sant Genís s'orienta cap al llevant, amb un paratge abrupte, motiu pel qual va ser dels últims territoris en ser urbanitzat, exceptuant l'antiga parròquia de Sant Genís dels Agudells, d'origen romànic, construïda entorn del segle X i que es localitza en un petit altiplà al camí cap a Sant Cugat del Vallès.
La toponímia dels "Agudells" apareix per primera vegada en documents del segle X, d'origen carolingi. El mot "Agudells" prové del diminutiu plural d'agulla i fa referència a afilat, agut o punxegut. Per altre banda, anys més tard, la consideració de l'origen del topònim afirmava que es referia a terres d'aigües o terrenys d'aiguamolls.
El nucli primitiu de Sant Genís es troba format per l'església parroquial, el cementiri, la casa rectoral i la veïna masia de can Safont, més tard van aparèixer can Barret, can Besora, can Borni, can Figuerola, can Gomis, can Gresa, can Janer i can Piteu.
Després de formar part de la parròquia de Sant Andreu de Palomar, durant el segle XIII, a finals del segle XIV Sant Genís fou absorbit pel desaparegut monestir de Sant Geroni de la Vall d'Hebron, construït l'any 1393 per la reina Victoria d'Aragó i que es trobava on avui hi ha la benzinera de la carretera de l'Arrabassada. Actualment la parròquia pertany a l'arxiprest de la Vall d'Hebron i està catalogada com a conjunt historicoartístic per l'Ajuntament de Barcelona. El seu cementiri parroquial és l'únic que existeix actualment a tota la ciutat de Barcelona.

Equipaments del barri

Et pot interessar

 • Masia Can Soler

  La seva història

  El barri de Sant Genís dels Agudells està vinculat històricament al monestir de San Jeroni de la Vall d'Hebron, perquè tot aquest territori n'era un de sol pel que fa a les antigues jurisdiccions parroquials, i tot formava part del municipi de Sant Joan d'Horta, quan a jurisdiccions municipals. Per això és important conèixer aquest monestir (...

 • Centre Cívic Casa Groga

  Dades estadístiques

  Població: 6.914
  Superfície (km2): 1,7
  Densitat (hab/km2). 4.029
  Població per sexe: Dones, 3.632; Homes, 3.282

 • Església de Sant Genís dels Agudells

  Festa Major

  La Festa Major de Sant Genís dels Agudells se celebra la segona quinzena de juny al barri. Es tracta d'una festa major de tres dies el mes de juny, que inclou tota mena ...