El barri del Guinardó

El barri del Guinardó

El Guinardó ocupava la part més alta de l'antic municipi de Sant Martí de Provençals, al límit amb Horta i Gràcia. Fins als darrers decennis del segle XIX el sector estigué ocupat per camps de conreu, pedreres, pasturatges i masos, entre els quals s'han de destacar el Mas Guinardó, que donaria nom al barri, o el Mas Viladomat. Ambdós eren propietat de Salvador Riera, que al 1896 va començar la urbanització del futur barri, malgrat que abans ja s'hi havien bastit petites cases d'esplai.
Als anys 30 del segle XX el barri ja era habitat per famílies de classe mitjana, seguint el model de la caseta i l'hortet. Com la majoria de barris de la vall d'Horta, fins als anys 50 continuà essent una zona de pagesos, menestrals, estiuejants i rendistes. La seva situació privilegiada el convertí després en objectiu preferent d'especulació, i la construcció de blocs i edificacions canvià del tot la fesomia del barri.
Malgrat això, el Guinardó continua mantenint un to residencial. Enfilant-se a la muntanya, presideix el barri el gran pulmó verd del parc del Guinardó, de propietat municipal des de 1910, amb jardins projectats per Forestier (1916) i Rubió i Tudurí (1920).
Pel que fa a l'arquitectura, destaca el gran conjunt de l'Hospital de Sant Pau, iniciat el 1902 sota el projecte de Lluís Domènech i Montaner. Es tracta d'un dels exemples més rellevants del modernisme català, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 1997.
El Guinardó ha estat sempre un barri amb una intensa vida associativa. Un bon exemple n'és el Centre Cívic, que va ser el primer equipament d'aquestes característiques a Barcelona (1982).

Equipaments del barri

Et pot interessar