El barri del Carmel

El barri del Carmel

El barri del Carmel s'estén pels vessants del turó homònim. El nom prové del Santuari del Carmel, que es bastí a mitjans del segle XIX prop del turó de l'Argentera. El 1875 començaren a construir-se les primeres torretes. Els terrenys pertanyien quasi en la seva totalitat a Alexandre Bacardí, que promocionà la zona com a lloc de reunió i esbarjo. Un soci seu, anomenat Tolrà, en féu propaganda entre les societats obreres i oferí terrenys a preus molt baixos. Es va crear així Cal Tolrà, bar i centre cívic on es fundà la societat coral l'Estrella del Mont Carmel, afiliada a l'Euterpe de Clavé.
Fins als anys cinquanta el Carmel fou el clàssic barri de les casetes i hortets, però l'arribada en massa de la immigració de la resta d'Espanya en canvià completament la fesomia. Les primeres edificacions -torres de planta baixa o de planta baixa i un pis- construïdes a partir de l'allau migratòria del 1929, les barraques a partir del 1948, i les cases de d'autoconstrucció dels inicis dels 50, van deixar pas a partir dels 60 a grans blocs d'habitatges que van acabar de transformar la imatge del barri.
En els darrers anys s'hi han dut a terme importants obres que han millorat la situació urbanística del barri, cobrint velles deficiències com les dificultats d'accessibilitat derivades de la seva orografia. Entre les actuacions destaquen l'obertura del Túnel de la Rovira, la rambla del Carmel, l'obertura i eixamplament del carrer Llobregós i la construcció d'escales mecàniques a diversos carrers.
L'enfonsament de les obres del túnel de perllongació del metro, el gener de 2005, va representar una greu sotregada al barri. Per salvar-la, les administracions públiques van assumir, a més de les indemnitzacions pertinents, un ampli programa d'actuació en millores urbanes, rehabilitació d'edificis, equipaments i foment del comerç.

Equipaments del barri

Et pot interessar

 • Perspectiva del barri del Carmel

  La seva història

  El Carmel és un barri fet en un terreny gairebé impossible, com tots els barris que han crescut als vessants costeruts dels turons (la Teixonera, el Coll, Can Baró...). Des dels segles XVI, XVII i XVIII ja es van assentar en el turó del Carmel algunes masies d'explotació rural, algunes convertides després en cases d'estiueig dels propietaris....

 • Perspectiva del barri del Carmel

  Dades estadístiques

  Població: 31.847
  Superfície (km2): 0,9
  Densitat (hab/km2): 33.808
  Població per sexe: Dones, 16.509; Homes, 15.338

 • Festa Major

  La Festa Major del Carmel se celebra la primera quinzena de juliol, des del 1979. Per la festa major s'hi fan moltes activitats, adreçades a gent de totes les edats i am...