El barri de Montbau

El barri de Montbau

El barri de Montbau es troba al peu dels vessants de Collserola, al cantó de muntanya de la Ronda de Dalt. El nom de Montbau podria derivar d'una deformació del de la torre de Gombau, documentada al terme d'Horta en època medieval.
Zona fins llavors poc habitada, a partir de 1956 es començà a urbanitzar de forma planificada per fer front a les necessitats d'habitatges per acollir la immigració de la postguerra. El Patronat Municipal de l'Habitatge encarregà el projecte d'unes 1.300 vivendes. El realitzà un prestigiós equip d'arquitectes seguint la línia urbanística racionalista del CIAM. La segona fase, però, desenvolupada a partir del 1961, fou modificada i doblà la densitat inicialment prevista.
Dins del perímetre del barri, en l'extrem de llevant, hi ha les antigues Llars Mundet, entitat de caràcter benèfic actualment reconvertida en un nou campus universitari que localitza, entre d'altres, les facultats de Psicologia i Pedagogia de la Universitat de Barcelona. Dins del recinte també s'hi troba el Palau de les Heures, una singular edificació d'inspiració noucentista i aire de castell francès que data de 1895, envoltada d'uns valuosos jardins. Tancant el barri per ponent, hi ha la ciutat sanitària de la Seguretat Social, una de les més grans i més ben dotades de l'Estat espanyol. Aquests equipaments, i d'altres, aporten al barri uns importants fluxos quotidians de persones que reverteixen en un cert dinamisme de serveis.
Web de l'Associació de Veïns de Montbau: www.veinsmontbau.org

Equipaments del barri

Et pot interessar

 • Perspectiva del barri de Montbau

  La seva història

  El barri de Montbau és un barri muntanyenc del Districte d'Horta-Guinardó que el 2010 va celebrar el 50è aniversari de la seva construcció.
  Montbau estricte és el polígon d'habitatges, però tot el territori que avui és el barri de Montbau havia pertangut a l'antic municipi de Sant Joan d'Horta i eren terres de diferents heretats, can Ba...

 • Perspectiva del barri de Montbau

  Dades estadístiques

  Població: 5.134
  Superfície (km2): 2,0
  Densitat (hab/km2): 2.508
  Població per sexe: Dones, 2.841; Homes, 2.293

 • concert de festa major

  Festa Major

  La festa major, que s’allarga durant dos caps de setmana, és una bona mostra de la vida associativa i les entitats s’impliquen a fons per organitzar actes de tota mena. ...