El barri de Can Baró

El barri de Can Baró

El barri de Can Baró, situat al peu i als vessants del turó de la Rovira, és format al voltant d'un mas actualment transformat en centre d'ensenyament. L'esmentat mas, bastit l'any 1674, era situat en un dels extrems del terme de Sant Martí. Es dedicava, com altres masos de la zona, al conreu del blat. La parcel·lació de Can Baró per a la seva urbanització s'inicià al voltant dels anys vint del segle passat.
Amb la immigració, especialment als anys cinquanta i seixanta, Can Baró, com altres barris que l'envolten, viu un creixement molt intens, sovint de caire especulatiu, amb edificacions i grans blocs que exhaureixen fins al límit la capacitat d'una trama urbana configurada en bona part per carrers estrets i costeruts. En els darrers anys hi ha hagut un esforç per corregir els dèficits acumulats i dotar el barri dels equipaments necessaris, malgrat les limitacions imposades per la manca d'espais.
A la part alta del barri, entre el final del carrer Francesc Alegre i el carrer Marià Lavèrnia, hi va haver un important grup de barraques que pervisqué fins a la dècada dels 80. Actualment s'hi mantenen algunes edificacions, si bé l'espai forma part del Parc dels tres Turons, pendent de la seva posta en marxa definitiva. El sector també acull un viver de Parcs i Jardins.
Recentment s'ha procedit a la rehabilitació de la bateria antiaèria construïda a mitjan l'any 1937 amb motiu de la guerra civil. Aquest emplaçament, situat a l'entorn del cim del Turó de la Rovira, perviu juntament amb les restes d'un poblat ibèric i de les restes del grup de barraques abans esmentat. Tot plegat conforma un conjunt d'elements de Memòria Històrica situat en un mirador que permet, alhora, gaudir de les esplèndides vistes sobre la ciutat.

Equipaments del barri

Et pot interessar

 • Pedrera de Can Baró

  La seva història

  Rep el nom del mas que, com a mínim, des de 1674 ocupava la majoria de terres d'aquesta zona. El seu teòric propietari, Josep Pascual de Pascali i Santpere, va rebre el títol de baró de Sant Lluis i d'aquí el nom. El seu desenvolupament com a barri es relativament recent ja que fins a començaments del segle XX va funcionar com un mas tradicio...

 • Perspectiva des del carrer Francesc Alegre

  Dades estadístiques

  Població: 8.916
  Superfície (km2): 0,4
  Densitat (hab/km2): 23.219
  Població per sexe: Dones, 4.736; Homes, 4.180

 • gegants a la festa major

  Festa Major

  La Festa Major se celebra habitualment la segona quinzena de juny a Can Baró.
  La festa s’estructura a partir de tota mena d’activitats que tenen per finalitat cohe...