La Veu de Sant Martí del mes d’abril del 1927 publicava, en el seu apartat d’història, un interessant article sobre el Palau de la Mutualitat, un establiment hospitalari situat al terme municipal de Sant Martí de Provençals, per bé que llavors ja s’havia convertit en el districte de Sant Martí. Avui aquest indret està enquadrat en el districte d’Horta-Guinardó i fa frontera amb l’Eixample.

L’establiment hospitalari el coneixem com la clínica de L’Aliança. La Quinta de Salut l’Aliança, fundada a cavall dels anys 1903-1904, va tenir la seva primera seu hospitalària a la plaça de la Torre de Sant Gervasi de Cassoles. Dos anys més tard, obria unes noves dependències més àmplies al carrer de Còrsega, 347. El 1914, l’assemblea de socis aprovava la construcció d’un nou edifici.

Gràcies als senyors Griñó, que van oferir un terreny situat entre els carrers de Coello (Sant Antoni Maria Claret), travessera de Baix (de Gràcia), de Padilla i de Los Castillejos, el 18 d’abril de 1915 es va posar la primera pedra del nou edifici, en un acte al qual va assistir el president del Govern espanyol, Eduardo Dato. Bastit el primer pavelló, que donava a la banda del carrer de Padilla, el 12 de desembre de 1917 s’hi van traslladar els primers malalts.

Gairebé tres anys després, el 1920, es va col·locar la primera pedra de l’altre pavelló en presència del rei Alfons XIII i del president del Consell de Ministres, Eduardo Dato, que va començar les tasques d’assistència tan aviat com va quedar enllestit. En aquells moments, l’any 1921, L’Aliança tenia 54.149 socis i 283 entitats associades.

Autor: J. M. Contel

Fotografia: Primer pavelló del Palau de la Mutualitat, inaugurat el 1917. (Arxiu de L’Aliança)