Barcelona Cultura

Grec 2017, comença el viatge_

teixint el nou Festival de Barcelona_

 

Un festival és com un cim. Forma part d’un paisatge, d’un sistema, d’un teixit. És un moment excepcional que està connectat amb la vida artística de la Ciutat, que enllaça amb el que hi passa la resta de l'any, que serveix de finestra per mostrar tot el que s’hi ha anat coent i que dialoga amb el seu talent, amb els seus ciutadans i amb les seves preguntes. Més que una festa, ens agrada imaginar el nostre Grec com una celebració, un moment esperat, un esdeveniment, un instrument de reflexió, de canvi i de transformació; un calaix de sorpreses i sobretot, una experiència per ser viscuda. Popular, apreciat, reconegut, estimat, estimulant.

 

Teixir és entrellaçar molts fils. Volem teixir per fer una peça de roba a mida de la ciutat. Hem de fer un festival que li escaigui i li doni un nou aire a Barcelona. Per tot això apostem per conformar un model que atregui no només pel seu —necessari— cartell de figures convidades, sinó també pel valor artístic, pel conjunt d’aliances nacionals i internacionals, pel nombre d’agents i sectors implicats, per la participació i implicació de la ciutadania i pel seu rigor i coherència. Volem teixir una espessa xarxa de coproduccions i d’intercanvis. Ens agradaria que grans creadors d’aquí i de fora, s’inspirin i creïn a la ciutat i amb els seus artistes, els seus ciutadans i la seva memòria. Per a nosaltres serà prioritari teixir relacions amb tots aquells artistes, festivals o esdeveniments artístics que estiguin donant una possible resposta d’interès a tots aquests temes rellevants que ens inquieten.

 

Barcelona és creativitat, i volem que aquest sigui el nostre segell d’identitat enfront a d’altres festivals internacionals.

 

Quatre línies estratègiques_

Els principis bàsics d’aquest projecte es resumeixen en quatre línies estratègiques que guiaran les decisions que calgui prendre:
1_ Presentar propostes artístiques excepcionals_
2_ Descobrir, difondre i potenciar el talent i els teixits artístics locals_
3_ Provocar, estimular i acompanyar iniciatives_
4_ Ampliar la base social de públics i l’interès per les arts_

1_ Presentar propostes artístiques excepcionals_

• referents i models que serveixin d’estímul al públic i als artistes.
• creació i autoria contemporànies
• equilibri entre diferents llenguatges, gramàtiques i disciplines de les arts escèniques
• transcendir més enllà del Festival.

El treball en xarxa i les complicitats que siguem capaços de generar a nivell nacional i internacional seran la nostra fortalesa

 

2_Descobrir, difondre i potenciar el talent i els teixits artístics locals_

• ajuntar creadors de diferents disciplines, provocar les interseccions i la seva creativitat.
• oferir les condicions de treball adients.
• coproduccions d’artistes locals amb els equipaments escènics públics i privats.
• ajudar a desenvolupar el seu talent a dones creadores.
• accions de promoció internacional.

 

Ens sembla que una de les feines que podem fer des de les institucions és ajudar i potenciar el teixit creatiu.

3_Provocar, estimular i acompanyar iniciatives_

• ampliar les mirades sobre la programació amb comissariats
• treballar amb agents articuladors
• aprofitar tot el capital emprenedor
• recolzament a projectes de ciutat

 

Les ciutats són entitats vives i per tant el nostre projecte ha de ser flexible i adaptable en base a l’evolució i les propostes o les demandes dels agents del sector de les arts escèniques.

4_Ampliar la base social de públics i l’interès per les arts_

• buscarem noves formes de participació per atiar la curiositat dels espectadors
• ampliar l’espai per als projectes comunitaris
• participació dels nens, nenes i joves en processos de creació
• considerar tot un festival a la xarxa

 

Ens importa molt ajudar a ampliar la base social de la cultura, creiem en els seus valors i farem que el Grec sigui socialment compromès. Treballarem per a públics diversos i trobarem la xifra d’espectadors que s’adeqüi al projecte.

 

Els continguts i temes de la programació_
Primer dibuix 2017/2020
Informar-se, viatjar, tenir una conversa sobre temes de preocupació global i trobar artistes que hi responguin amb les seves creacions, fa que un festival sigui realment rellevant i alhora internacional. No ens escaparem de tocar quatre dels temes més presents en la societat contemporània d’avui en dia: les migracions, la crisi financera, el terrorisme o el fonamentalisme.

 

Imaginem la programació internacional de les pròximes quatre edicions del Festival com un “viatge cap a l’est”. Volem posar-nos en la pell d’altres ciutats i veure com aquestes responen a aquests desafiaments globals.

 

Els eixos del Grec 2017 seran el Mediterrani i el concepte de viatge, migracions, comerç, intercanvi. Com destil•len els artistes tot el que hi està passant? De diverses ciutats d’aquesta riba que avui tenen alguna cosa per explicar-nos, per dialogar amb Barcelona, començarem per Atenes, per Grècia, i hem convidat alguns dels seus creadors. Aquesta relació també permetrà teixir aliances per a presentar en aquella ciutat i els seus festivals de referència, projectes fets aquí. Serà un itinerari d’entre cinc i deu espectacles dins de la programació.

 

El Grec 2018 parlarà de globalització i de democràcia, amb una mirada al continent asiàtic. Ens aturarem especialment a la ciutat de Singapur en associació amb el seu festival de les arts que té lloc en dates similars a les nostres i, per tant, podem imaginar i conformar projectes conjunts.

 

 

 

A la tercera edició del nostre projecte, volem reflexionar sobre lideratge i sobre cultures dominants. Travessarem el Pacífic i el món anglosaxó serà més present en la programació: de Melbourne a Nova York.

 

El quart any seguiren aquesta volta al món cap a Llatinoamèrica i tindrà un accent mes llatí, i estarà més centrat en l’ànima, les emocions, la màgia, la nostra part espiritual.

 

El viatge hauria d’acabar amb Brasil i Àfrica abordant temes com el grup, la comunitat i el post-colonialisme.

 

Aquesta ruta la farem des de la nostra mirada sense mai deixar de ser qui som: barcelonins, catalans, mediterranis compartint història amb Espanya i Europa. Volem acostar-nos a artistes a partir de les seves formes d’entendre el món.

 

Fer una graella de programació és fàcil, el que costa és anar triant i posant cadascuna de les peces amb compte a fi que totes elles, adquireixin un sentit, facin un conjunt atractiu per al públic i deixin entreveure uns valors i unes complicitats teixides amb rigor, criteri de selecció, professionalitat, diàleg i una dosi d’intuïció. Treballarem amb aquest horitzó.

Comparteix aquest contingut