Barcelona cultura

Vera Mantero

Os Serrenhos do Caldeirão, exercicis en antropologia de ficció

La Caldera Les Corts | 19/07 - 20/07

La coreògrafa portuguesa ens parla dels coneixements que estem perdent, de la connexió entre el cos i l’esperit, i de la relació entre l'art i la vida quotidiana. Una saviesa que podem i hem de reactivar pel nostre bé.

La creació d'aquesta peça, que gira entorn del procés de desertització i despoblació de la Serra do Caldeirão, va ser un encàrrec del Festival Encontros do DeVIR. Una de les condicions era utilitzar imatges enregistrades per la mateixa artista en aquesta zona de l'Algarve portuguès. I Vera Mantero ho va fer. Però, en aquest espectacle, també recorre a les filmacions que va realitzar l'etnòleg Michel Giacometti als anys seixanta a la mateixa serra, especialment aquelles que recullen cançons de treball.

Tota l'obra està poblada de veus que venen de lluny. Els sons de la terra, la música i la paraula; la paraula d'un Antonin Artaud en combustió i la poesia sonora de Jacques Prévert s'enllacen en un tot que acaba per oferir una mirada radical sobre les formes de vida tradicionals, especialment la cultura oral del sud i del nord de Portugal, però també d'altres continents.

Formada en dansa clàssica, la ballarina i coreògrafa Vera Mantero és considerada un dels noms més destacats de la Nova Dança Portuguesa. Va començar a crear les seves pròpies coreografies el 1987 i, des d'aleshores, ha presentat les seves creacions, una personal combinació de dansa i performance, per tot Europa, per l'Argentina, l'Uruguai, el Brasil, el Canadà i els EUA, a més de països asiàtics com Singapur o Corea del Sud.

Prèviament a la presentació de l’obra, La Caldera organitza un laboratori per a professionals amb Vera Mantero, els dies 16, 17 i 18 de juliol. Per a més informació consulteu les activitats paral·leles del Grec Festival de Barcelona o el web lacaldera.info.
Una coproducció d'O Rumo do Fumo i DeVIR/CaPA.
Aquest espectacle va ser un encàrrec del festival Encontros do DeVIR - DeVIR/CaPA, Faro (Portugal).
Residències artístiques: Centro de Experimentação Artística - Lugar Comum/Fábrica da Pólvora de Barcarena/Câmara Municipal de Oeiras i DeVIR/CaPA, Faro.
L'estructura de creació i producció de dansa O Rumo do Fumo té el suport  de la Direcció General de les Arts del Ministeri de Cultura de Portugal.
L'espectacle utilitza extractes de vídeo procedents de les obres de Michel Giacometti
Salir (Serra do Caldeirão), Cava da Manta (Coimbra), Dornelas (Coimbra), Teixoso (Covilhã), Manhouce (Viseu), Córdova de S. Pedro Paus (Viseu) i Portimão (Algarve), a més de fragments de textos d'Antonin Artaud, Eduardo Viveiros de Castro, Jacques Prévert i Vera Mantero.

Fitxa artística

Concepció i interpretació: Vera Mantero Disseny de la il·luminació: Hugo Coelho, Vera Mantero Guió de vídeo i imatges: Vera Mantero Edició de vídeo: Hugo Coelho, Vera Mantero Agraïments: Editora Tradisom

 

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Creació híbrida Dansa

Dates i horaris dijous 19/7 - 20:30 H divendres 20/7 - 20:30 H

Espai La Caldera Les Corts

Duració70 min

LlenguaCastellà

Preus8 - 12 €

Adreçat aExploradors de nous sabors

Altres criteris Internacional

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut