Barcelona cultura

Rebomboris

L’Antic Teatre, al Grec 2018

Espai Francesca Bonnemaison / CCD La bonne | 26/07 - 27/07

L’escena independent barcelonina té el seu escenari a l'Antic Teatre, que un any més participa en el Grec aportant algunes de les propostes més innovadores i arriscades del moment.

Proposta escènica resultant del projecte artístic-comunitari Xarxa de cures, ahir i avui vinculat al programa ART i PART i impulsat per Barcelona Districte Cultural (Institut de Cultura – Ajuntament de Barcelona); una creació participativa entre els veïns i veïnes amb l’Antic Teatre, TRANSlab, La Bonne – Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, Sindillar/Sindihogar, Mescladís i TUDANZAS.

El projecte, una proposta escènica col·laborativa, pren com a punt de partida i material de referència una extensa xarxa de cures compartides i suport mutu entre dones que ja va existir al barri i que recuperen en les seves investigacions les historiadores Isabel Segura i Milagros Rivera. L’espectacle explora com s’han anat reconfigurant aquestes xarxes per prendre-li el pols al lloc que ocupen les cures en les societats actuals. Inspira el muntatge el concepte de “rebomboris”, de moviments espontanis de revolta a través dels quals les dones han lluitat per mantenir la vida i per exigir les condicions materials d’existència per a elles i les seves comunitats.

La Xarxa de cures, ahir i avui és una de les cinc creacions comunitàries als barris de Barcelona, inclosa al programa ART i PART i impulsada per l’Antic Teatre, TRANSlab, La Bonne – Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, Sindillar/Sindihogar, Mescladís i TUDANDAS.

Els objectius d’aquest projecte són, d’una banda, reconèixer les entitats vinculades al territori i convertir-les en actors del projecte. També, a partir de la memòria col·lectiva invisibilitzada de les dones i gràcies a les aportacions de les investigadores Isabel Segura i Milagros Rivera, travar el procés creatiu amb la història de les cures al barri des d’una perspectiva de gènere i, així, facilitar el lligam entre les dones que hi vivien abans i les que l’habiten avui. Després d’un any d’investigació conjunta, la proposta escènica final vol mostrar aquesta cartografia del passat i el present del treball de cures que sostenim les dones. Mantenir i tenir cura de la vida i les vides i posar-les al centre, en aquest cas, de l’escenari: aquest és el nostre propòsit fonamental.

Xarxa de cures, ahir i avui s’ha gestat a partir de l’experimentació amb diferents llenguatges artístics vehiculats mitjançant les accions comunitàries Accions amb cura —sis activitats d’experimentació artística obertes a la participació de veïnes i veïns, entitats i associacions del barri— i Laboratoris Artístics —una nova fase de creació presentada en el marc del Festival TUDANZAS—. L’última fase s’enceta amb la construcció de Rebomboris, l’espectacle que cristal·litzarà el recorregut del projecte aquesta temporada.

 

Amb la col·laboració del Districte de Ciutat Vella, l'Institut Català de les Dones, Departament de Programes de Temps i Economia de les Cures (Direcció de Serveis d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum) i Regidoria de Feminismes i LGTBI.

Fitxa artística

Creació i interpretació: Abel Montes, Alba Sierra, Anselm Rojas, Aurora Roig, Emilia Martín, Enrique Ibáñez, Graciela Alonso, Guillem Sunyer, Judith Capdevila, Maia Iribarne, Maria Isabel Gutiérrez, Maria Muñoz, Mercè Martínez, Patricia Hernández, Laia Santaularia i Roberto de Miguel (alumnes en pràctiques El Timbal) Assessorament en els continguts: Isabel Segura, María Jesús Izquierdo, Carme Valls, Norma  Falconi i Milagros Rivera  Disseny il·luminació: Ana Rovira i Conrado Parodi Tècnic de vídeo: Martín Elena Composició musical i so: Àlex Polls Salvador Col·laboració en la creació sonora: Ariadna Ruíz de Azúa (Píccola) Elaboració de màscares: Olvido Vives Assistència coreogràfica: Anna Leitao / TUDANZAS Fotografia i arts plàstiques: Joan Tomas i Marta Peribáñez Procés d'investigació: Olga Rodríguez i Estíbaliz Benito (Mescladís); Anna Leitao (TUDANZAS); Marta Galán (TRANSlab / Antic Teatre); Marta Vergonyós (La Bonne); Karina Fulladosa (Sindillar / Sindihogar); Joan Tomàs i Marta Peribáñez Edició vídeo: Marta Vergonyós Comunicació: Maria Romero, Arnau Amadó i Francisca Araujo Producció: Elisabeth Ruiz / Antic Teatre Direcció escènica i dramatúrgia: Marta Vergonyós i Marta Galán Sala Col·laboració en la creació sonora: Ariadna Ruíz de Azura (Píccola) Col·laboració: Escola Internacional de Fotografia Grirsart i alumnes en pràctiques d'El Timbal (centre de formació i creació escènica)

 

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Creació híbrida

Dates i horaris dijous 26/7 - 20:00 H divendres 27/7 - 20:00 H

Espai Espai Francesca Bonnemaison / CCD La bonne

Duració90 min

LlenguaCastellàCatalà

Preus10 -12 €

Adreçat aExploradors de nous sabors

Altres

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut