Barcelona cultura

Filoctetes

Sòfocles

Direcció: Antonio Simón

Teatre Grec | 31/07

Una nova lectura de la darrera obra escrita pel dramaturg grec, que ens parla de la manipulació i de l’ús del dolor i el patiment amb finalitats polítiques. El muntatge converteix les dones en un contrapès a la cultura bèl·lica pròpia del món masculí.

Explica la mitologia que Filoctetes, un dels herois grecs que participaven en l’expedició que havia de destruir Troia, va ser mossegat per una serp. I la seva ferida infectada feia tanta pudor i els seus crits de dolor incomodaven fins a tal punt els seus companys d’expedició que el van deixar abandonat a l’illa deserta de Lemnos. Anys després d’aquesta traïció, els seus companys de viatge, entre els quals Ulisses, incapaços de vèncer la resistència troiana, decideixen anar a buscar Filoctetes i aconseguir el seu arc, una arma màgica i definitiva que li havia donat Hèracles, fill de Zeus. Intuint la resistència de Filoctetes als desitjos dels companys que el van trair, Ulisses es fa acompanyar de Neoptòlem, fill d’Aquil·les, que havia estat el millor amic del guerrer abandonat. El jove aspira a formar part de l’elit, per la qual cosa haurà d’arrabassar a Filoctetes la seva arma. Però en aquesta operació s’haurà d’enfrontar als seus propis escrúpols. Ha de comportar-se de manera èticament justa o bé ha de servir el seu país abans de res i mantenir una conducta poc honorable per aconseguir l’arma que derrotarà els troians? Es tracta de servir-se del dolor i el patiment aliè, convenientment manipulats per un Ulisses convertit en encarnació del poder. El director Antonio Simón signa una posada en escena que converteix el clàssic cor de les tragèdies gregues en un cor femení, contrapès a la testosterona que omple una història de poder, de guerres i de traïcions. Una proposta que extreu del text original tot de referències al món contemporani en presentar-nos uns personatges corruptes, depravats i mediocres que s’imposen, potser com passa avui, a uns personatges èticament positius que moren en la batalla o són exclosos de la col·lectivitat.

Una producció del Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida i Bitò.

Fitxa artística

Autoria: Sòfocles Versió: Jordi Casanovas Direcció: Antonio Simón Dramatúrgia: Antonio Simón, Jordi Casanovas Interpretació: Pedro Casablanc, Félix Gómez, Pepe Viyuela, Samuel Viyuela, Sara Lacal, Sandra Arpa, Arantxa Aranguren, María Herrero, Marina Esteve, Mónica Portillo, Nahia Laiz Composició musical: Lucas Ariel Vallejos Escenografia: Paco Azorín Moviment: Moreno Bernardi Vestuari: Sandra Espinosa Disseny de la il·luminació: Pau Fullana Disseny del so / Concepció sonora: Lucas Ariel Vallejos Disseny del vídeo: Pedro Chamizo Ajudantia de direcció: Gerard Iravedra Producció: Nadia Corral, Josep Domènech

 

Dades

Disciplina Teatre

Dates i horaris dimarts 31/7 - 22:00 H

Espai Teatre Grec

Duració90 min

LlenguaCastellà

Preus15 -30 €

Adreçat aCaçadors de bones estones

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut