Tot a punt per a la Festa Major de Gràcia

25/07/2023 - 17:15

Repassem les activitats més destacades i les principals novetats de l'edició d'enguany, que tindrà lloc entre el 15 i el 21 d’agost.

Entre el 15 i el 21 d’agost, Gràcia tornarà a viure la Festa Major. La regidora del Districte, Laia Bonet, i la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López, han presentat aquest 25 de juliol l’edició del 2023, que comptarà amb 23 carrers guarnits i una programació amb més de 900 activitats de tot tipus: cultura popular, música, dansa, espectacles, fires, tallers infantils…

La Fundació Festa Major de Gràcia i el Districte han treballat conjuntament per programar un ampli ventall d’activitats obertes, plurals i participatives. També han treballat en mesures en favor de la convivència i la compatibilitat d’usos de l’espai públic durant els dies de festa.

Com es habitual, durant la festa es reforçaran els serveis de seguretat i neteja. També s’incidirà en aspectes com la cura dels guarnits dels carrers i la necessitat de cuidar la convivència, per fomentar el respecte del descans del veïnat un cop acabada la festa.

Andrea Porta i Àlex Cano, els capitans dels equips femení i masculí del Club Esportiu Europa de futbol, seran els encarregats d’obrir el període festiu amb la lectura del pregó des de la balconada de la seu del Districte el 14 d’agost.

 

Novetats: el Bou de Gràcia i el refugi de la plaça Revolució 

Les novetats més destacables de la festa d’enguany seran dues: d’una banda, s’estrenarà una nova figura de l’imaginari festiu de la Vila, el Bou de Gràcia, que es presentarà el 15 d’agost, durant el Matí de Festa Major. La figura, iniciativa del grup de l’Àliga de Gràcia, contribuirà a eixamplar el seguici popular gracienc, en la línia engegada amb la mateixa Àliga i el Lleó, presentat l’any passat.

L’altra novetat important serà l’obertura al públic del refugi antiaeri de la plaça Revolució, utilitzat per la població per defensar-se dels bombardejos durant la Guerra Civil. El Taller d’Història de Gràcia, en conveni amb el Districte, es farà càrrec del servei de visites guiades de 30 minuts de durada. També s’organitzaran visites al refugi de plaça del Diamant i a la Torre del Campanar.

 

Espais festius i activitats principals

A la Festa Major del 2023, les places del barri mantenen el seu paper festiu: la plaça del Sol tornarà a ser la Plaça del Folk, amb la programació per part de l’Associació Cultural Tram, que gestiona el Centre Artesà Tradicionàrius. Per la seva banda, la plaça de les Dones del 36 acollirà una programació realitzada amb aportacions del Consell de Dones, de les Minerva i de l’Orfeó Gracienc, amb una oferta d’activitats infantils i familiars.

També hi haurà programació festiva a equipaments del districte com ara la Biblioteca Vila de Gràcia, l’Ateneu de Fabricació i el Punt Verd Tabuenca, que enguany celebra 10 anys.

Pel que fa a la cultura popular, tornarà a ser protagonista amb el Matí de Festa Major i la Cercavila de Cultura Popular del 15 d’agost, la Passejada de Gegantons del dia 18 i la convidada amb els Gegants de Gràcia i els de Sallent del 19, les diades castelleres del 18 i 19 i el correfoc del dia 21.

A banda d’això, dimecres 16 d’agost tindrà lloc la descoberta als carrers Verdi 81 i Mozart 21 de dues plaques en reconeixement als més de cent anys de guarnits d’aquests dos carrers.

 

Una celebració inclusiva

Al igual que en edicions anteriors, la festa oferirà diferents activitats destinades específicament a persones amb diferents tipus de discapacitats perquè puguin gaudir d’una festa accessible. De fet, la perspectiva inclusiva s’integra de forma transversal en la programació dels diferents espais festius.

La festa torna a apostar per activitats amb audiodescripció. També hi haurà traducció a llenguatge de signes i es lliuraran equips de freqüència modulada al pregó i a l’acte del lliurament de premis. A més, com és habitual, s’aplicarà un seguit de mesures per assegurar l’accessibilitat dels actes principals. En aquest sentit, es realitzaran visites guiades als carrers guarnits per a persones amb autisme i també per a persones amb discapacitat visual.

Enguany, a més, la festa major solidària acollirà una jornada de donació de sang a l’Espai Mussons, en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits.

 

Festa sostenible i lliure d’agressions masclistes i LGTBI-fòbiques

En l’àmbit de les mesures per fer la celebració més sostenible, es tornarà a repetir l’experiència del got reutilitzable per eliminar els plàstics d’un sol ús i es mantindran l’aposta per la recollida selectiva de residus en els diferents espais festius i en la retirada dels guarnits. A més, hi haurà una programació d’activitats d’educació mediambiental.

La Festa Major de Gràcia vol ser una festa segura i feminista, lliure d’agressions sexistes. Així, l’espai Dones del 36 oferirà una programació feminista. D’altra banda, el punt lila de la plaça de la Revolució oferirà assessorament, informació i suport per fer front a possibles situacions d’abús o agressió masclistes i LGTBI-fòbiques. Reforçaran aquest servei tres parelles de persones informadores que recorreran cada dia els espais de la Festa Major per avaluar situacions de risc i oferir assessorament i acompanyament in situ.

A més, s’establiran per part de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra tres itineraris segurs per prevenir qualsevol tipus de conducta delictiva i contra la llibertat sexual.

Finalment, el Districte inicia enguany un nou servei d’informació i assessorament sobre drogues adreçat a joves, que tindrà seu a la plaça de la Revolució els dies 17,18 i 19 d’agost.