Un comerç amb sabor d'abans

Un comerc amb sabor d'abans

Gràcia té també sabor de tradició, sabor d’abans. Alguns dels seus establiments més singulars no han deixat d’estar oberts des d’abans de la Guerra Civil i acumulen milers de records quotidians entre diverses generacions de graciencs i gracienques. És la Gràcia lligada a la gastronomia, al dia a dia i a la taula. El comerç que ha atipat la fam i la il·lusió de tants veïns, fins a arribar als dies d’avui. En aquesta ruta trobareu els establiments d’alimentació de més de 90 anys o inclosos a la categoria d’emblemàtics E1 i E2 segons l’última actualització, al març del 2016, de l’Ajuntament de Barcelona. No s’hi han inclòs els establiments de restauració i bars.

Abans de fer la ruta

21. Verema i collita

La botiga de vins de referència a Gràcia
Plaça d’en Joanic, 1 · 08012 · Tel. 932 133 891

Horari: de dl. a ds., de 9.00 a 14.30 h i de 17.00 a 21.00 h
Web · Facebook · Twitter · Instagram · Google+

Verema i collita és una botiga de vins fundada l’any 1900, coneguda antigament com Can Pau. A l’interior de les seves instal·lacions hi havia una font d’aigua que aprofitaven els veïns i les vaques del local del costat, que era una vaqueria. La gent hi anava a comprar vi, gel, etc.
L’any 1962, Joan Batet i la seva família van posar-s’hi al capdavant i van convertir aquell local en una de les bodegues millor assortides de Barcelona en aquell moment. Feien venda a bars, restaurants i lliuraments a domicili.
La botiga va continuar creixent i l’any 1997 va passar a anomenar-se Verema i collita, tal com la coneixem avui. La seva filosofia consistia a conservar un establiment centenari, on havien tingut cabuda l’Associació de Boxejadors de Gràcia, el repartiment de les cartilles de racionament durant la Guerra Civil, entre altres esdeveniments que van tenir lloc a la Vila de Gràcia.
Es tracta d’un local de sostres alts, que conserva diversos elements històrics, amb tines de vi antigues i moltes ampolles de vins diferents. És una botiga gran que té una àmplia diversitat de producte. La decoració està molt ben conservada i recorda l’estètica d’inicis del segle passat.
Actualment i des de l’any 1997, la regenta Pau Mur, que té llogada la botiga al Sr. Batet. En Pau s’ha encarregat aquests últims anys de conservar l’espai i l’estètica del local. A més, aconsegueix un gran moviment en tractes de vins.
A Verema i collita es comercialitzen les primeres marques de vi del mercat nacional i internacional, i disposen de l’assortiment més selecte de vins i licors.

22. La bona herba

El plaer de gaudir d’una antiga herboristeria
Travessera de Gràcia, 263 · 08024 · Tel. 932 134 261

Horari: de dl. a dv., de 9.30 a 20.00 h; ds., de 10.00 a 13.00 h

La bona herba és una herboristeria centenària de Gràcia. Es troba a la travessera de Gràcia des del 1878 i és un herbolari de referència, fins i tot des dels temps que la vila era independent de Barcelona.
Coneguda per la seva llarga història i per les seves barreges i ungüents per sanar els dolors, la seva clientela és fidel. Avui dia s’hi apropen aquells néts i nétes de les àvies que venien inclús de fora de Gràcia a trobar solució per als seus petits mals i malestars. Això és una clara mostra de la importància de la botiga en la història privada dels graciencs i de molts barcelonins.
La bona herba ha estat regentada per tres famílies diferents: la família Formiguera, que la va fundar; els Vinyeta, que hi van arribar més tard; i els Mata, que en són els actuals regents i porten ja més de quatre dècades al capdavant del negoci. Cal destacar que són de les poques herboristeries de Barcelona que encara avui venen els seus productes a granel.

23. Carnisseria Núria Aiger

Oberta ininterrompudament des d’inicis del segle XX
Ramón y Cajal, 118 · 08024 · Tel. 932 134 173

Horari: de dl. a ds., de 8.00 a 15.00 h

La carnisseria Núria Aiger és el punt de venda de carn amb més solera de Gràcia. Porta oberta, al seu racó del carrer Ramon y Cajal, des de l’any 1910. La va engegar la família Graells, que l’ha regentat durant gairebé 80 anys fins que la va vendre al José Àngel i la Núria Aiger ara fa ja 20 anys.
El cert, però, és que si no ens ho expliquen no ho sembla. Només un cartell ho anuncia. La botiga ha estat reformada i modernitzada tal com exigeixen les actuals normes sanitàries, molt diferents de quan es va inaugurar. Tot i així, la botiga s’ha mantingut oberta sense interrupció des de principis del segle XX i gaudeix de gran tradició a Gràcia. Coses que es guanyen després d’aixecar les persianes i obrir cada dia al matí des de fa 100 anys.

24. Forn Sant Tirs

Pa elaborat per un mestre artesà
Verdi, 66 · 08012 · Tel. 932 371 829

Horari: de dl. a dv., de 7.00 a 14.30 h i de 17.00 a 20.30 h; ds., de 8.00 a 14.30 h

Forn situat al carrer Verdi amb Robí, es dedica al pa des de fa més de 100 anys, ja que es té constància de la seva dedicació des de l’any 1914, encara que es creu que podria ser anterior.
Es tracta d’una botiga cantonera molt petita però amb un obrador gran on es treballa el pa, la seva gran especialitat. A l’obrador encara es conserva alguna peça antiga que data dels anys 1970 i que reflecteix la tradició de l’art de fer pa. Aquest fet no ha estat obstacle perquè al Forn Sant Tirs s’experimentés també amb nous pans com ara el de carbassa o el trenat de xocolata. Per Sant Ponç també elaboren un pastís aromatitzat amb taronja, pa de farigola i mel, del qual estan molt orgullosos.
En Salva, el seu regent actual des del 1973, també parla orgullós dels reconeixements que té tant ell com el seu forn, que no són pocs. Ell és mestre artesà des de fa més de dos anys, reconegut per la Generalitat de Catalunya, i el seu comerç ha rebut un diploma de certificació com a empresa artesana alimentària de la Generalitat de Catalunya, a més d’una placa per ser un comerç centenari.

25. Pastisseria Verdi

Pastissos que fan història
Verdi, 54 · 08012 · Tel. 932 374 350

Horari: de dl. a ds., de 8.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.30 h; dg., de 8.00 a 14.30 h
Web · Facebook · Twitter · Instagram

La Pastisseria Verdi es va obrir l’any 1915 sota el nom de Pastisseria Bou, i porta més de 100 anys endolcint graciencs i barcelonins. Els actuals propietaris, Ricard Pujol i la seva neboda Andrea, dirigeixen l’establiment des de l’any 1969, i ja són tres generacions les que s’han dedicat a aquesta pastisseria, a la qual van canviar el nom per Verdi per acabar d’identificar-se amb el carrer on tenen el negoci i facilitar la seva anomenada.
És curiosa l’anècdota de l’avi d’en Ricard. Ell, veí de Gràcia de tota la vida, solia jugar de petit al davant d’on es trobava la pastisseria. Van passar els anys, va aprendre l’ofici de pastisser i, quan ja va ser més gran i es va posar en venda l’antiga Pastisseria Bou, va decidir comprar-la. Ara, com abans, ha continuat sent un dels establiments de referència de l’antiga vila.
Els productes que es venen a la Pastisseria Verdi són molt variats: postres tradicionals, dolços especials per a diades assenyalades, pastissos, brioixeria, esmorzars, melmelades, gelats, bombons, assortiments, etc. Et recomanem que visitis el seu web per veure’ls. Tots d’elaboració artesanal.

26. Pastisseria Montserrat

Quasi 150 anys fent un barri més dolç
Torrent de l’Olla, 79-81 i travessera de Gràcia, 172 · 08012·Tel. 932 184 743

Horari: de dl. a ds., de 8.00 a 21.30 h; dg., de 8.00 a 21.00 h
Web

La Pastisseria Montserrat és una de les referències a Gràcia i a Barcelona. La seva història comença l’any 1870 i és la pastisseria més antiga de Gràcia. El seu origen el trobem en una família lleidatana que va decidir provar sort i obrir una pastisseria al carrer Torrent de l’Olla d’aquella Gràcia encara independent de Barcelona. Li van posar el nom de Montserrat, en honor a la patrona dels pastissers.
Els fundadors eren els rebesavis de l’actual propietària, la Teresa, que amb molt d’esforç i treball continua atenent i aconsellant els seus clients sobre el millor pastís per a una celebració, o la millor xocolata -la seva gran especialitat- per a cada ocasió.
La pastisseria presenta elements de força interès patrimonial a l’exterior i l’interior, que corresponen a la decoració que es va fer l’any 1942 i que encara avui llueix en bon estat. També se’n conserven el mobiliari i diferents accessoris: el taulell de fusta amb un tram del sobre de marbre amb vitrina, les muntures metàl·liques dels aparadors o l’expositor de caramels en són només uns exemples.
De tant en tant reben visites turístiques per tastar-ne els dolços i observar la seva arquitectura. I és que la Pastisseria Montserrat és una pastisseria de les de tota la vida.

27. Herbolari Llobet

Des del 1855, ajudant els veïns a fer salut
Travessera de Gràcia, 159 · 08012 · Tel. 932 376 751

Horari: de dl. a ds., de 10.00 a 14.30 h i de 17.00 a 20.30 h
Web · Facebook · Twitter

L'antiga herboristeria Llobet porta des de l’any 1855 guarint els mals dels veïns de la Vila de Gràcia. S'hi ofereixen més de 400 varietats d’herbes i espècies per millorar la salut dels clients.
Álvaro Palacios, el seu actual propietari, es va fer càrrec del negoci fa 20 anys, quan l'antic herbolari es va jubilar. La botiga té més de 150 anys d'història, i l'Álvaro encara se sorprèn quan veïns de tota la vida li expliquen la relació que hi tenen.
A l’Álvaro li va ensenyar l’ofici Xavier Llobet Hewitson, la tercera generació de la família fundadora, els Llobet. Xavier Llobet era una persona molt coneguda a Gràcia per impulsar i organitzar tertúlies artístiques i jocs florals. Era escultor i tenia grans inquietuds culturals. L'Álvaro explica que encara avui en dia hi ha clients grans que li recorden amb alegria els remeis salvadors del Sr. Llobet, arribant inclús a afirmar que a alguns els van salvar la vida.
Les olors de les herbes, les espècies, els caramels o el mostrador que dibuixa la història del comerç guarden el record de la relació que ha tingut l’herboristeria amb els veïns de la Vila.

28. Forn Fortino

Més de 90 anys de tradició artesana amb un toc creatiu
Travessera de Gràcia, 145 · 08012 · Tel. 932 373 873

Horari: de dl. a dv., de 7.30 a 21.00 h; ds., de 8.00 a 14:30 h i de 17.00 a 21.00 h; festius, tancat
Web

Des del 1925, la família Fortino treballa amb l’objectiu de fer el millor pa possible. Són ja cinc les generacions de forners que han mantingut l’artesania en els mètodes productius, conservant-hi els mètodes tradicionals de cocció.
Ho han fet amb un forn de llenya autèntic, de l’any 1876, que ha estat en servei fins al gener de 2015 i que ara es conserva pel seu interès històric. La cocció del pa ara continua sent sobre pedra, però ja no es crema llenya per escalfar-la. També continuen amb la tradició de mantenir llargues fermentacions i utilitzar massa mare, així com també la de donar forma manualment a cada peça.
El 1980 Josep Fortino Bergés va heretar el negoci del seu pare i amb ell hi va arribar la innovació: al Forn Fortino ja no s’hi va fer només el típic pa blanc de pagès, a poc a poc s’hi van començar a elaborar pans amb farines integrals, primer de sègol i blat, després amb moltes llavors, i mica en mica també amb farines ecològiques de cereals com ara l’espelta o el turgidum.
Ara, al capdavant del forn hi ha Gemma Fortino Orga, que ha volgut mantenir l’esperit creatiu i innovador dels seus pares i avis, amb un equip d’onze persones al costat, entre les quals hi ha les seves cosines. També s’han adaptat a les noves demandes d’una clientela exigent: pans amb cereals integrals i amb ingredients de cultiu ecològic. Sense deixar de fabricar el pa de tota la vida i també els nous, innoven amb pa dolç de taronja, panses i ametlles, i galetes integrals de nous amb gingebre, a més d’altres més de vint varietats diferents, que són especialment valorades pels seus clients, algunes sense sucre, algunes sense gluten, totes amb el màxim de sabor. El forn s’ha convertit en un lloc dinàmic, obert, jove i en constant evolució.

29. Llegums Graneria Sala

Un comerç emblemàtic on el temps s’ha aturat
Travessera de Gràcia, 137 · 08012 · Tel. 932 379 097

Horari: de dl. a ds., de 9.00 a 20.30 h

La Graneria Sala és un dels comerços emblemàtics. Porta oberta més d’un segle i és un dels establiments més antics que podem trobar a Gràcia. La van inaugurar Isidre Sala i la seva dona Antònia Vilaseca, procedents d’Agramunt, Lleida, l’any 1885.
La segona generació, el matrimoni Josep Sala i Carmen Laffitte, hi van incorporar la fruita seca com a nou producte i actualment Maria Antònia Sala, la seva filla, juntament amb el seu marit, Francisco Mirada, han comprovat la importància d’una clientela fidel: “És curiós com vénen fins i tot clients que ja no viuen a Barcelona i que baixen de la Vall d’Aran, del Port de la Bonaigua, de Vielha i de Torredembarra”, assegura la Maria Antònia, jubilada des del 2008.
A la botiga, ara hi trobem en Miquel, l’aprenent de la Maria Antònia que porta treballant a la graneria des dels 14 anys i que segueix donant l’empenta de sempre al negoci. Entre els seus clients il·lustres destaquen el cantant Joan Manuel Serrat, qui anava sovint a la graneria a comprar pipes, o l’actor Lluís Homar.
Després de tants anys oberta, la graneria sembla no haver patit cap canvi. Se’n manté la decoració que ha exhibit sempre. Compta amb dos porticons plegables de fusta pintada de l’època de la fundació i tres flors calades que decoren l’entrada. A l’interior, destaca un sostre de bigues de fusta i revoltons forjats, així com els mobles i distribuïdors que mantenen encara un llaç espai-temps amb la història.
Això sí, els productes a la venda sí que han variat una mica. A les tradicionals faves de ganxet i les de Santa Pau, o les llenties de Salamanca, ara s’hi afegeixen els cocos del Brasil, els frijoles de Mèxic, els anacards i les nous de Macadàmia.

30. Forn Jaume Montserrat

Quatre generacions de pastissers fent les coses com cal
Rambla de Prat, 21 · 08012 · Tel. 932 180 546

Horari: de dl. a ds., de 7.15 a 21.00 h

El Forn Jaume Montserrat té una història molt llarga. L’any 1904, la planta baixa de la casa Fatjó de la rambla de Prat núm 21 va ser reformada, segons el projecte de l’arquitecte Doménech Boada i Piera, per instal·lar-hi una fleca amb botiga d’estil modernista, per encàrrec d’una família vinguda de les colònies d’ultramar.
En els seus inicis, un gall de ferro forjat instal·lat entre les vidrieres li va donar el primer nom Forn del Gall, al·ludint a la feina matinera. El forn, però, va passar per diverses mans fins que al juliol del 1911 el matrimoni format per Jaume Montserrat i Agustina Castillón es va fer càrrec del negoci.
A la dècada dels 1940, el fill petit Jaume va assumir la direcció del negoci en col·laboració amb la seva muller Teresa Gibert, filla també de pastissers de Santa Coloma de Farners i dona de molt carisma, fins al punt que el forn va ser conegut pels graciencs com el de la Teresita. Des del 1976, el seu fill Antoni segueix al capdavant de la fleca, mantenint la tradició i la línia artesana familiar amb l’ajut dels seus fills, en Sergi i la Sandra, la quarta generació de flequers.
La botiga és molt acollidora i ara hi treballen vuit persones. Tots els productes són fets a mà. Conserva bona part d’elements històrics com són el paviment hidràulic, l’enrajolat de les parets, el taulell i les vidrieres, i una vitrina amb imatges històriques del forn. A l’obrador hi ha estris i algunes màquines d’època. 

31. Pastisseria Ideal

La varietat i la qualitat dels productes li donen nom
Gran de Gràcia, 207-209 · 08012 · Tel. 932 176 435

Horari: de dl. a dv., de 8.00 a 14.30 h i de 17.00 a 20.00 h; ds. i dg., de 8.00 a 14.30 h
Web · Facebook

Aquesta pastisseria, fundada l’any 1919 sota el nom de Pastelería y Confitería El Ideal, porta ja tres generacions fent les delícies de graciencs, barcelonins i turistes que es passen pel barri. La seva història comença amb els seus impulsors, Miquel Álvarez Bauló i Maria Solanes Mora, i continua encara amb en Miquel Àngel i en Lluís Álvarez, néts dels fundadors i tercera generació de la família de pastissers, que segueixen avui dia endolcint Gràcia amb una estètica de l’època.
I és que la Pastisseria Ideal és una de les poques botigues de Gràcia que conserva l’ambientació dels seus orígens. És per això que rep a vegades visites procedents de rutes turístiques organitzades que vénen a veure aquesta botiga històrica i a fer degustació dels seus productes, entre els quals la crema catalana.
Evidentment, no només fan crema catalana. A la Pastisseria Ideal treballen un munt de productes com ara la xocolata, els brioixos i tot tipus de pastes que donen com a resultat un excel·lent producte final. La varietat i la qualitat dels seus pastissos és una altra cosa a destacar, així com els seus torrons o mones de Pasqua quan arriba la corresponent temporada. Una de les pastes que excel·leixen i que prové de la recepta de l’avi d’en Lluís és el cremat.