El barri de la Vila de Gràcia

El barri de la Vila de Gràcia

La Vila de Gràcia és el tercer barri pel que fa a població de Barcelona. Està ben dotat d’equipaments i de serveis, sobre tot culturals. Es troben equipaments educatius, sanitaris, de serveis socials i per a la gent gran.

La superfície del barri ocupa 1,3 km2, amb una trama urbana irregular amb carrers estrets i 16 places públiques, moltes d’elles emblemàtiques. L’ús de l’espai públic és molt intens i és objecte de molta demanda. I en conseqüència, això genera la necessitat de trobar el punt d’equilibri entre el benestar dels veïns i veïnes i la realització d’activitats a l’espai públic.

És un barri ben connectat amb la resta de la ciutat pel transport públic. Els darrers anys els ciutadans han guanyat espai públic amb la pacificació del trànsit de gairebé la totalitat dels carrers, ha disminuït el nombre de vehicles i s’ha fomentat l’ús del transport públic i la bicicleta.

El comerç de proximitat és l’activitat econòmica més rellevant del barri. La restauració, l’activitat artesanal, el disseny, la il·lustració i la producció cultural, en totes les seves vessants des de la música experimental i clàssica, la dansa, el teatre i les arts escèniques, són els altres motors econòmics del territori.

La remodelació integral i l’augment de serveis del mercat de la Llibertat ha fet que aquest mercat hagi augmentat considerablement els seus visitants. Mentre el mercat de l’Abaceria ben aviat començarà la seva reforma integral.

El que més agrada als veïns i veïnes d’aquest territori és que el barri manté la seva identitat de poble amb una forta cohesió social. La Vila de Gràcia és un barri amb una gran tradició associativa i com a exemple les 250 entitats inscrites al fitxer de l’Ajuntament de Barcelona, el 38% de les quals són culturals i d’una intensa activitat. El barri és un referent de la cultura popular que omple l’espai públic amb programacions que atrau a gent d’arreu: la Festa Major, Sant Medir, els Foguerons de Sa Pobla a Gràcia, són manifestacions festives del barri que han arrelat a tota la ciutat.

Equipaments del barri

Et pot interessar

 • Torrent Olla Llibertat

  La seva història

  Durant la primera meitat del segle XIX, aquell petit nucli agrícola es va convertir en el poble més important del Pla de Barcelona, gràcies a la seva progressiva industrialització aprofitant la disponibilitat de terrenys lliures.

 • Plaça Nicolas Salmeron

  Dades estadístiques

  Població: 50.714

  Superfície (km2): 1,3

  Densitat (hab/km2): 38.246

 • festa

  Festa Major

  És una de les celebracions més populars de Barcelona, declarada festa d’interès nacional de Catalunya. Les festes comencen el 15 d’agost.