Festa major del barri de la Vila de Gràcia

La Festa Major de Gràcia és una de les celebracions més populars de Barcelona, declarada festa d’interès nacional de Catalunya. És una festa arrelada i de llarga tradició, que sorgeix directament del carrer, del treball i imaginació dels veïns i veïnes que s’organitzen en comissions de carrers per preparar els guarniments i les activitats, i que la viuen i la conserven. Les festes comencen el 15 d’agost però el pregó té lloc la tarda del dia 14.

Un dels moments especialment esperat és el resultat del concurs de carrers, normalment el dia 16 d’agost, quan la plaça de la Vila de Gràcia s’omple amb les associacions dels carrers de festa major a l’espera dels resultat de les valoracions del jurat. L’esclat de la joia i del desencís que es reflexa a les cares donen una idea clara de la importància que aquests premis tenen per als participants.

Altres actes conjunts de la Festa Major que hi destaquen són el seguici de les autoritats, amb el lluïment de les colles de cultura popular, l’ofrena a Sant Roc, la Diada Castellera o el Correfoc.